Marc Vales i la pilota aturada transformen el favoritisme d’Andorra en victòria

Dos gols en accions d’estratègia al primer temps certifiquen el quart triomf en partit oficial del combinat nacional en l’enfrontament directe amb San Marino per evitar el paper de ventafocs del grup

Els jugadors del combinat andorrà celebren un dels gols.

La selecció andorrana era, segurament per primer cop, favorita en un partit oficial. San Marino era, i ho ha estat, un rival propici per incrementar el caseller de victòries oficials del combinat tricolor. Calia, però, demostrar-ho al camp. Interpretar aquest paper correctament. I els de Koldo Álvarez,  almenys durant gran part del primer temps, ho han fet. Prou estona per deixar ben encarrilat el triomf amb dos gols de Marc Vales. A partir d’aquí, s’ha passat a controlar i mirar de defensar el resultat que, pel que s’havia vist, semblava que podria ser més contundent.

Per primer cop, Andorra se sentia favorita. I ha sortit al camp disposada a interpretar aquest paper a la perfecció. Dominant, arribant i creant perill. Cucu, al minut 12, ja ha llançat el primer avís amb una bona acció individual. Ha recollit una passada llarga, ha retallat al defensa que el marcava i ha provat un fort xut que el porter de San Marino ha pogut refusar. En el córner posterior, Marc Pujol ha intentat una xilena que ha marxat desviada.

Cucu, a punt de retallar a un defensa rival, abans de crear una de les primeres opcions de perill.

Però ja era una advertència. A pilota aturada, la tricolor era superior. I ho ha demostrat pocs minuts després. Al 17’, Cervós ha picat una falta des de la banda dreta de l’atac i Marc Vales, de cap, ha estat més ràpid que ningú dins l’àrea i ha rematat el primer gol.

El domini andorrà ha continuat. I els de Koldo Álvarez han tornat a colpejar a pilota aturada. En aquest cas, des de la cantonada. Marc Pujol ha servit el córner i, de nou, Marc Vales s’ha avançat a tothom i ha connectat, amb un espectacular moviment de coll, una gran rematada a pal canviat. 2-0. Com demanava fa uns dies el president de la FAF, Andorra demostrar el seu favoritisme al camp.

Marc Vales ja al terra després de rematar en l'acció del primer gol.

Amb el marcador clarament favorable, Andorra ha baixat el ritme. El tram final del primer temps ha estat de domini local, sí, però sense acabar de trobar encert per ampliar encara més el resultat abans del descans.

San Marino ha intentat reaccionar en el tram inicial del segon temps. Ha creat perill, com ara un cop de cap de Zafferani, tot just entrat al camp, que ha marxat desviat per ben poc, o un remat desviat per un defensa del mateix jugador. La rèplica andorrana l’ha donat Moreno, amb un xut des de lluny que ha sortit lleugerament per sobre del travesser.

Andorra, no es pot negar, ha fet un perillós pas enrere. I San Marino s’ho ha començat a creure. Nanni, al 60’, ha fet una seriosa advertència que, en aquest cas, ha pogut salvar Gomes amb una bona estirada.

A poc a poc, però, la força dels blaus ha anat minvant i els de Koldo Álvarez han pogut recuperar un cert control del duel. Domini, sí, però sense crear excessiu perill sobre l’àrea rival. Comptava més, o així almenys ho ha semblat, deixar passar els minuts per poder tancar el sac de la quarta victòria de la selecció en partit oficial. Això sí, potser, amb la sensació que s’ha perdut una bona oportunitat per assolir un marcador més contundent.

La selecció ha sabut complir l’objectiu de mantenir el duel controlat fins al final. El xiulet de l’àrbitre ha permès celebrar un resultat que, no es pot negar, té el seu mèrit. Un pas més en la relativa progressió dels darrers anys. I els tres primers punts en la fase de classificació pel Mundial. Diumenge, més. Això sí, tornant a la realitat, amb un duríssim compromís a un estadi mític del continent, a Wembley i contra Anglaterra. Tot un canvi.

FITXA TÈCNICA

Camp: Estadi Nacional. 1.400 espectadors.
ANDORRA (2): Gomes, Moi, Max Llovera, Alavedra, Cervós, Aláez, Marc Vales (Vieira, 73’), Moreno (Marcio, 64’), Álex Martínez (Rubio, 86’), Marc Pujol (Cristian Martínez, 73’) i Cucu (Víctor Bernat, 86’).
SAN MARINO (0): Benedettini, Battistini, Fabbri, Rossi (Zafferani, 46’), Palazzi, Lunadei (Mularoni, 75’), Golinucci, Fabio Tomassini (Vitaioli, 75’), David Tomassini (Cevoli, 46’), Nanni i Hirsch (Ceccaroli, 74’).
Àrbitre: Jakob Kehlet (Dinamarca). T.G.: Marc Pujol, Aláez / Battistini i Hirsch.
Gols: 1-0, Marc Vales (17’). 2-0, Marc Vales (24’).