Un Andorra amb els deures fets firma un empat (2-2) a casa del cuer Lugo

Els d’Eder Sarabia, que han dominat com sempre però han estat tous en alguns moments, confirmen la permanència però deixen el play-off per a altres temporades després d’un matx amb dues expulsions, una per banda, i dos gols encaixats en moments clau

Celebració del primer gol de l'Andorra.
Celebració del primer gol de l'Andorra. FC ANDORRA

Ni els uns ni els altres no s’hi jugaven res. El Lugo ja ha perdut la categoria i l’Andorra, un excel·lent Andorra durant tot el curs, només podria arribar a jugar el play-off d’ascens si hi hagués carambola múltiples i coses vàries. Si es vol, aquest diumenge s’ha confirmat la permanència matemàtica. Però ja no hi havia dubtes que s’assoliria. Amb els deures fets els uns i els altres, i amb uns tricolors dominadors com sempre, el matx que ha tingut moltíssimes fases dins seu, ha acabat amb un empat (2-2) que ha fet pagar massa car les badades andorranes.

Unes errades, però, que quan hi són, passen factura. I així, els d’Eder Sarabia s’han vist obligats a equilibrar dos cops el marcador advers (2-2). Els gallecs han arrancat molt millor i han enganxat d’imprevist uns andorrans adormits i que s’han quedat amb deu jugadors molt aviat per expulsió d’Adrià Altimira. El gol, l’expulsió… han estat elements que han anat fent evolucionar un decorat que ha comportat diverses fases. Certament, els de Sarabia han reaccionat ràpid a la primera diana local (Bover ha transformat una excel·lent jugada de Valera) i han agafat aviat el comandament del partit. Han tingut oportunitats.

Els locals han sortit molt més endollats i això s’ha traduït en un gol matiner que ha estat un dels elements que ha fet canviar durant una estona el guió establert

Però al segon temps, just quan el rival també s’ha quedat amb deu, potser és quan no tan bé han jugat i una badada en defensa ha suposat el 2 a 1 que s’ha pogut equilibrar força ràpid també -gràcies a un xutàs d’Iván Gil, molt actiu-. Encara en els compassos finals els tres punts haurien pogut acabar volant cap al Principat si Carlos o Adri Vilanova, per posar dos exemples, haguessin enviat els seus xuts al fons de la porteria rival. Però no ha estat el cas i l’empat, al cap i a la fi, ha estat, almenys quant a ocasions, allò relativament més just. Per possessió, evidentment no.

Els xiulets inicials del públic local contra els seus propis homes, contra el club, no han descentrat gens el Lugo. Ben al contrari. Amb bona part dels pocs assistents de l’Anxo Carro en contra, els gallecs s’han plantat damunt la gespa molt millor que l’Andorra. Avilés ha fet un primer avís sense perill. Però la següent aproximació ha acabat a la xarxa de la porteria defensada aquest diumenge per Marc Vidal. Una internada dels d’Íñigo Vélez per la dreta ha acabat amb una centrada de Juanpe al minut 7 que Señé ha afusellat. Era l’1-0. El primer gol del cuer.

Lugo Andorra celebració gol Lugo
Celebració del primer gol del partit per part dels jugadors del Lugo.

Ha semblat que després d’aquests minuts que han servit per veure com el marcador es posava en contra treia la son de les orelles dels andorrans. Germán Valera, des de l’esquerra, ha donat el primer senyal de perill. Una centrada que no ha trobat remador. Encara no tres minuts després del gol del Lugo Bakis ha estat a punt d’empatar. La seva rematada després d’una precisa passada a l’àrea de Bundu se l’ha quedat Sequeira. Segur. Cert que el turco-alemany estava en fora de joc, però l’àrbitre no ha invalidat la jugada.

Una altra cavalcada de Valera ha estat l’inici de la jugada de l’empat. El jugador cedit per l’Atlético de Madrid ha anat avançant i avançant. Enganyant els defensors rivals s’ha plantat l’àrea petita i només ha hagut de fer la passada de la mort perquè Rubén Bover, amb la dreta, rematés l’1 a 1. L’Andorra ja era en aquest moment l’amo del partit. Ara Bundu, ara Pampín, i molt sovint Germán Valera intentaven aproximar-se a la zona de gol del rival. El decorat ha canviat.

