La investigació ‘BarçaGate’ guanya el primer Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu

Els vencedors del guardó instituït pel Govern d’Andorra i promogut per RTVA, on el desaparegut periodista va fer el tram final de la seva carrera professional, remarquen la coincidència que el comunicador va estudiar al mateix centre que Gerard Piqué, un dels afectats pel cas

Els guardonats amb Justo Ruiz i Roger Lliteras.
Els guardonats amb Justo Ruiz i Roger Lliteras. Toni Solanelles

La investigació periodística que va destapar la contractació per part de la junta directiva del FC Barcelona liderada per Josep Maria Bartomeu d’una empresa que s’encarregava d’analitzar les xarxes socials i combatre a través de perfils falsos informacions que suposadament anaven contra el club, encara que això s’hagués de fer atacant sense compassió des de jugadors a ex-directius ha estat distingida aquest vespre amb el primer Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu. És el sisè guardó que recull el denominat ‘BarçaGate’.

Els tres periodistes que van impulsar el treball emès a la Cadena SER, Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero, han estat presents a l’escenari de la sala d’actes del Centre de Congressos d’Andorra la Vella per recollir el guardó institucionalitzat pel Govern d’Andorra i promogut també per RTVA i Diari d’Andorra, les dues empreses per les quals va treballar el desaparegut comunicador al Principat, i el MoraBanc Andorra, club al qual per diverses raons va estar lligat. L’anunci del nom dels premiats i el lliurament del guardó l’ha fet Roger Lliteras, el fill de l’homenatjat.

IMG 2095
Un moment de la xerrada amb Gabriel Fernàndez, i Olga Viza i Carme Barceló. Toni Solanelles

Rodríguez, Soldevila i Escudero han recollit el premi en un acte que ha tingut com a gran aperitiu una xerrada-col·loqui entre dues periodistes, Carme Barceló i Olga Viza, ja que el tercer, Gerard Romero, finalment no ha pogut acudir a la cita. La tertúlia, per dir-ho d’alguna manera, amb un munt d’anècdotes i ‘dirigit’ per Gabriel Fernàndez, ha versat sobre si els periodistes han de ser influents o han d’esdevenir ‘influencers’. Just abans d’iniciar-se l’acte, Sique Rodríguez ha ressaltat com a curiositat que Àlex Lliteras va estudiar al mateix centre educatiu que després també escolaritzaria Gerard Piqué, un dels damnificats pel ‘BarçaGate’, una coincidència que ha repetit ja damunt l’escenari.

Rodríguez ha explicat que per als tres periodistes rebre el premi ‘andorrà’ era il·lusionant “pel fet de ser la primera edició, per contribuir a fer difusió de la feina que va fer l’Àlex Lliteras i, òbviament, que gent de la professió et reconegui la feina que has fet, com li deia a la meva mare, estudies periodisme i vols fer de periodista, per això, perquè la gent que sap el que costa treure una notícia la reconegui”.

EL RECONEIXEMENT

Abans de l’anunci dels premiats, i en nom del Govern, ha pujat a l’escenari el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, que s’ha encarregat de glossar una mica la figura d’Àlex Lliteras, de qui ha dit que “coneixia molt bé la nostra societat i n’era un gran divulgador”. El futbolista, entrenador i ara polític, que ha admès que el desaparegut comunicador “et feia sentir còmode” quan t’asseies al seu costat per compartir una estona de micròfon, ha destacat la “mirada apassionada” de Lliteras i el fet que també des del periodisme era “el millor aficionat; això sí, aficionat tricolor”. De l’homenatjat, del qual n’ha glossat el fet que era “crític i analista”, però sempre amb una òptica “positiva”, n’ha afirmat també que “explicava l’esport no només des dels resultats sinó des de les persones”.

Justo Ruiz s’ha referit també a la xerrada que ha precedit l’entrega del premi, i ha assegurat que el debat mantingut entre Barceló i Viza, dues experimentades periodistes esportives, ha evidenciat l’evolució del periodisme i “com de canviant i volàtil és el nostre futur”. Per al secretari d’Estat d’Esports, “aquests debats són necessaris però sempre presidits pels valors de veracitat i contradicció, valors que compartia l’Àlex Lliteras”.

ELS GUARDONATS

Després de les paraules institucionals, ha estat el torn del lliurament del premi i d’una petita xerrada amb els tres guardonats, amb el cap d’Esports de la SER a Barcelona, Sique Rodríguez, al davant. El periodista, que ha revelat que Pep Guardiola -també difamat pel ‘BarçaGate’, nom que els periodistes no va posar a la seva investigació- també els va felicitar pel treball, ha explicat que abans de la divulgació de l’escàndol hi va haver “més pressió emocional” que no pas una altra. “Ni em vaig trobar un cap de cavall a la porta de casa ni vaig patir per la meva vida”. “Res que no es pugui superar”, ha insistit deixant clar que més aviat que tard caldrà pagar pel periodisme de qualitat.

Un instant de l'entrega del Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu.
Un instant de l'entrega del Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu. Toni Solanelles

Rodríguez, que parafrasejant Ramon Besa ha deixat clar que molt sovint el periodisme esportiu és “més que informació és masturbació” i si no s’escolta o no es llegeix el que un vol sentir o llegir ja és dolent, ha explicat que més que canviar, el periodisme el que ha fet és cercar o trobar altres canals. “Abans tu anaves a buscar la informació, i ara la informació et ve en massa i esdevé sobreinformació. I sobreinformació també pot ser desinformació”.

Els seus dos companys, que han agraït el suport que van rebre del cap d’esports, han explicat que a final del 2018 van començar a interessar-se per un seguit de perfils de Twitter que atacaven tots aquells, especialment periodistes, opinadors o fins i tot integrants del club, que contradeien Bartomeu o el seu entorn. Així es va gestar la informació que acabaria derivant en un reportatge, fins i tot, al ‘New York Times’. I que aquest dijous al vespre, a la sala d’actes del Centre de Congressos, ha rebut el primer premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending