Un MoraBanc ‘històric’ tomba el Madrid i es permet somiar amb les semifinals ACB (91-75)

Els tricolors superen al llarg dels 40 minuts el conjunt blanc gràcies a un gran partit col•lectiu en atac i de gran intensitat en defensa

Tyson Pérez i Guille Colom lluiten amb Walter Tavares per un rebot.
Tyson Pérez i Guille Colom lluiten amb Walter Tavares per un rebot. ACB PHOTO / M. POZO

La samarreta ‘vintage’ del Basquet Club Andorra ha portat sort al MoraBanc, que ha donat la campanada en superar el Madrid en la quarta jornada de la fase de grups de la final ACB. I, a més, ho ha fet amb una excel·lent imatge, sent superior durant tot el partit i amb una bona diferència de punts -setze- que el manté amb opcions, sempre que guanyi el San Pablo Burgos dissabte, d’assolir el segon lloc del grup i la classificació per semifinals.

El primer quart ha estat esperançador, amb un inici molt positiu dels andorrans que han fet valer la seva intensitat en defensa per provocar moltes complicacions als blancs a l’hora d’atacar. Es pot dir que els han assecat, deixant tot un Madrid amb únicament 12 punts en uns deu minuts on els tricolors han dut sempre la iniciativa.

En un gran primer quart, els andorrans han assecat el Madrid, que tot just ha pogut dotze punts

En el primer tram del període, els encerts ofensius de Massenat, Walker i Sy han estat contrarestats pels de Pablo Lasso gràcies a dos triples de Randolf, que han evitat que el MoraBanc obrís escletxa al marcador. Aquesta, però, ha arribat als darrers minuts del quart, justament quan el Madrid havia aconseguit posar-se per davant en el marcador (9-10). Un parcial de 10-0 amb triples de Massenat i Guille Colom i una altra cistella de Jelinek han situat els andorrans amb una màxima avantatge de nou punts.

Guille Colom condueix una acció amb el suport de Llovet en el bloqueig.

Només començar el segon quart, un nou llançament exterior de Hannah ha estat el pròleg d’uns grans minuts del MoraBanc, que ha estat molt superior durant gairebé tot el període al seu rival. Anotava amb facilitat, amb una especial inspiració des de fora de la pintura amb el mateix Hannah, Sy o Walker aportant punts.

Al segon quart, festival anotador dels tricolors davant un conjunt blanc que no trobava encert ni en el tir interior ni en l'exterior

En canvi, el Madrid s’ha bloquejat, incapaç de trobar prou circulació de pilota davant la intensitat defensiva dels andorrans per trobar tirs interiors (només ha anotat cinc llançaments de 2 en tota la primera meitat). Només amb els triples aconseguia seguir viu però en moltes ocasions s’ha vist una certa desesperació. Així, l’escletxa en el marcador ha arribat a ser de 16 punts (39-23) a manca de tres minuts per al descans. En aquest temps restant, els blancs han aconseguit aturar la sagnia i retallar diferències, tot i que dos tirs lliures de Hannah han acabat fixant un il·lusionador 42-30 a l’hora d’enfilar camí dels vestuaris.

Sy fa un mat per anotar dos punts.

En el retorn a la pista, el Madrid ha deixat clar que volia capgirar la situació i demostrar la seva condició com a un dels principals aspirants al títol. Els blancs han començat a millorar en atac, tant a l’hora de trobar cistelles de dos punts com en l’encert quan ho provaven des de l’exterior. El MoraBanc ha començat a ser conscient que caldria lluitar molt. I això malgrat que el primer cop que els madrilenys s’han posat a menys de deu punts, un gran Jelinek s’ha tret de la màniga sis punts consecutius (un tir de dos i un triple més tir addicional) que situava l’equip tricolor de nou amb quinze d’avantatge (51-36 a set minuts del final del període).