Lugo Andorra Germán Valera
Germán Valera ha tornat a estar molt incissiu, especialment durant la primera part.

Els dos conjunts s’han reposicionat damunt el rectangle de joc com si d’un joc d’escacs es tractés. L’Andorra mantenia el control i anava madurant jugades, amb un Lugo que després de rebre el primer gol en contra i patir un parell o tres d’accessos perillosos més ha tornat a estabilitzar-se. Encara que hagi estat per poder-se defensar bé. I encara en un contraatac ha tret petroli d’una cursa de Sebas Moyano. Quan s’acostava a l’àrea Altimira l’ha desequilibrat amb Alende ben a prop.

EXPULSIÓ

Galech Azpetegía ha deixat continuar el joc mentre Moyano es recargolava de dolor damunt la gespa. Amb Valera d’estilet l’Andorra ja s’acostava de nou a les proximitats de la porteria de Sequeira. I en aquestes que l’àrbitre ha aturat el matx per anar a revisar el VAR i acabar expulsant (minut 26) Adrià Altimira entre les protestes dels andorrans -no pas del jugador amonestat amb la vermella- i assenyalant una falta relativament perillosa. El xut del mateix Moyano no ha tingut més perill que els dubtes de Marc Vidal entre blocar i rebutjar la bimba.

Amb un home menys, els d’Eder Sarabia miraven de continuar mantenint la possessió alhora que les peces dels tricolors a Lugo vestits de turquesa es ressituaven -Bundu ha retardat uns quants metres la seva posició inicial per convertir-se en l’amo total del carril dret-. La participació més destacada de Vidal com una mena de tercer pivot defensiu ha portat més sensació de risc que una altra cosa. I després que Javier Avilés (min. 35) a punt hagi estat d’enviar un altre cop la pilota al fons de la porteria, Sarabia ha fet un primer canvi.

Lugo Andorra Bakis
Bakis, que ha acabat enfadat perquè l'han canviat, protegeix la pilota de l'acció de dos defensors del Lugo.

Dani Morer ha entrat per Bundu, damnificat per l’expulsió d’Altimira. La targeta vermella ha trencat el partit. Almenys, el ritme que havia tingut fins llavors. L’Andorra ara amb prou feina passava del centre del camp. I el Lugo continuava esperant. Però tenia menys dificultats per agafar a contrapeu els andorrans i portar cert, només cert, perill a la porteria de Marc Vidal. En la recta final del primer temps encarara hi ha hagut temps perquè el sarró andorrà de targetes s’omplís una mica més (grogues per a Valera i Jandro, un per protestar i l’altre per una entrada dura) i perquè els locals poguessin penjar algunes esfèriques sense massa perill.

L’Andorra mirava de guanyar temps per arribar al descans. I cada cop que la pilota reculava cap al porter visitant, la grada s’esverava. Cridava. Es queixava. I entre ‘gemecs’ el xiulet de l’àrbitre ha sonat per enviar els jugadors al vestidor. La tornada, insípida d’entrada, ha servit per equilibrar el nombre d’efectius damunt el terreny de joc. Una pèrdua de pilota ha portat Germán Valera i Iván Gil a sortir disparats i tot just al mig del camp, Calvera s’ha desempallegat de males maneres de l’extrem esquerrà als quatre minuts de la represa. Galech Azpetegía veient que el jugador de l’Andorra no podia seguir endavant i que la passada que havia fet no arribava a lloc, ha expulsat el lateral del Lugo.

DEU CONTRA DEU

Deu contra deu i el tècnic local obligat a fer tres canvis de cop per intentar requilibrar el conjunt gallec. Seguit dels canvis, al minut 57 de partit un xutàs d’Iván Gil des de fora l’àrea ha posat a prova Sequeira i el rebuig a punt ha estat d’aprofitar-lo amb el cap Héctor Hevel, incorporat al partit després del descans. El remat del migcampista belga ha quedat a pocs centímetres de colar-se a la porteria local. Un minut després, ha estat Carbó qui s’ha quedat a prop de fer el 2-1. Marc Vidal ha enviat la pilota a córner.

