L’Andorra toca de peus a terra a Lezama amb una pluja de gols en contra

Un Amorebieta molt sòlid i eficaç envia tres pilotes al fons de la porteria de Ratti, desesperat amb les badades en defensa que han desmuntat l’equip tricolor a l’inici de la segona part

LOBETE HA ESTAT FORÇA INCISSIU AL PRIMER TEMPS, PERÒ S'HA DILUÏT DESPRÉS.
LOBETE HA ESTAT FORÇA INCISSIU AL PRIMER TEMPS, PERÒ S'HA DILUÏT DESPRÉS. FC ANDORRA

Au, primera derrota de la temporada. No caldrà esperar més. L’Amorebieta ha fet tocar de peus a terra un FC Andorra badoc en defensa especialment a l’inici de la segona part i que quan s’ha abocat a l’atac ja anava tard. Dos gols en contra que n’han estat tres al temps de descompte. I això que la primera part havia estat de color andorrà. Però un gol en pràcticament l’única jugada de perill dels bascos al tram final dels primers 45 minuts ha estat el preludi d’una segona part excepcional de l’Amore.

Efectivament, els bascos han fet el seu partit. I essent sòlids com ho han estat, malgrat que han jugat molta estona sense la pilota als peus, no han deixat pensar tant com ho sol fer l’equip d’Eder Sarabia. El conjunt andorrà, com volia el tècnic, segurament ha estat més vertical que en els dos primers compromisos de la temporada. Però a Lezama, en una de les fàbriques de futbolistes bascos, l’eficàcia ha estat del cantó local. I la solidesa en defensa, també. Que han estat justament les badades defensives dels compassos inicials del segon temps el que han portat l’Andorra pel mal camí. A partir del segon gol local, els bascos s’han pogut plantar encara més i millor damunt el terreny de joc i per molt que els tricolors hagin dominat, l’Amorebieta ha sabut defensar un triomf clar. Rotund. De força i d’eficàcia.

Val, l’Andorra havia deixat clares les intencions des del primer minut. Però no n’hi ha hagut prou. Un duríssim xut creuat de Pampín a punt ha estat de donar el primer gol als tricolors, aquest diumenge jugant amb la segona vestimenta. Rubén Bover ho ha provat en la següent ocasió. Dos minuts de partit i el domini dels d’Eder Sarabia era clar. L’Amorebieta es veia sorprès. I més que ho hauria estat si novament el capità tricolor, ara a centrada del sempre perillós Lobete, hagués pogut connectar més fort amb el cap. La rematada ha acabat a mans de Campos sense problema.

amorebieta andorra
Jandro ha tornat a ser el cervell de l'Andorra, però com tot l'equip, a la segona part ha quedat aclaparat pel rival.

Tot i que el domini era clar dels andorrans, a poc a poc els biscaïns s’han anat traient la son de les orelles. Potser, qui sap, ha coincidit amb un xàfec que durant una estona ha caigut. Encara Iván Gil ho ha tornat a provar pels de Sarabia abans que al tomb del quart d’hora, Eraso rematés fora una centrada des de l’esquerra dels locals. L’Amorebieta hauria pogut portar més perill després, però o bé perdia la pilota amb massa facilitat, o bé l’Andorra recuperava la possessió. I tornava a intentar crear joc.

Al minut 22, Manu Nieto, l’home gol dels andorrans, ha caigut dins l’àrea. Tímidament els tricolors han reclamat penal. Però la traveta havia estat amb la pilota ja lluny de l’abast del davanter andorrà. De penal res. Ha estat un córner que no ha portat perill. I s’ha entrat en una fase del joc que sense ser aquell domini calmat, reposat, que sovint teixeix l’Andorra -entre altres coses perquè l’Amore tampoc no ho permetia-, Gil, Petxarroman, Jandro i companyia continuaven remenant-la al centre del camp.

Ha estat justament Orellana, el cervell dels de Sarabia, que ha mirat d’encarar porta amb un xut llunyà després d’una jugada col·lectiva que ha sortit molt alt. Corria el minut 36 de partit i contra el que podia semblar, ha estat el preludi del primer gol local. En efecte, els bascos han sortit bé a l’atac. Han aconseguit trenar una bona jugada però la centrada de Jauregi, una teòrica passada de la mort, només ha trobat el peu esquerre de Marsá. I el defensa central de l’Andorra ha enviat la pilota a córner.

L’1 A 0

I del córner, ara sí, n’ha nascut el gol de l’Amorebieta. Els bascos han penjat la pilota, Ratti la desviat com ha pogut fins a sortir per la banda esquerra de l’Andorra. I des d’allà s’ha gestat la jugada de la diana de Jauregi. La pilota ha arribat a Rayco que ha fet una excel·lent centrada que ha aconseguit rematar el davanter basc amb el cap des del centre de l’àrea petita. La pilota connectada per Jauregi ha tocat el travesser, ha rebotat sobre la línia i ha tornat a elevar-se per colar-se definitivament a la porteria.

