Els centímetres de Montenegro frustren el debut oficial de Panadero amb Andorra

El bon paper de la selecció femenina a la primera meitat no s’ha pogut confirmar a la represa i les tricolors han acabat encaixant quatre gols a pilota parada en l’estrena del Preeuropeu

La capitana de Montenegro, Sladjana Bulatovic, ha estat un maldecap per a la defensa andorrana. FAF

La selecció absoluta femenina d’Andorra comença la novedosa fase de classificació per l’Eurocopa 2025 amb una dura derrota davant Montenegro (6-1) en el primer partit del grup 3 de la Lliga C. Ha estat el debut d’Albert Panadero com a seleccionador, i també d’algunes jugadores, que han plantat cara al combinat balcànic durant el primer temps amb golàs inclòs de falta directa de Tere Morató, però han sofert massa a pilota parada davant l’estatura de les jugadores locals i han acabat caient per golejada.

La primera alineació d’Albert Panadero com a seleccionador nacional ha deixat algunes sorpreses. Alexandra Cardoso ha tornat a la porteria i Clàudia Plaja començava en un extrem de l’atac. Aitana Colobrans també debutava en partit internacional en detriment d’altres davanteres més consolidades com María Ruzafa, que ha vist el partit complet des de la banqueta.

Les jugadores de la selecció han volgut tenir un record per les seves companyes lesionades. FAF

El partit ha començat amb un clar domini montenegrí. Les jugadores de Mirko Maric han agafat la responsabilitat del partit i les tricolors s’han limitat a defendre amb garanties, provant de sortir al contracop en comptades ocasions. Als cinc primers minuts, una arribada de Stanovic fins a la línia de fons ha pogut suposar el primer gol de les balcàniques, però el seu xut ha marxat a prop del primer pal.

Després ha estat una de les novetats, Alex Cardoso, qui ha intervingut molt bé a baix per allunyar un xut ras de la capitana Bulatovic, una de les millors jugadores del conjunt local. Aprofitant-se de la seva potència física, Montenegro continuava assetjant la porteria andorrana i, després d’una gran centrada, ha estat Kuc qui ha tornat a rematar amb facilitat a les mans de la portera andorrana.

Perdonaven massa vegades les montenegrines, a qui els hi hauria pogut costar cara aquesta falta d’encert. Una errada de la portera Kalac en la creació l’ha aprofitat Andorra per apropar-se per primera vegada. Tere Morato ha robat la pilota per cedir-la a Laia Sin, que s’ha plantat davant Kalac, però el seu xut ha marxat alt.

Montenegro ha seguit amb el seu control total de la possessió, per la qual cosa que era qüestió de temps que estrenessin el marcador. El primer gol ha arribat de les botes de la capitana Bulatovic, que ha aprofitat que ningú la pressionava per provar un xut creuat al 27’ que Cardoso no ha pogut frenar.

El gol no ha estat gaire ben rebut per la selecció. Minuts després, un gran retall de Bulatovic ha servit per posar una centrada mil·limètrica a Djokovic, que no ha perdonat en el seu remat des del pal llarg i ha anotat el segon gol al 37’. Però les tricolors no s’han donat per vençudes i Tere Morato ha aprofitat la primera que ha tingut per mantenir en vida a la selecció.

Una falta comesa per Montenegro l’ha aprofitat la capitana per ajustar el seu xut al primer pal i marcar un golàs, el primer d’Andorra en aquesta fase classificatòria. El 2-1 ha fet pujar l’autoestima de les andorranes, que inclús podrien haver empatat després d’un altre gran xut llunyà de Tere Morato que Kalac ha desviat providencialment abans del descans.

Aquest ha estat el moment on Tere Morató ha disparat col·locat per anotar el gol tricolor. FAF

La segona part ha començat amb alguns canvis matiners. Montenegro ha encertat donant entrada a Tomasevic. La davantera ha estat qui ha posat una centrada al punt de penal perquè Desic empunyés la pilota i anotés el tercer al 51’. Però aquest cop no s’han conformat les balcàniques, que han après dels errors de la primera part i han volgut sentenciar el partit més aviat. Desic ha repetit com a protagonista al 60’ després de rematar una pilota davant una mala sortida de Cardoso, que ha deixat el gol en safata a la davantera montenegrina. Andorra no s’ha rendit i ha seguit lluitant, però les de Panadero eren inferiors en l’aspecte físic.

Hi ha hagut temps per donar l’oportunitat a dos debutants, Lola Campos i Júlia Rodríguez, que també disputaven els seus primers minuts com a internacionals. Cardoso ha tornat a aturar un remat de Kuc després d’una gran estirada i ha salvat el cinquè en una gran sortida. El cansament començava a fer mossa a les cames de les jugadores andorranes, que s’han aplegat al seu propi camp i ha costat més trobar algunes situacions de perill. Especialment, després que Bozic, altra vegada de cap, marqués el cinquè de Montenegro al 74’.

La recta final no ha tingut massa història. Un carrusel de canvis en ambdós conjunts ha fet que el joc quedés interromput en gran part, mentre que l’altra estona ambdós conjunts s’han limitat a buscar pilotes llargues sense trobar cap receptora. Només un penal anotat per Bulatovic ha permès a Montenegro ampliar el marcador. Ha estat el segon gol de la capitana, que ha estat la gran artífex perquè comencessin la fase prèvia sumant tres punts. Andorra jugarà el seu pròxim partit contra Grècia el pròxim dimarts a les 19 hores.

A l'acabar el partit, Panadero ha volgut fer una valoració de la derrota, posant el focus en la primera part: “Hem sortit molt ben posicionades, amb les idees molt clares i apretant fins al descans, on podríem haver arribat amb un 2-2. Hem intentat sortir amb la mateixa intenció al segon temps, però la qualitat individual d’aquestes jugadores ‘top’ de Primera divisió ha acabat marcant el partit”, ha reconegut en el seu debut.

Montenegro: Kalac; Karlicic, Boricic (Saric, 82’), Bozic, Stanovic (Popovic, 73’); Djukic, Djokovic (Radunovic, 73’), Djurkovic (Tomasevic, 46’); Kuc, Desic (Petrovic, 82’) i Bulatovic.

Andorra: Cardoso; Rosas (Moles, 85’), Fernández, Da Silva, Solé; Colobrans, Lluch (Correia, 85’), Gonçalves (De Vertiz, 85’), Plaja (Campos, 52’); Sin (Rodríguez, 66’) i Morató.

Gols: 1-0 Bulatovic (27’), 2-0 Djokovic (37’), 2-1 Morató (41’), 3-1 Desic (51’), 4-1 Desic (60’), 5-1 Bozic (74’), 6-1 Bulatovic (90+4’).

Targetes: La col·legiada Farida Lutfaliyeva (AZE). Ha mostrat grogues a Rosas (32’), Sin (64’) i Gonçalves (73’) per Andorra.

Incidències: Partit disputat al Gradski Stadion de Podgorica.