Ara les oportunitat se succeïen. El partit estava mig trencat. Iván Gil ho ha tornat a prova amb un fort xut (min. 61) i s’ha tornat a quedar a prop del gol. La possessió era clarament per a l’Andorra sense que el Lugo abaixés els braços. Ben al contrari. L’expulsió no l’ha debilitat. S’ha ressituat les peces damunt el camp, inclosos un bon grapat de canvis, però els gallecs no han perdut la cara al partit malgrat el domini visitant. Sense massa perill ara, però, això sí. La situació s’ha anat ensopint i, de cop, oh sorpresa, gol del Lugo.

Lugo Andorra Alendee
Diego Alende ha tornat a l'onze titular i ha acabat canviat després d'una errada en defensa que ha suposat el 2-1.

En una jugada d’estratègia arran d’una falta que han pogut penjar els gallecs des del vèrtex esquerra, el central local Alberto Rodríguez ha marcat a plaer en rematar de cap, tot sol, des de l’àrea petita. Per a Eder Sarabia hi ha hagut un responsable clar d’aquest gol. Perquè d’immediat el tècnic basc ha canviat Diego Alende, que havia tornat a l’onze titular després de dies sense estar-hi, i ha fet saltar al terreny de joc Marc Aguado. Faltava menys d’un quart d’hora per al final.

Una badada en defensa en el llançament d’una falta ha deixat tot sol un dels centrals gallecs que ha enviat per segon cop una pilota al fons de la porteria defensa per Marc Vidal

Jugant molt en estàtic, una falta a Valera quan anava a entrar dins l’àrea gran ha estat el preludi del 2 a 2. La centrada ha arribat després d’alguns rebots als peus d’Iván Gil. I a la tercera ha estat la bona. Ara sí, el mitja punta ha enviat un xut dur i per al qual no ha tingut resposta Sequeira. Faltaven sis minuts per al final i han estat minuts de color turquesa. Enviant pilotes entre línies, amb Gil, Hevel o Morer com a excel·lents passadors, Carlos Martínez o fins i tot Adrià Vilanova a prop han estat de marcar el gol de la victòria. Però no ha estat possible.

El domini en aquests darrers minuts ha tornat a ser insultant per part dels andorrans. Però no n’hi ha hagut prou. Els dos gols del Lugo han estat massa càrrega per a l’Andorra. De fet, el segon ha estat com una galleda d’aigua gelada. Geladíssima. Però amb els deures fets l’empat contra el cuer era menys sagnant. Menys dur. Això sí, la quimera del play-off és més quimera encara. Tampoc vindrà d’aquí.

WhatsApp Image 2023 05 07 at 21.21.11
Iván Gil celebra el gol que ha volgut l'empat a 2.

Camp: Anxo Carro. 2.086 espectadors
CD LUGO (2): Sequeira, Calavera, Xavi Torres, Alberto, Loureiro, Juanpe (Antonetti, 54’), Marc Carbó (El Hacen, 78’), Señé (Clavería, 69’), Baena, Sebas Moyano (Andoni, 54’), Javi Avilés (Idrissa, 54’).
FC ANDORRA (2): Marc Vidal, Altimira, Alende (Aguado, 77’), Vilanova, Pampín (Àlex Valle, 67’), Iván Gil, Jandro, Bover (Héctor Hevel, 46’), Bundu (Dani Morer, 36’), Germán Valera, Bakis (Carlos Martínez, 67’)
Àrbitre: Galech Azpetegía (Navarrat). T.G.: Sequeira, Loureiro, Xavi Torres, Clavería / Alende, Valera i Jandro. T.V.: Calavera (49’) / Altimira (26’).
Gols: 1-0, Señé (6’). 1-1, Bover (12’). 2-1, Alberto (76’). 2-2, Iván Gil (84’).