Estrena amb fortuna al Nou Nacional

L’FC Andorra supera per la mínima el Granada (1-0) i celebra amb festa grossa el seu primer partit com a local a Segona en un duel complicat i de lluita fins al darrer sospir decidit amb el gol inicial d’Iván Gil

Iván Gil celebra el gol tricolor.
Iván Gil celebra el gol tricolor. FC Andorra

L’estrena del nou Estadi Nacional i de l’FC Andorra com a local s’ha pogut celebrar amb festa grossa. Els tricolors han superat tot un ‘coco’ de Segona A com el Granada gràcies al gol d’Iván Gil quan tot just s’havien jugat cinc minuts d’un partit molt complicat. En tot moment, els andalusos s’han mostrat com un rival difícil i dur i, no es pot negar, han tingut opcions d’empatar. El VAR també ha ajudat, anul·lant un gol de Puertas al segon temps per mans prèvies d’Uzuni.

L’estrena a casa no ha pogut començar de millor manera per a l’Andorra. Tot just s’havien disputat cinc minuts i els tricolors han anotat el primer gol al nou Nacional. I, certament, amb una acció molt allunyada del seu estil habitual. Vilanova ha fet una passada llarga des de la parcel·la defensiva que Iván ha llegit a la perfecció. El de Sant Boi de Llobregat no s’ha posat gens nerviós davant Andrés Ferreria i l’ha superat amb una bonica vaselina.

I amb el gol a favor, els d’Eder Sarabia han deixat clar que volien mantenir el seu joc habitual, tenint la pilota i buscant l’associació. Ara bé, el Granada ho ha dificultat molt. Amb una forta i efectiva pressió, ha complicat molt les coses als andorrans, que han perdut moltes pilotes en zones de risc. Segurament, durant bona part del primer temps s’ha vist l’Andorra menys Andorra de les quatre jornades de campionat.

I l’equip andalús, a més, ho ha sabut aprofitar per generar perill. Per posar en serioses dificultats tant a la defensa tricolor -avui amb tres centrals (Vilanov, Alende i el debutant MIka Mármol) i dos carrilers, Alti i Pampín- com al porter Lizoaín, de nou sota pals (Ratti ha tingut molèsties de darrera hora) El primer avís seriós l’ha donat Ricard, després d’una acció plena de rebots i refusos. Ha caçat la pilota dins l’àrea i ha enganxat un xut molt creuat (15’). Tres minuts després era l’ex del Madrid i del Nàpols, Callejón, qui ha provat fortuna amb un llançament des de la frontal que ha marxat desviat.

Pugna entre jugadors tricolors i granadins en una acció a pilota aturada.

El conjunt d’Aitor Karanka ha intentat accelerar veient que la fórmula funcionava. I, cert, ha generat uns minuts de molt patiment per als tricolors a l’equador del període. Molina ha pogut treure una rematada d’Arezo després d’una altra acció d’estratègia on no s’han ajustat bé les marques (20’) i al 22’ han estat Uzuni i Puertas els qui, després d’una pilota robada, ha gaudit d’una doble oportunitat. Lizoain, de forma poc ortodoxa però efectiva, ha tret la primera rematada i Mármol, atent, la segona.

L’esforç físic de la pressió s’ha deixat notar en el Granada en el tram final del primer temps. Han continuat buscant tallar les accions tricolors des de ben principi però ho han fet amb menys efectivitat. Això ha permès els andorrans gaudir de més tranquil·litat i, sobretot, allunyar la pilota de la seva àrea. Novament, però, ha faltat capacitat de generar perill, tret d’accions molt aïllades, quan s’han apropat a l’àrea.

Abans del descans, ensurt fort. Molina ha rebut una potentíssima pilotada a la cara. El migcampista ha quedat estabornit i, finalment, ha hagut de ser canviat per Jandro, ja al descans. A la pausa s’hi arribava amb la victòria momentània dels tricolors (1-0).

Altimira FC Andorra Granada
Alti intenta tallar una passada per part d'un jugador del Granada.

El segon temps s’ha iniciat amb un Granada més avançat, amb el clar objectiu de buscar l’empat. L’Andorra tenia clar que patiria per sortir amb la pilota, però que quan ho aconseguís, trobaria espais. També, evidentment, que els andalusos podien generar perill. Ho han fet al 55’, amb una centrada de Puertas que Uzuni, al segon pal, ha rematat per sobre el travesser.

La resposta tricolor encara ha estat més clara. Combinant, al 64’, s’ha aconseguit fer arribar la pilota a la banda dreta per Iván Gil, que ha connectat una excel·lent centrada al segon pal perquè, allà, en planxa, Marc Fernández hagi rematat amb el cap. El porter Ferreira ha salvat el 2-0.

Pocs minuts després (67’), el VAR ha estat salvador per l’Andorra. I en certa forma també per Lizoain. El porter tricolor no ha estat gaire encertat en la sortida buscant una centrada des de la dreta de Ricard. Li ha passat per sobre, fregant la pilota en la mà d’Uzuni. L’acció ha continuat i Callejón ha tornat a centrar perquè Puertas, ara sí, marquès de cap. Els jugadors visitants han celebrat l’empat, però des de las Rozas s’ha avisat González Francés que hi havia una infracció. El col·legiat canari s’ha aprovat a la televisió i ha constatat les mans del davanter albanès. Lògicament, ha anul·lat el gol. L’Andorra, doncs, seguia manant al marcador.

El trami final del duel ha estat emocionant, amb un Granada cada cop més bolcat a l’atac i un Andorra que es defensava amb rigor i esforç. També buscava sortir en alguna acció al contracop que li permetés anotar el segon. Han estat minuts de molt de patiment, potser no tant perquè els andalusos hagin tingut ocasions clares però sí per la incertesa del marcador i pel fet que, no es pot negar, estaven generant aproximacions, com la del veterà Jorge Molina, al 88’, que ha acabat xutant desviat.

Amb ungles i dents, els d’Eder Sarabia, però, han aconseguit l’objectiu. Malgrat un descompte llarg, s’han tancat bé al darrere i han aconseguit lligar la primera victòria de la temporada com a locals -abans, però, Lizoain ha hagut de salvar la darrera opció granadina a xut de Perea-, la segona en global Tres punts molt valuosos, sobretot si es té en compte quin era el rival. La setmana vinent, doncs, es podrà viatjar amb més tranquil·litat a Miranda de Ebro.

Camp: Estadi Nacional. 2.720 espectadors.
FC ANDORRA (1): Lizoain, Alti, Alende, Mika Mármol (Pastor, 75’), Vilanova, Pampín (Martí Vilà, 58’), Aguado (Bover, 84’), Molina (Jandro, 46’), Valera (Héctor Hevel, 58’), Iván Gil i Marc Fernández.
GRANADA CF (0): André Ferreira, Ricard, Miguel Rubio, Ignasi Miquel (Cabaco, 77’), Quini (Silva, 58’), Bodiger, Sergio Ruiz, Puertas, Arezo (Perea, 58’), Callejón (Rochina, 77’) i Uzuni (Jorge Molina, 70’).
Àrbitre: González Francés (Las Palmas). T.G.: Héctor Hevel / Uzuni i Callejón.
Gol: 1-0, Iván Gil (5’).