Empat amb sabor a victòria de l’Andorra contra el líder (0-0)

L’equip d’Eder Sarabia, que ha jugat amb un home menys des del minut 1 de partit per l’expulsió d’Hevel, arrenca un meritori punt en un partit soporífer i sense gols davant Las Palmas

Sinan Bakis mira de fer-se amb el control de la pilota.
Sinan Bakis mira de fer-se amb el control de la pilota. FC ANDORRA

Hi ha empats que tenen regust dolç. Sabor a victòria. Llàstima que només valen un punt. Però valen un punt que és molt quan al primer minut del partit contra el líder t’expulsen, de ben segur merescudament però altra volta per obra i gràcia del VAR, un jugador. L’FC Andorra ha arrencat un empat a 0 contra el Las Palmas després de 89 minuts d’un esforç titànic. Els minuts que ha estat el conjunt tricolor sense disposar d’Héctor Hevel. Els canaris han fet espetegar fins a tres cops la pilota al pal. Però no ha aconseguit estimbar la bimba contra la xarxa andorrana.

El que havia de ser un duel per la possessió, pel domini de l’esfèrica, pel control, s’ha acabat convertint en un matx soporífer. Però, al final, en un matx que ha resultat d’allò més interessant per a l’Andorra. Eder Sarabia expulsat a Santander ha anat donant ordres des de la distància a Jon López. I un i l’altre han anat modelant l’equip per aguantar els ‘pío pío’ dels de García Pimienta. Defensa ordenada -menys alguna badada que ben just no suposa un disgust- i anar passant els minuts. Els darrers, els vint darrers, que no són poca cosa, han estat gairebé per adormir-se. Las Palmas no ha sabut mai dotar el partit del ritme suficient per ofegar els locals i si no hagués estat per la pressió del temps extra ben pocs mèrits hauria fet per anar més enllà de l’empat. De fet, ha hagut de signar les taules i sense gols.

Els canaris vestits de negre i blanc han començat amenaçant només treure del centre. Però qui ha amenaçat més encara ha estat el VAR, que ha servit per fer fora al primer minut de partit Hevel. Una entrada, segur que involuntària però dura, amb els tacs molt amunt, d’Héctor a Mfulu ja a terreny visitant i quan l’Andorra es replegava ha enviat el tricolor als vestidors. López Toca li ha mostrat primer targeta groga, però la revisió de la jugada ha portat a un canvi de parer. Res de groga, vermella directa.

Germán Valera ha estat dels més destacats i qui més perill ha generat.

Amb el partit ja condicionat, Las Palmas ha fet un parell d’aproximacions ben perilloses. Una, per aquella cosa de voler treure la pilota ja jugada des del porter. Ben poc ha faltat que Ratti no s’embolica de valent. L’Andorra es treia la pressió com podia. I a cada empenta que rebien els locals, escridassada per a l’àrbitre. Sergio Molina, quan encara no s’havien complert els deu minuts de joc ha creuat un xut que un defensa canari ha tocat a córner. Ha estat la primera oportunitat de perill andorrana.

Els canaris no han sabut aprofitar la superioritat numèrica i no han sabut imposar un ritme alt, però, amb tot, han fet esclatar tres pilotes als pals de la porteria tricolor

Al quart d’hora de joc, la grada visitant ja cantava el primer gol quan en una contra els davanters canaris han agafat a contrapeu Aguado i Alende. Però Oscar Clemente, per a sort per a Ratti, ja batut, ha creuat massa la pilota. I ha sortit fora llepant el pal esquerra de la porteria tricolor. Encara no havien passat seixanta segons més que García Pimienta ha hagut de substituir Marc Cardona, lesionat, per Loren. El matx estava travat dins d’una mena de trencadissa, amb els dos equips intentant assumir el domini del joc, de la possessió.

A l’equador d’aquest primer temps, els canaris han fet retocs en les seves posicions per intentar fer els amos i senyors de l’enfrontament i l’Andorra ha començat a replegar-se. Segurament no tenia cap altra opció. Els d’Eder Sarabia, seguint el joc des d’una de les cabines, s’han plantat en defensa. Dues línies molt ben traçades davant de Ratti. I a veure-les venir. Com a mínim d’entrada i ja a la mitja hora de joc. Després que un altre tricolor, en aquest Alende, fos amonestat, ha estat el lateral dret canari Marvin qui ha rematat de cap fora una centrada de Pejiño.

