El ciclisme de muntanya erigeix Pal en centre del món

L’italià Luca Braidot i la neerlandesa Anne Terpstra han estat els protagonistes de la darrera jornada en matèria esportiva, la del Cross-Country, que han servit per superar les 50.000 persones que es preveien que seguirien la Copa del Món de BTT

Pal ha aplegat milers de persones aquest cap de setmana.
Pal ha aplegat milers de persones aquest cap de setmana. VALLNORD PAL-ARINSAL

Pal s’ha erigit sense cap mena de dubte en la capital mundial del ciclisme de muntanya. Més de 50.000 persones han passat per l’estació massanenca, al llarg de tota la setmana, per seguir les proves incloses en la Copa del Món de BTT. Especialment el cap de setmana, els circuits per on han passat els ‘riders’, han estat un femer de gent, d’espectadors. I l’espectacle ha sigut complert, sortint Vallnord Pal-Arinsal molt reforçat com a centre d’acollida de competicions ciclistes de primeríssim nivell.

De fet, s’han superat les expectatives previstes -de rebre 50.000 espectadors en el conjunt de la setmana- i només en aquests tres dies, com a mínim s’han acollit 48.000 persones durant la Copa del Món UCI de BTT. És la primera estimació que fa l’organització a l’espera de completar les dades d’afluència que està recollint i analitzant Andorra Recerca i Innovació a partir d’un anàlisi de les telecomunicacions dels usuaris assistents a l’esdeveniment. En l’àmbit esportiu, en la darrera jornada, la del Cross-Country, el protagonisme ha estat per l’italià Luca Braidot i la neerlandesa Anne Terpstra.

El director de cursa de la Copa del Món de BTT, Albert Balcells, destaca que “ha estat una de les més emocionants i una de les més intenses de la temporada”

Tots els actors més directament implicats amb l’estació massanenca i l’organització del campionat, des de la cònsol major de la Massana, Olga Molné, fins al director de la cursa, Albert Balcells, passant pel director general de Pal-Arinsal, Josep Marticella, han lloat l’èxit obtingut i han agraït l’esforç de tanta i tanta gent per aconseguir un cap de setmana rodó tot i les altes temperatures que s’han viscut en el recinte. De fet, com està passant arreu.

La nova ubicació del circuit a la zona de Cubil era tot un repte logístic i organitzatiu. Per aquest motiu, i per primera vegada al país, s’ha activat un dispositiu especial de mobilitat amb dos objectius: evitar la concentració de vehicles i fomentar la sostenibilitat a través de l’ús del transport col·lectiu gratuït.

 DSC05715
El pilot de 'riders' iniciant un ascens.

Tal com ha destacat el director general, Josep Marticella, l’estació i el CECOR ha aplicat el protocol de mobilitat. “En la prova de DHI el trasllat dels espectadors es va realitzar en menys d’una hora, tenint en compte que molta gent també va anar caminant. Era la primera vegada que es realitzava i com és normal, s’han de seguir millorant molts aspectes”.  A les edicions anteriors de la Copa del Món UCI BTT la prova tenia com a punt de partida el ‘paddock’ del pla de la Caubella i la zona d’arribada se situava al Prat de la Ribera al poble de la Massana.

El director de cursa de la Copa del Món de BTT, Albert Balcells, ha destacat que “ha estat una de les més emocionants i una de les més intenses de la temporada”. Més de 800 ‘riders’ procedents de 41 nacionalitats s’han trobat a Vallnord-Pal Arinsal per una nova cita dins del calendari del Mundial. I han viscut una autèntica festa. En majúscules. Ciclisme de muntanya capital mundial PAL. Encara que hagi estat per una sola setmana.

ELS RESULTATS ESPORTIUS

La prova de Cross Country en categoria masculina ha estat renyida entre 5 participants principalment. Quan semblava que Vlad Dascalu ja tenia la victòria, un problema mecànic a la seva bici l’obligava a perdre posicions i Luca Braidot aprofitava per recuperar la seva posició i mantenir-la fins al final (també va ser el guanyador la setmana passada a Lenzerheide).

L’italià ha aconseguit un temps d’1:15.31 i una diferència de tan sols 10 segons de  l’espanyol David Valero (guanyador dels passats jocs olímpics) que ha aconseguit un temps final de 1:15.41.  Finalment, ha tancat el podi el suís Nino Schurter (guanyador de XCO l’any 2019 a Vallnord – Pal Arinsal) que ha aprofitat les últimes voltes per millorar el seu ritme i avançar posicions. Aquest ha realitzat una gran cursa, ja que sortia en 15ª posició i a partir de la quarta volta, ha pogut a col·locar-se entre els 5 primers corredors.

 RS1 4038
Una de les participants en ple esforç.

En la categoria femenina, la gran vencedora de la jornada ha estat la neerlandesa Anne Terpstra, que des del principi, ha liderat la cursa amb quasi un minut de diferència (1:15.21). Terpstra sortia en segona posició i la seguia la líder de la classificació general, Rebecca McConnell, però a causa d’una punxada en la segona volta, l’australiana s’ha classificat finalment en 21ª posició, i malgrat aquest resultat, manté el lideratge en els individual standings.

La segona classificada ha estat l’austríaca Mona Mitterwallner, que ha aconseguit un temps final de 1:16.18, sortint des de la 13ª posició. Finalment, el podi ha estat completat per Ramona Forchini, que ha realitzar una gran cursa i un temps final de 1:16.55.  Les novetats del circuit de Cross Country d’aquesta edició eren la incorporació del pump track i els dos ponts que suposen un 25% del traçat, un recorregut que ha comptat aquest any amb una longitud d’un total de 3,8 km.

Comentaris (5)

Trending