Era l’1-0. La primera aproximació realment perillosa de l’Amore acabava dins. Això no ha enfonsat ni de bon tros l’Andorra. Però només un xut, alt, massa alt, d’Iván Gil a només un minut per al descans ha estat el primer i últim avís andorrà després del gol local i abans d’anar als vestidors. La represa ha estat d’allò més nefasta per als d’Eder Sarabia. Nervis, debilitat, el que sia que hagi volgut. Però des de l’inici del segon temps, l’Andorra ha donat senyals de feblesa. I l’Amorebieta se li ha enfilat a les barbes.

Ratti s'ha mostrat desesperat en alguns trams del partit amb la seva defensa.

Encara no havien passat dos minuts de la segona part, que Eraso ha fet la primera advertència. Ratti ha hagut d’escridassar els seus homes. Pretenia treure’ls la son de les orelles. Però vist els esdeveniments, no ho ha aconseguit ni poc ni gens. Perquè sis minuts després, en una altra sacada des de la banda, s’ha produït una nova acció de badada col·lectiva en defensa. I l’Andorra ho ha pagat car. Javier Eraso ha tornat a ser el més llest de la classe. I entre Lobete, Petxarroman o Arroyo, el davanter basc ha picat perfectament la pilota perquè anés fins al fins de la porteria.

Nico Ratti es desesperava. No entenia tanta tanta fluixesa de la seva línia defensiva. Però era el que era. I amb tot just tres o quatre rematades, l’Amorebieta sumava el segon gol. L’Andorra necessàriament s’havia d’estirar. De guanyar terreny. De tornar a agafar el comandament del joc i del partit. Iván Gil, un altre cop des de molt lluny, ha mirat de sorprendre el porter rival. Sense sort, sense prou encert. Abans del quart d’hora de la segona part, però, l’Andorra ja tornava a dominar. Sense atemorir, això també. I amb un conjunt basc d’allò més amenaçador. A la mínima oportunitat mirava de córrer per enganxar els tricolors a contrapeu. Sense pilota als peus, però amb una Amorebieta còmode amb els dos gols a favor.

MOVIMENTS A LA BANQUETA

Sarabia ha optat per moure la banqueta. Arroyo ha pagat els errors defensius. De fet, el colombià s’havia mostrat molt dubitatiu. Les seves imprecisions han neguitejat en gran mesura la defensa andorrana. I ha fet debutar Álvaro Martín per donar una mica més de punxa a l’atac tricolor. En la primera jugada en què ha intervingut l’exjugador del Real Madrid Castilla, ha forçat un córner. Però prou hauria pogut treure més rèdit a l’acció.

Passaven els minuts, i no passava res. Res de prou interessant per a un Andorra en franc desavantatge en el marcador. Vist que no hi havia manera, Eder Sarabia ha canviat del tot el dibuix de l’equip, la trama del partit. Directament ha enviat dos defenses a la banqueta -Petxarroman i Marsá- i ha col·locat al rectangle de joc dos homes que ocupen situacions molt més avançades.

Manu Nieto no ha vist porta aquest cop, en canvi, Sibo (20) ha firmat el definitiu 3-0.

L’entrada de Sergio Molina i Iker Benito ha obligat a reformular l’onze. Però ni així. L’Amorebieta, molt seriós, molt ben plantat, les veia venir, i solucionava qualsevol incidència amb bona nota. L’Andorra ha posat tota la carn a la graella i s’ha llançat a la desesperada a buscar el gol a qualsevol preu. I els set minuts finals han estat un atac i gol constant. Álvaro Martín ha estavellat una pilota al travesser, Manu Nieto també ha enviat un parell de bimbes a les mans de Campos. Martín ho ha tornat a provar i Iker Benito.

Però qui ha tornat a triomfar ha estat l’Amorebieta. Amb l’Andorra abocat a l’atac, a intentar reduir distàncies, un contraatac local ha portat Quintero a deixar la pilota a la frontal de l’àrea perquè Sibo la col·loqués ben col·locada a la dreta de Ratti, sense que el porter argentí dels tricolors pogués evitar que l’esfèrica estimés la xarxa. Era el tercer. El definitiu. La cirereta del pastís basc. La confirmació de la primera derrota d’un Andorra tou en defensa. Equívoc. I que ha tingut al davant un rival sòlid. Infranquejable.

AMOREBIETA (3): Campos, Mier (Núñez, min 85), Hernando, Etxeita, Seguín, Dorrio (Jon Morcillo, min 75), Carbonell, Sibo, Rayco (Quintero, min 85), Eraso (Morán, min 75), Jauregi (Edwards, min 67)

FC ANDORRA (0): Ratti, Petxarroman (Iker Benito, min 73), Arroyo (Vilanova, min 62), Marsá (Sergio Molina, min 73), Pampín, Bover (Álvaro Martín, min 62), Jandro (Samper, min 83), Iván Gil, Álex Calvo, Lobete, Manu Nieto

Àrbitre: Cid Camacho. Assistit per Garrido, Monterrubio, Gálvez i Barroso. Targetes grogues: Petxarroman (Andorra) min 41. Etxeita (Amorebieta) min 81. Quintero (Amorebieta) min 89.

Estadi: Instal·lacions de Lezama. 1.015 espectadors.

Gols: 1-0. Jauregi (min 38). 2-0. Eraso (min 52). 3-0. Sibo (min 91).