Al minut 38 Germán Valera ha obligat Valles a estirar-se, a abraçar l’esfèrica damunt la gespa. Jacobo, Bakis i finalment l’extrem, tot classe, han anat avançant fins que el jugador cedit per l’Atlético de Madrid ha anat driblant jugadors i més jugadors i quan anava a aixafar l’àrea gran ha deixat anar un xut amb l’esquerra. Almenys ha allunyat la pilota de la porteria local. El que comptava en la recta final d’aquest primer temps era guanyar temps al temps. El parell de córners de què ha gaudit Las Palmas no han comportat cap perill insuperable i amb el 0-0 s’ha arribat al descans.

SEGONA PART

Després d’uns primers compassos de tempteig, amb Las Palmas sense recordar que jugava amb un més, que potser podia incrementar el ritme i posar contra les cordes l’Andorra, un altre cop Germán Valera ha portat el perill a la porteria rival. El seu xut de ben poc que no se li cola a Valle. Ha semblat l’acció despertar els canaris, i en la següent acció Pejiño ha clavat un xut a l’escaire que tothom ha vist dins. Ratti inclòs. El pal, però, ha escopit la pilota en fora.

Més enllà d’alguna arrencada aïllada de Bakis, ara òbviament eren els de García Pimienta els qui manaven. Loiodice ha obligat a intervenir Ratti sense gaire dificultats poc abans del quart d’hora de la segona meitat, i del debut en lliga del jove Àlex Valle. El lateral cedit pel Barça ha entrat per Jacobo. Al trot els canaris, i els andorrans a esperar l’oportunitat de donar algun ensurt. L’hauria pogut tenir Bakis. Però el davanter centre ha estat gana i ha xutat quan encara no havia arribat a l’àrea on esperava Valera, que li ha retret que no li hagués passat la bimba.

S’ha entrat llavors en una fase d’avorriment. De fer canvis. De badallar. Només una badada, d’un o altre, semblava que podia trencar l’empat. Eder Sarabia ha mirat de tancar-se definitivament posant defensa (Pastor) en lloc d’atac (Germán Valera). Però s’ha tancat tant que Las Palmas l’ha amorrat a la seva pròpia porteria. Pejiño ben a prop ha estat, de nou, de trencar l’equilibri. Ratti ha enviat a córner i en la centrada des de la cantonada, Andone ha pogut rematar completament sol. La pilota ha tornat a anar al pal i cap a fora. Per sort per un Andorra que resava. Els quatre minuts d’afegit havien de ser tota una odissea.

Encara no corria el primer minut extra que el porter tricolor ha salvat un altre cop l’Andorra. Ratti ha enviat la pilota al travesser i a córner després d’un xut des del vèrtex de l’àrea d’Álvaro Gimenez. Han estat els minuts de més perill, de més ofec que ha hagut de viure l’Andorra. Però, amb tot, ha pogut salvar el punt. I quin punt davant el líder. El joc, aquest divendres, vista l’expulsió inicial, era el de menys. Vaja, com el Barça contra el Madrid en la semifinal anada de la Copa del Rei d’aquest dijous. Més o menys igual. Salvant les distàncies, és clar.

FC ANDORRA (0): Ratti, Alti, Alende, Mármol, Pampín, Molina (min. 69, Bover), Aguado (min. 83, Jandro), Héctor, Jacobo (min. Àlex Valle), Germán Valera (min. 83, Pastor) i Bakis (min. 69, Bundu)

UD LAS PALMAS (0): Valles, Marvin (min. 75, Álvaro), Álex Suárez, Curbelio, Cardona (min. 65, Andone), Pejiño, Oscar Clemente, Mfulu (min. 75, Fabio), Loiodice, Moleiro (min. 65, Kaptoum), Marc Cardona (min. 16, Loren)

Àlex Valle ha debutat a la Liga SmartBank.

Àrbitre: López Toca (càntabre). Assistit a les bandes per: Pérez Dapía, Ortiz Calderón. Quart àrbitre: López Parra

Gols: -

Targetes: Hevel (vermella, min. 1). Alende (groga, min. 34). Germán Valera (groga, min. 54). Pampín (groga, min 90+2) // Curbelo (groga, min. 37). Sergi Cardona (groga, min, 53). Andone (groga, min. 81)

Estadi Nacional: 2.110 espectadors