Un MoraBanc de luxe assalta l’Olímpic de Badalona

Els andorrans fan de forma global el millor partit de la temporada (84-94) i sumen un triomf molt coral, amb Maric, Goudelock, Dos Anjos o Somogyi com a destacats, però veient com Luz acaba lesionat

Andrew Goudelock ha anotat en moments importants.
Andrew Goudelock ha anotat en moments importants. D. Grau / acb photo

Si el MoraBanc sempre jugués igual com ho ha fet aquesta tarda a l’Olímpic de Badalona segurament no hauria de patir per mantenir-se. És aviat per dir-ho. Per bé i per mal. Però allò cert és que en el que -molts minuts del partit del Barça a marge- deu ser fins ara el millor partit global de la temporada fins ara, els andorrans han arrencat un superb triomf en la visita al Joventut. Val que els verd-i-negres tenien baixes -com la del base referent Andrés Feliz- però els de Natxo Lezkano s’han mostrat col·losals. I han pogut assaltar l’Olímpic. Això sí, amb la rèmora de veure caure lesionat Rafa Luz poc abans del final.

I això que les coses no havien començat gens bé. La Penya manava i els tricolors semblaven fora de joc. Però gràcies a l’energia del jove Adam Somogyi el signe del partit ha anat canviant, i entre el segon i el tercer quart els andorrans han imposat una clara superioritat damunt el parquet badaloní. I als darrers deu minuts, han sabut aturar prou bé l’envestida badalonina. I veient-se per sota en el marcador i sense prou forces per remuntar, lluny de tenir paciència i buscar els forats, els verd-i-negres han errat, han fet faltes innecessàries, i han acabat servint una victòria de mèrit al MoraBanc.

Jugada d'equilibrista d'Okoye entre Thomas i Brodziansky.
Jugada d'equilibrista d'Okoye entre Thomas i Brodziansky. | D. GRAU / ACB PHOTO

Semblava a l’inici que amb baixes com la de Feliz, el MoraBanc -que encara no ha pogut disposar de Jean Montero- podria imposar el seu ritme. Semblava que seria així després d’un bàsquet de qualitat de Rafa Luz. Però ha estat només un miratge. Perquè els badalonins han respost, plis, plas, amb un parcial de 7 a 0. Sense encert en atac, i molt tous en defensa, els andorrans eren clarament inferiors. Molt. Ribas o Andrews estaven fent mal als de Natxo Lezkano.

El tècnic basc dels tricolors ha parat a la seva manera després de veure com els seus homes estaven nou punts (13-4) per sota en un tres i no res. Primer introduint canvis a mansalva. Quatre de cop. I, després, sol·licitant un temps mort. En fi, que l’acció ordenada des de la banqueta ha funcionat. I el MoraBanc ha començat a recuperar terreny. Ara Starks, ara Dos Anjos, i un parell de triples de Borg han posat els tricolors en partit.

RS514079
Lluita sota el cèrcol entre Brodziansky i Maric. | D. GRAU / ACB PHOTO

Vaja, que arribant al final d’un primer quart molt anotador, els andorrans estaven a només un punt (20-19). Deshuan Thomas no ha permès que la distància fos tan curta. Un bàsquet abans i un altre després del descans de dos minuts ha tornat a obrir una mica de forat (24-19). Però en un inici de quart una mica boig, els encerts triples del MoraBanc (Andric, Smogy, Rubio) han fet passar l’Andorra al davant (28-30). Ara entrava tot des de la llarga distància. I Carles Duran ha decidit parar el matx.

Lluny d’una recuperació local, la irrupció de l’hongarès Adam Somogyi ha rellançat més encara el MoraBanc. Fins a situar els andorrans set punts per sobre de la Penya (30-37). Els badalonins semblaven paralitzats davant un Andorra més encertat que mai, més fresc que mai. Encara Maric ha ampliat una mica més la diferència (30-39) abans que Kraag ha trencat la sequera local a tres minuts d’arribar al descans (33-39).

Llançament d'Andrew Goudelock.
Llançament d'Andrew Goudelock. | D. GRAU / ACB PHOTO

Somogyi continuava fent feina. Davant i darrera també. Encara que fos fent falta. El que calgués. Una falta antiesportiva assenyalada al Joventut ha escalfat l’ambient. L’Olímpic de Badalona xiulava els àrbitres. Però en aquest cas, semblava evident que els del xiulet havien encertat. Anar per darrere en el marcador no agradava gens ni mica els ‘penyeros’. Tomic i un triple de Busquets han tornat a equilibrar el matx (40-43) malgrat que la dinàmica, el ritme, tot, era de color groc. Del color groc del MoraBanc aquest dissabte.

