L’Andorra aconsegueix ‘in extremis’ el mínim premi possible per continuar patint

Els tricolors empaten contra el Vila-real B (1-1), un dels rivals directes per intentar evitar el descens, amb un gol de Scheidler en el temps afegit

Aurelien Scheidler remata la pilota que ha acabat en gol.
Aurelien Scheidler remata la pilota que ha acabat en gol. FC ANDORRA

L’Andorra ha aconseguit salvar mínimament la cita tan important que tenia aquesta tarda a l’Estadi Nacional. Els tricolors han empatat (1-1) davant el Vila-real B, un dels rivals directes per la salvació, gràcies a un gol de Scheidler en el temps afegit. El davanter francès ha materialitzat amb una gran rematada l’únic gol local que trenca una ratxa de gairebé 450 minuts sense anotar, en un partit que s’ha allargat més de deu minuts per les revisions del VAR.

Ambient de gala a l’Estadi Nacional amb la presència de diverses icones del futbol espanyol. Davant la urgència de la situació, Eder Sarabia tenia el suport del seu cercle més íntim com el seu pare Manu, exjugador de l’Athletic Club, un gran company d’aventures com Quique Setién, dona i filla, i fins i tot el president Gerard Piqué s’aplegaven a la llotja en un dia on els tricolors han lluït un braçalet per reivindicar la lluita i el suport contra el càncer infantil.

Lobete lluitant per una pilota.

Era un partit molt important per l’Andorra, que tot i això s’ha emportat un ensurt al primer minut després que Espigares pentinés una centrada que es podria haver complicat per a Ratti. Passada aquesta primera incidència sense més transcendència que algun esbufec de més, els tricolors han començat decidits a protagonitzar el partit des de la possessió una vegada més. I ha semblat que aquesta vegada amb més encert. Pombo, que aquest dissabte estrenava titularitat en la seva segona convocatòria, ha marcat a boca de canó. Era el minut 12. Però l’àrbitre ha invalidat la diana de l’aragonès que estava prèviament situat en fora de joc.

L’Andorra ha sortit cautelós, amb tres centrals i dos jugadors de recorregut com Petxa i Iker Benito anant amunt i avall pels dos carrils. Els de Sarabia només patien quan perdien la pilota, amb un Vila-real B que provava de fer transicions ràpides cap a la porteria de Ratti. Prop de la mitja hora, Lobete ha tingut una ocasió clara dins l’àrea després de retallar a Lekovic, però el seu xut ha marxat prop del primer pal. També Marsá ha intimidat la porteria ‘grogueta’ amb un cop de cap desviat a córner.

El segon temps ha començat amb la mateixa tònica. L’Andorra agafant les regnes del joc però sense pressionar en excés la sortida dels de Miguel Álvarez, cada cop més aculats a darrere. Un Pombo molt voluntariós era l’únic davanter que mirava de posar en perill la porteria ‘grogueta’ que defensava l’andorrà Iker Álvarez.

Pombo es lamenta després d'una jugada.

Els de Sarabia han sortit més verticals, però això comportava menys vigilàncies defensives i, en un error de Marsá en el control, Pascual podria haver obert la llauna en veure’s sol contra Ratti, però la seva rematada ha sortit massa creuada. Passaven els minuts i l’Andorra necessitava arribar a la porteria contraria d’alguna manera, doncs tornaven a ser masses minuts sense anotar un gol.

Lobete ha tingut la més clara de la segona part en una rematada acrobàtica amb el cap que ha obligat a Iker Álvarez a lluir-se en una acció de bella factura. Alende ho tornava a provar en el següent córner sense massa sort. Corria el minut 70 i Sarabia s’ha disposat a fer el primer canvi de la tarda, donant entrada a Karrikaburu en la punta d’atac per Lobete.

Començava a posar-se nerviós i a xiular el públic del Nacional, un fet que s’ha accentuat amb l’arribada del gol que ningú volia. Una pilota llarga del Vila-real l’ha aprofitada Collado, que acabava d’entrar, per davant la indecisió de Ratti regatejar-lo i marcar al minut 79. L'àrbitre havia anul·lat el gol per posició antireglamentaria, però el VAR l’ha acabat validant.

Altimira, ex de l'Andorra, fa una passada observat per Iker Benito.

Galleda d’aigua gelada per l’Andorra, que a la següent jugada ha vist com el Vila-real podia haver ampliat distàncies si no fos per una gran aturada de Ratti. L’entrada de Bover i Scheidler primer, i de Calvo i Samper minuts més tard, ha ajudat els tricolors a tancar els visitants al seu propi camp. Scheidler ha tingut dues ocasions per marcar, però la contundència defensiva del Vila-real estava sent molt efectiva.

Això sí, a la tercera ha arribat la vençuda. Després d’una passada a l’espai, el punta francès ha enganxat una pilota a la perfecció en una rematada imparable per empatar el partit a l’afegit. També hi ha hagut revisió de VAR, en aquest cas favorable a l’Andorra. Extra de motivació pels andorrans, que han vist com el final del partit es convertia en un seguit de contracops bonics per a l’espectador, però soferts per als que quedaven sobre el camp. Era el mínim premi per no veure’s del tot abocats a perdre la categoria. Toca continuar patint.

Iker Álvarez fa un llançament amb el peu.

Camp: Estadi Nacional

FC ANDORRA (1): Ratti; Petxa (Calvo, 84’), Pastor, Alende, Marsà; Jandro (Samper, 84’), Molina, Iván Gil (Bover, 76’); Lobete (Karrikaburu, 69’), Pombo (Scheidler, 76’) i Iker Benito

VILA-REAL B (1): Iker Álvarez; Alti, Espigares, Lekovic, Lanchi (Collado, 69’); Del Moral (Gelardo, 40’), Carlo Adriano, Rodri (Requena, 81’), Tasende; Forés (Rando, 81’) i Pascual (Tiago, 69’).

Àrbitre: Cordero Vega.

Targetes: Ha mostrat grogues a Molina (5’), Iker Benito (73’), Scheidler (87’) i Karrikaburu (90+5’) per part de l’Andorra. Per part del Vila-real B, a Carlo (49’), Lekovic (87’).

Gols: 0-1 Collado (79’), 1-1 Scheidler (90+1’).