Un brillant FC Andorra tomba l’Oviedo i es retroba amb la victòria

Un golàs de Bakis al temps de descompte certifica el triomf (3-1) del conjunt d’Eder Sarabia, que ha dominat a plaer la primera part amb dues dianes d’Almpanis i ha tingut una mica més de feina després del descans amb la pressió dels asturians

Almpanis ha estat molt actiu mentre ha estat damunt la gespa.
Almpanis ha estat molt actiu mentre ha estat damunt la gespa. FC ANDORRA

Calia guanyar. Tocava tornar al camí de la victòria. I així ha estat. Amb patiment a la segona part, però de manera brillant en el global d’un bon partit, d’un sobri partit de l’FC Andorra. Els d’Eder Sarabia han estat molt superiors a l’Oviedo a la primera part. Dos gols d’Almpanis han fet justícia al que s’ha vist damunt el terreny de joc. De fet, a cavall del primer i del segon temps, els tricolors haurien pogut sentenciar el matx, però no ha estat fins al final que un golàs de Bakis s’ha encarregat de certificar el triomf i lligar del tot els tres punts.

I és que els asturians, que havien estat desapareguts durant molts minuts, han incrementat la pressió després de passar pel vestidor. Els canvis promoguts per Álvaro Cervera han sorgit efecte, han generat dubtes a l’Andorra i han fet témer durant uns instants la possibilitat de no acabar tancant la victòria. Però els homes de Sarabia no han perdut mai el cap. No s’han arronsat. I Bakis ha fet de Bakis. Com abans Hevel, Aguado o Germán Valera havien fet també de les seves.

Celebració gol Bakis Andorra Oviedo
Bakis celebrant amb companys el gol que ha certificat el triomf. | FC ANDORRA

I és que ja ho havia advertit Sarabia a la prèvia. Caldria tenir paciència i segurament l’FC Andorra dominaria el ritme de joc. Tindria molta més possessió que la que va tenir al Tartiere en el primer partit de lliga. I així ha estat d’entrada. Els tricolors s’han fet amos i senyors del matx -el primer de la segona volta- només començar. Però sense acabar d’aprofundir com en tants altres enfrontaments. Als nou minuts de joc, la situació ha començat a canviar. Una incursió per la dreta de Germán Valera ha forçat el primer còrner a favor dels locals. Sense conseqüències.

Encara no havia passat un minut més quan Moreno Aragón ha xiulat, d’entrada, un penal a favor de l’Andorra. David Costas ha tombat Almpanis quan l’extrem esquerre es disposava a entrar a l’àrea. I ha estat així, just es disposava a entrar. No hi havia acabat d’entrar del tot. El VAR ha portat la correcció i el penal ha acabat sent el que havia estat, una falta al llindar de l’àrea. Sergio Molina ha estavellat la pilota contra una tanca formada per dos dels futbolistes de l’Oviedo.

Andorra Oviedo
Germán Valera, molt actiu, intenta superar Bretones. | FC ANDORRA

El domini andorrà era total, i encara no havien passat cinc minuts més que els tricolors han tornat a donar senyals de perill. En aquest cas, ha estat Marc Aguado qui s’acostava a l’àrea per la frontal i Sergi Enrich l’ha travat. Diego Alende s’ha encarregat de fer el llançament de falta i el xut ha sortit lleugerament per sobre de la porteria defensada per Braat. La superioritat dels d’Eder Sarabia era total.

I al final s’ha traduït en el marcador. Una passada de Sergio Molina a Almpanis ha agafat Lucas a contrapeu, el grec ha trencat el seu defensor i ja dins de l’àrea, encara que més a prop de la línia del rectangle que del punt de penal, ha creuat la pilota a la dreta del porter de l’Oviedo i la bimba ha acabat besant la xarxa. Primer gol de l’any de l’Andorra i primer gol de l’extrem en el que va de temporada. Tot just al minut 18 de partit i amb un Andorra dominant a plaer.

Xut a gol d'Almpanis Andorra Oviedo
Christos Almpanis en el xut que ha suposat el primer gol. | FC ANDORRA

El gol ha semblat canviar una mica el decorat. Com si els visitants es volguessin posar les piles. Però ha estat solament un miratge. Cert que l’Oviedo ha fet un primer xut, però res de perill. Ben al contrari, després que Luismi veiés la primera targeta groga del partit per una falta sobre el davanter centre tricolor, l’experimentat Carlos Martínez, Alende ha perdonat el que hauria estat el segon gol tricolor. En efecte, a la mitja hora de joc Mármol ha fet una centrada cap a l’àrea des de l’esquerra, Carlos s’ha regirat entre els defenses com a gat vell i a boca de canó el defensa gallec de l’FC Andorra ha estavellat la pilota contra la cama de Costas.

