Andorra pateix un càstig excessiu en el dia del comiat d’Ilde Lima

La selecció nacional perd per 3-0 contra Suïssa que marca els tres gols en la segona part i que ha tingut molts problemes per a trencar el forrellat tricolor

Ilde Lima refusa una pilota amb el cap en una acció del partit.
Ilde Lima refusa una pilota amb el cap en una acció del partit. FAF

Suïssa ha derrotat Andorra per 3-0 en el partit de la fase de classificació de la Euro 2024. El marcador és excessiu ja que els suïssos han tingut molts problemes per superar l'ordenada defensa tricolor i mantenir-se en el primer lloc del grup. Ilde Lima ha jugat el seu darrer partit lluint el braçalet de capità i la selecció ha estat  aquest dimarts un rival dur de rosegar i ha posat les coses molt difícils a Suïssa, que només ha pogut sentenciar el partit en els darrers minuts (84 i 90+3).

Suïssa ha sortit decidida a fer oblidar la seva decebedora actuació en el darrer partit d'aquesta fase de classificació contra Kosovo (2-2). Entre Rodríguez i Freuler han començat a acostar-se amb perill a la porteria d'Iker. Un remat des de fora de l'àrea de Freuler al minut 8 ha estat el primer avís però el seu xut ha sortit per damunt del travesser.

Al quart d’hora, Iker salvava a la línia de gol una oportunitat d’Elvedi

El seleccionador suís, Murat Yakin ha posat sobre el terreny una formació molt ofensiva contra una selecció nacional amb Ilde Lima de capità i que disputava el seu darrer dels 137 partits internacionals. Lima ha rebut una dura entrada al genoll d’Akanji però s'ha pogut recuperar. Al minut 23 s'ha aturat el joc amb el canvi de Lima entre els aplaudiments del públic i dels jugadors. Els integrants de la banqueta andorrana s'han aixecat en un moment molt emotiu.

Tot i el seu domini a Suïssa li faltava més rapidesa i més produnditat per trencar la teranyina defensiva andorrana. Al quart d'hora, Iker salvava a la línia de gol una oportunitat d'Elvedi. Koldo havia muntat un doble bloc defensiu, que els locals intentaven superar per les bandes amb Vargas i Shaqiri. En aquests minuts els suïssos han reclamat dos penals que el VAR no ha validat. El balanç dels primers classificats del grup en 45 minuts ha estat d'un sol xut entre els tres pals i la defensa andorrana ha anat patint menys a mesura que passaven els minuts tot i que en el tram final, Suïssa ha tornat a apretar amb un xut d'Itten i una mica més de pressió.

ok XMM2413
Moment en què Ilde Lima s'acomiada en ser substituït.

S'esperava un equip que dominés en el marcador i a banda de no marcar, els locals havien vist com Andorra s'havia començat a acostar a la seva àrea a partir de la mitja hora. El primer període s'ha tancat amb dues ocasions de Vargas i Amdouni i entre els xiulets dels espectadors per la pobre imatge que ha ofert el seu conjunt.

Només havien passat quatre minuts de la represa quan Itten ha obert el marcador

La segona part s'ha iniciat sense canvis, amb pluja i només havien passat quatre minuts quan Itten ha obert el marcador rematant una falta que ha tret Xhaka. Ha estat en una acció a pilota aturada la que ha trencat el forrellat tricolor. El gol ha esperonat els suïssos que han buscat ampliar la diferència amb Rodríguez, un dels seus jugadors més actius. El partit ha entrat en una fase d'avorriment com en molts minuts de la primera part. Akanji ha fet una dura entrada al Cucu Fernández però el VAR ha decidit que no era targeta vermella. Posteriorment una entrada d'Èric Vales a Sow ha provocat una picabaralla que ha acabat amb dues targetes grogues i les protestes dels suïssos que demanaven la vermella per l'andorrà.

Al partit li faltava molt però que molt ritme. Moltes aturades, massa faltes i poc joc. Suïssa ja es conformava amb sumar els tres punts i Andorra en no encaixar més gols i esperar una ocasió per intentar empatar. Els afanys ofensius locals eren a pilota aturada buscant el cap d'Itten, l'autor del gol. El seu 77% de possessió ha trobat recompensa en forma d'un segon gol marcat per Xhaka amb un potent xut ras des de fora de l'area. El final del partit ha estat surrealista.

Després de consultar el VAR, l'àrbitre ha tret una targeta groga que havia mostrat a Ndoye i ha assenyalat penal a favor de Suïssa que ha transformat Shaqiri. Un marcador excessiu i un càstig massa fort en el dia del comiat d'Ilde Lima.

Camp: Stade de Tourbillon a Sion. 14.000 espectadors.

SUÏSSA (3): Mvogo, Elvedi, Akavji, Rodríguez, Steffen, Freuler (Sow 66'), Xhaka, Vargas (Bislimi 93'), Shaqiri (Aebischer 93'), Itten (Okafor 81') i Amdouni (Ndoye 66').

ANDORRA (0): Iker, Joel Guillén, Alavedra, Max Llovera, Moi, Joan Cervós (Izan Fernández 89'), Rebés, Marc Vales (Vieira 76'), Marc García, Èric Vales (Aláez 76') i Ildefons Lima (Ricard Fernández 23', Bernat 89')..

Gols: 1-0, Itten (49'); 2-0 Xhaka (84'); 3-0 Shaqiri, de penal (90+3)

Àrbitre: Elchin Masiyev (Azerbaidjan). Targetes grogues a Freuler (22'), Akanji (69'), Guillén (69'), Èric Vales (69') i Max Llovera (90+3).

Incidències: Sisè partit de la fase de classificació per a l'Eurocopa 2024. S'ha guardat un minut de silenci en memòria de les víctimes del terratrèmol al Marroc.