La millora anotadora dels madrilenys després del descans ha trobat una bona resposta col·lectiva dels tricolors

De fet, el partit s’ha tornat molt atractiu, amb un Madrid que era més eficaç en atac que al primer temps i un MoraBanc que ho contrarestava amb un joc col·lectiu on tothom era capaç d’aportar el seu gra de sorra per mantenir una diferència sinó decisiva -amb el Madrid gairebé cap ho és- sí interessant. El punt crític ha arribat quan els blancs s’han posat a sis (60-54 a dos minuts i mig del final del qual), fet davant el qual Hannah i Llovet han liderat una reacció que fins i tot, amb una acció espectacular de Colom sobre la botzina ha permès els andorrans endur-se el tercer parcial i afrontar el quart amb tretze punts de diferència favorable (71-58).

Hannah, amb 23 punts, ha estat el màxim anotador, cinc més que Campazzo.

El MoraBanc tenia tant a prop la campanada com el Madrid el desastre. I això s’ha notat en l’inici del darrer període, amb el conjunt blanc intensificant -alguns dirien que gairebé a la desesperada- la seva defensa. Els andorrans, però, l’han pogut superar i de la mà de Tyson Pérez, de fet, fins i tot ha recuperat el màxim de 16 d’avantatge i, fins i tot, posar els vint a 6 minuts del final (83-63). Amb qualsevol altre rival, els tricolors haurien pogut ja llavors cantar victòria.

En el darrer quart, al MoraBanc no li han tremolat les cames i ha aconseguit mantenir a ratlla un Madrid desesperat

Amb el Madrid, no. I s’ha comprovat de seguida, quan amb dos tirs lliures i un triple consecutiu de Campazzo ha reduït l’avantatge a 15 punts i a 13 a quatre minuts del final. Els blancs demostraven que no tenien intenció de llançar la tovallola i que tenien capacitat de remuntar si els tricolors es despistaven. Hannah ha aparegut llavors per guanyar oxigen amb un necessari 2+1 davant un rival que pressionava a tota la pista.

En el tram final, el Madrid ha hagut de recórrer als intents de triples per reduir la distància mentre veia com s’esgotava el temps. I aquest no era el dia de l’equip des de fora del perímetre. A minut i mig pel final, dos tirs lliures convertits per Hannah posaven els tretze a dalt al marcador (88-75) que, ara sí, tancava el duel. En els darrers minuts, de fet, la diferència ha acabat fins i tot pujant a setze punts (91-75) que podrien ser claus de cara a la darrera jornada i a les opcions d’assolir les semifinals que, però, passen per guanyar el San Pablo.

MORABANC ANDORRA (91): Sy 7, Olumuyiwa 5, Massenat 11, Hannah 23, Walker 10 -cinc inicial-, Tyson Pérez 8, Llovet 7, Colom 8, Jelinek 9, Senglin 3 i Bartolomé 0.

11 de 25 tirs de dos (44%); 11 de 25 de tres (44%); 20 de 25 tirs lliures (80%). 38 rebots, 9 ofensius.

REIAL MADRID (75): Randolph 12, Campazzo 18, Deck 6, Carroll 8, Tavares 10 -cinc inicial-, Causeur 8, Laprovittola 0, Reyes 0, Garuba 0, Llull 6, Thompkins 7 i Taylor 0.

Parcials: 19-12, 23-18, 29-28, 20-17 (91-75).

Àrbitres: Hierrezuelo, Manuel i Torres.

Ibon Navarro: “Hem estat fidels a nosaltres mateixos”

Al final del partit, el tècnic del MoraBanc, Ibon Navarro, ha destacat que, al seu entendre, la clau del triomf de prestigi aconseguit davant el Madrid és que “hem estat fidels a nosaltres mateixos”. Així, ha apuntat que “hem volgut fer un bon treball i jugar el nostre bàsquet”, gràcies també al fet que “hem anat creixent durant el campionat”. Sobre aquest punt, l’entrenador basc ha recordat que, fins a l’arribada a València, “no havíem fet cap entrenament amb tot l’equip”. Sobre el duel, també ha indicat que “crec que els hem agafat per sorpresa i els hem fet mal als pocs llocs on els podíem fer mal”.