LESIÓ DE VILANOVA

Els andorrans dominaven totalment. Álvaro Cervera no sabia tocar la tecla per fer canviar les tornes. Sarabia ha vist una groga per queixar-se d’una jugada que li anava en contra i just després Mika Mármol ha llançat la pilota a fora de manera expressa. Adrià Vilanova s’havia lesionat. El defensa català ha sentit una punxada a la cuixa dreta en una cursa defensiva per recuperar una pilota davant l’amenaça d’un futbolista asturià.

Carlos Martínez ha originat algun que altre problema a Braat. | FC ANDORRA

De seguida el fill de Tito ha vist que la cosa era seriosa. I s’ha llançat a terra com a pas previ a anar cap a la banqueta. Un parell de minuts després Álex Pastor ha saltat a la gespa per substituir-lo. Res no ha canviat, però. Cert que Viti havia fet una petita cavalcada per la dreta de l’atac de l’Oviedo, però la seva centrada no ha comportat cap problema a Lizoain. La primera part entrava en la recta final amb l’Andorra marcant clarament el tempo. Els asturians forçaven un còrner després que Mármol veiés una targeta per aixafar un rival en arribar tard a tallar la jugada.

Si hi havia una mica de perill, tot arribava del cantó tricolor. I just quan s’iniciaven els dos minuts d’afegit, Hevel, novament brillant, contemporitzador, ha fet arribar l’esfèrica a Germán Valera. L’extrem cedit per l’Atlético de Madrid ha fet el passi de la mort. Semblava que no hi tenia cap company. Però la passada ha estat tant enverinada que els defensors de l’Oviedo no han encertat a rebutjar prou bé la pilota i amb la bimba adormida a l’àrea petita ha aparegut, de nou, Almpanis per enviar-la al fons de la porteria de Braat, batut ja abans que el grec engaltés el xut que ha comportat el segon gol de l’FC Andorra. Amb el 2-0 ha mort la primera part, sense senyals de perill ni de Borja Bastón ni de Sergi Enrich. La segona millor notícia per als tricolors. La primera, les dues dianes.

SEGONA MEITAT

L’Oviedo ha sortit del vestidor amb un altre tarannà. Borja Bastón ha posat a prova Lizoain. Sort encara que se li ha assenyalat fora de joc. Els d’Álvaro Cervera han començat a posar pressió. Els asturians tensaven més el joc. Però el primer avís de veritat l’ha tornat a donar als dos minuts de la represa Carlos Martínez. El capità de l’FC Andorra ha arribat a reclamar penal per suposades mans de Dani Calvo en el refús. El jugador aragonès de l’Oviedo s’ha trobat a sobre el remat de cap del davanter centre andorrà.

El partit semblava trencat. El control andorrà ha deixat de ser tal. Els asturians tenien més fam de pilota. És clar, el resultat no els anava gens a favor. I ara la bimba anava més ràpid amunt i avall. Bastón ha tornat a fer de les seves (min. 53) i Lizoain ha enviat la pilota a córner com ha pogut. La feina dels d’Eder Sarabia passava per intentar desactivar la reacció de l’Oviedo. En l’intent que així fos, Altimira ha estat víctima d’una dura entrada de Luismi que li ha valgut una groga i encara bo per a ell.

Celebració d'un dels gols tricolors. | FC ANDORRA

El toc de qualitat i la contemporització d’Hevel i Aguado han estat clau perquè l’FC Andorra, després d’uns minuts de descontrol, hagi tornat a assumir el tempo. A marcar el ritme. Tant ha estat així que abans del primer quart d’hora del segon temps, Germán Valera ha tingut dues bones ocasions, especialment la segona, després d’una centrada d’un actiu Almpanis. Valera huria pogut anotar el tercer si no hagués estat per un encert de Braat.

Desesperat, Cervera ha començat a moure la banqueta. Amb quatre minuts de diferència ha posat quatre homes nous sobre el camp. El tècnic de l’Oviedo mirava de buscar més control al mig del camp i més físic a dalt. Pocs minuts després ha respost Eder Sarabia introduint tres canvis de cop. Reorganitzava la defensa amb Pampín per Altimira i oxigenava l’atac posant sobre la gespa Bundu i Bakis en el lloc de Valera i Carlos.

REMAT ASTURIÀ GOLEJADOR

Entre tants canvis, una jugada a pilota parada ha donat aire a l’Oviedo. Faltava un quart d’hora per al final quan, de rosca, Koba Leïn ha tret una falta des de la dreta que Dani Calvo ha rematat de cap de manera impecable. Lizoain ha mirat de refusar la pilota, però la seva mà esquerra no ha tingut prou força com per evitar que la bimba acabés al fons de la xarxa. S’iniciava un altre partit. I a fe de Déu que així ha estat. Perquè un parell de minuts després, una jugada des de la banda esquerra dels asturians a punt ha estat que Viti la convertís en el segon gol de l’Oviedo. El seu xut ha passat llepant el pal esquerre del porter de l’FC Andorra.