SEGONA MEITAT

La represa (amb un 40-45 en el marcador) no ha estat gens malament per al MoraBanc. Dos bàsquets seguits per situar de nou la màxima diferència en el marcador, nou punts (40-49). Els badalonins han començat a veure les orelles al llop i han intensificat una mica el seu joc. Però sense que acabessin de trobar la via per neutralitzar el MoraBanc, més espès després d’una compassos inicials que semblaven portar bons auguris (47-51).

L’Andorra es mantenia al davant. I gràcies a una excel·lent defensa i un bon nombre de recursos en atac, els tricolors treien de polleguera els locals, que impotents han vist com els àrbitres xiulaven una antiesportiva a Ante Tomic després d’un parell de frecs a frec amb Tyson Pérez, primer, i amb Juan Rubio, després, que és qui ha gaudit de dos tirs lliures que han fet pujat el marge més gran fins al moment en el marcador (52-62) a un minut per a la finalització del tercer quart.

RS514092
Felipe dos Anjos ha estat mot sobri. | D. GRAU / ACB PHOTO

Llàstima que després no ha entrat el triple de Somogyi, perquè sinó la desfeta badalonina hauria començat a ser notable. El Joventut estava fora de sí en aquest moment. I això que faltava molt. Els jugadors de Carles Duran han començat a fer la guerra pel seu cantó. Sense encert, a més a més. Mentre, el MoraBanc anava sumant, ara des del tir lliure, per situar el 52-64 a deu minuts pel final. Més marge entre els uns i els altres. El darrer quart s’ha encetat amb un parell de triples verd-i-negres. Encara bo que Maric aguantava el tipus (58-66).

El Joventut collava de debò (65-70), fins al punt que Lezkano s’ha vist obligat a parar el partit després de tres o quatre errors no forçats dels seus homes. Quedaven menys de set minuts per al final. El temps mort ha fet efecte. La ‘mini Bamba’ de Goudelock ha tornat a sortir a relluir. Ara a l’Olímpic badaloní. I entre alguna fogonada andorrana i els nervis locals que s’han traduït en faltes fora de lloc, una antiesportiva per exemple, han tornat a fer passar la distància per sobre dels deu punts (68-79) gràcies també a l’encert de Felipe dos Anjos.

Una falta sobre Rafa Luz i una tècnica a Deshuan Thomas han contribuït a fer més gran el coixí del MoraBanc. Kraag ha tallat el desastre badaloní, però no ha tret tot el petroli que hagués pogut d’una acció de dos més ú. L’ú no l’ha transformat i en la següent acció Tobias Borg ha anotat un bàsquet de mèrit (70-83) que l’ha fet alçar el puny com si fos quelcom definitiu. Però quedaven tres minuts. Tres minuts encara. I tres minuts que han començat de la pitjor de les maneres. De sobte Rafa Luz ha caigut i de seguida el brasiler ha avisat perquè s’aturés el partit. El director de joc s’ha retirat visiblement coix.

RS514086
Rafa Luz ha marxat lesionat. | D. GRAU / ACB PHOTO

Estaven fent bons minuts el base, i la seva lesió pot ser seriosa. En tot cas, marxant no feia pas cap bona impressió. Goudelock, Borg i companyia, però, anaven fent feina i mantenien la Penya a ratlla. Onze punts de marge per afrontar el darrer partit. Onze punts que han resultat un coixí suficient, notable, excel·lent. Més encara davant un Joventut fora de sí, desdibuixat i que no ha pogut fer res més que claudicar. Això sí, amb un triple final de Vives per deixar la distància última en deu punts. Un marge prou indicador del que havia estat el partit. El tercer que guanya el MoraBanc. El primer que ho fa lluny de la Baixada del Molí.

FITXA TÈCNICA

JOVENTUT BADALONA (84): Vives 13, Ribas 10, Kraag 9, Onuaku, Brodziansky 7 -cinc inicial-, Andrews 16, Tomic 12, Thomas 12, Allen, Busquets 5. 13 de 14 llançaments lliures; 22 de 29 tirs de dos; 9 de 29 triples; 25 rebots (18+7); 23 faltes

MORABANC ANDORRA (94): Luz 3, Goudelock 12, Okoye 2, Llovet, Maric 16 -cinc inicial-, Starks 9, Borg 11, Andric 7, Dos Anjos 15, Rubio 5, Somogyi 8, Tyson Pérez 6. 20 de 22 llançaments lliures; 25 de 43 tirs de dos; 8 de 21 triples; 32 rebots (20+12); 21 faltes

Àrbitres: Aliaga, Manuel, González

Parcials: 22-19; 40-45; 52-64; 84-94

Pavelló: Olímpic de Badalona. 4.896 espectadors