Footters seguirà emetent els partits de l’FC Andorra però pagarà molt menys del previst

Els drets audiovisuals aportaran poc menys de 9,5 milions, lluny dels 15 mínims que havia calculat una Federació que ha aprofitat la trobada amb els clubs per atacar duríssimament l’acord entra l’LFP i el fons CVC

Un instant de la reunió entre Federació i clubs de Primera RFEF.
Un instant de la reunió entre Federació i clubs de Primera RFEF. RFEF

No és cap sorpresa. La venda dels drets televisius de la Primera RFEF, inclosos els partits de l’FC Andorra, ha quedat molt per sota del previst. Els duels es continuaran veient per la plataforma Footters. L’empresa ha guanyat el concurs, però amb una aportació molt per sota dels 15 milions mínims per temporada que es volia. Tot just 8,3 milions que, ara, cal veure com es repartiran entre els clubs. A aquest se suma 1,16 més pels drets per a cases d’apostes per internet.

L’acord, molt lluny de les previsions inicials, amb el conseqüent perjudici que suposarà pels clubs, amb menys ingressos dels esperats i promesos des d’una Federació que, ha quedat clar, ha prioritzat més la guerra que manté amb la Lliga de Futbol Professional (LPF) arran del conveni amb el fons d’inversió CVC (prop de dues hores parlant d’un tema que, almenys directament, ara no afecta la Primera RFEF). Finalment, el segon concurs ha suposat l’adjudicació dels drets televisius a la plataforma Footters, a més estirant les possibilitats de la mateixa normativa de la licitació, que inicialment entenia que per adjudicar-los per tres temporades caldria pagar un mínim de 15 anuals.

El 40% dels diners es repartirà a parts iguals; la resta en funció de factors com els punts obtinguts (30%), l’audiència obtinguda (20%) o el treball amb el futbol base (10%)

No ha estat, però, finalment així. Al concurs s’han presentat dues empreses. Per una banda, One Football. Per l’altra, Footters, que ja emetia la passada campanya -en massa ocasions amb una qualitat molt pobre- els partits de l’Andorra. Pagarà un total de 8,33 milions, dels quals set són per l’emissió nacional, 330.000 per Europa i 1 milió més a nivell internacional. A aquesta xifra se suma 1,16 milions més pels drets d’emissió en plataformes d’apostes per internet. En total, doncs, poc menys de 9,5 milions, que suposaria una mitjana de 237.500 euros per club.

Ara bé, la xifra final dependrà d’altres factors. Justament, la reunió dels clubs ha d’aprovar ara com es farà aquest repartiment. La Federació ha presentat tres propostes, basades totes en quatre variables. Una fixa de solidaritat i tres més en funció dels punts obtinguts durant la lliga, les audiències aconseguides i criteris de potenciació de la pedrera, com ara el nombre de jugadors sub’23, seleccionables amb Espanya o equips a categories inferiors -en aquest cas no valdria el conveni existent entre el club tricolors i el Nàstic de Manresa-.

Finalment, la votació ha estat clara. La majoria de clubs s’han inclinat per l’opció que garanteix una part fixa més important: 40%. El 30% restant es distribuirà en funció de la puntuació obtinguda a cadascú dels dos grups, un 20% pels resultats d’audiència i només un 10% com a incentius de pedrera.

A banda d’aquests diners, la Federació també preveu aportar 70.000 euros de mitjana a cada club no filial en ajudes i 6.000 per material com ara pilotes. També una mitjana de 61.000 provinents dels actius de patrocini. Segons s’ha defensat, això suposaria 365.000 euros de mitjana per cada entitat. Hi haurà tres pagaments al llarg de la temporada, un darrer, justament, per quadrar amb les dades que depenguin de les variables com ara puntuació o audiència.  

Pel que fa als horaris, Rubiales ha explicat que es decidiran en una comissió mixta entre la mateixa Federació i Footters. Ha afirmat que s’intentarà respectar al màxim els desitjos de cada club, però també ha advertit que “no sempre serà possible” i que “quan tu vens els drets a televisió has de fer sacrificis”. En principi, es vol que aquest mateix divendres es puguin fer públics els de la jornada de debut, el cap de setmana del 28 i 29 d’agost.

Una batalla més de la guerra RFEF-LFP

Tot i que els drets televisius era el punt que més directament afecta els clubs aquesta temporada, els dirigents de la RFEF han acabat convertint la reunió en una nova batalla de la guerra que mantenen amb Javier Tebas i l’LFP. De les gairebé tres hores de trobada, dues s’han centrat a atacar sense miraments l’acord signat per 38 dels 42 clubs de la patronal del futbol professional amb el fons d’inversió CVC. L’ens el considera, directament, “il·legal” i ha anunciat accions jurídiques en contra.

Rubiales informarà als clubs de Primera RFEF dels beneficis que els pot comportar l'acord tanca per Tebas.

Relacionat

L’FC Andorra també podria beneficiar-se de l’acord entre l’LFP i el fons CVC

També entenen que és molt perjudicial per als clubs, fins i tot per aquells de Primera RFEF que ascendeixin en els pròxims deu anys i, per tant, tinguin dret a percebre una quantitat dels diners aportats per CVC. Es parla, per exemple, d’un mínim de 4 milions per a equips que no hagin estat les darreres temporades a l’elit, com és el cas de l’Andorra. “És el cas de descapitalització de clubs més gran de la història del futbol espanyol”, ha afirmat Rubiales, tot posant en relleu diferents exemples dels perjudicis econòmics que pot suposar per a les entitats que l’han subscrit.

Comentaris (1)

Trending