El matx ha entrat totalment en una fase desbocada. En la següent acció, ara a l’àrea asturiana, Bakis ha estat a centímetres de fer el 3-1 després que Pampín fes rebotar la pilota a la mà d’un defensa visitant. L’àrbitre ha descartat, seguint les noves directrius, xiular penal. Amunt i avall, Bundu ha comès una falta ben a prop de l’àrea local. Koba Leïn ha tornat a fer una centrada mil·limètrica, i Raúl Lizoain ha hagut d’enviar a córner una rematada enverinada d’Obeng.

Mika Mármol ha jugat durant molts minuts de lateral esquerre. | FC ANDORRA

Li ha tocat patir els darrers deu minuts a l’FC Andorra. Deu minuts i l’afegit. Els d’Eder Sarabia no han aconseguit rematar el partit quan ho haurien pogut fer i ara haurien de fer un esforç extra per defensar la victòria. L’Oviedo, sense cap mena de dubte, havia canviat la cara. Molt. Semblava un altre equip. I la il·lusió asturiana per a l’empat ha durat fins que Sinan Bakis ha decidit que ja n’hi havia prou.

I això ha estat al tercer minut del descompte. ‘Bakistuta’ s’ha fabricat una jugada ell tot solet. S’ha anat acostant a l’àrea rival i gairebé des de la mitja lluna ha deixat anar un obús que s’ha colat per l’escaire esquerre de la porteria de l’Oviedo. Un golàs per assegurar els tres punts. Per tornar l’FC Andorra al camí de la victòria. Tocava. I no hi havia millor manera que derrotar un històric com l’Oviedo. Sí, ha tocat patir una miqueta al segon temps. Però la victòria s’ho valia. I quin tros de victòria, renoi.

ANDORRA (3): Lizoain; Altimira (Pampín min. 71), Alende, Vilanova (Pastor, min. 37), Mármol; Hevel, Aguado, Molina; Germán Valera (Bundu min. 71), Almpanis (Bover min. 86) i Carlos Martínez (Bakis min.71).

REAL OVIEDO (1): Braat, Lucas, Costas, Dani Calvo, Bretones; Viti (Leo Sequeira min. 84), Luismi (Montoro min. 64), Jimmy (Mangel min 64), Hugo Rama (Koba Leïn min. 60); Borja Bastón i Enrich (Obeng min 60).

Àrbitre: Moreno Aragón (Madrid). Assistit per: Blázquez Sánchez i Ortuño Sierra. Quart àrbitre: Muñiz Muñoz.

Gols: 1-0. Almpanis (min. 18) / 2-0. Almpanis (min. 45+1) / 2-1. Dani Calvo (min. 74). / 3-1. Bakis (min. 90+3)

Targetes grogues: Andorra: Eder Sarabia min. 32 / Mika Mármol min. 37/ // Oviedo: David Costas min. 26 / Luismi min. 56 /

Incidències: Estadi Nacional, 2.650 espectadors. Els jugadors de l’Andorra lluïen en saltar a la gespa una samarreta per animar Martí Vilà. S’ha fet un minut de silenci en record de Pelé.

Ànims Martí Andorra Oviedo
Els jugadors de l'Andorra han sortit al terreny de joc lluint samarretes de suport a Martí Vilà. | FC ANDORRA

REACCIONS AL VESTIDOR

Eder Sarabia es mostra encantat d’“aquesta convicció que segueix demostrant l’equip”

El tècnic basc de l’FC Andorra s’ha mostrat d’allò més orgullós al terme del partit. Eder Sarabia ha destacat “aquesta convicció que segueix demostrant l’equip” i el fet que “tots estem preparats i tots estem molt bé”. I és que el preparador tricolor ha evidenciat la seva satisfacció per “una victòria com la d’avui” davant d’un equip que “té uns quants jugadors que han estat a primera divisió i que, de fet, encara són de primera divisió”. Sarabia, que ha deixat clar que “si haguéssim fet un gol abans” no hauria calgut passar per alguna fase de cert patiment, també ha destacat el fet de saber treure les castanyes del foc quan ha calgut, fet que permet a l’equip “continuar creixent”. El tècnic, que ha deixat clar que Adrià Vilanova probablement es perdrà algunes jornades, ha ressaltat el partit fet per molts dels seus homes, d’Almpanis a Bakis passant per Germán Valera -“que ha estat impressionant i ja li he dit que no pot abaixar el nivell”- o Carlos Martínez, “que ha estat molt bé” i hauria estat víctima “d’un penal exagerat”.