Un acord per a la sortida en diferit de Guerra aplana el camí d’Espot a la presidència del COA

La Federació de Natació retira l’amenaça d’impugnació i dona suport a la nova junta després que s’anunciés que el secretari general es mantindrà per preparar els Jocs dels Petits Estats i, després, formarà una persona perquè sigui el seu relleu

La nova junta del COA.
La nova junta del COA. G. P.

Hi ha Pax Olímpica. L’elecció de Xavier Espot com a nou president del Comitè Olímpic Andorrà (COA) s’ha fet finalment per unanimitat. Les 32 federacions han validat la seva candidatura, amb la presència de Toni Guerra com a secretari general i sense cap ombra de possible impugnació. Aquesta s’ha aconseguit esborrar després de l’acord assolit amb aquelles entitats, Natació al capdavant, que havien amenaçat de recórrer contra la decisió pel fet que Guerra excediria el màxim de mandats permesos. Finalment, l’entesa que ha permès tirar tot plegat endavant “pel bé de l’esport”, segons ha afirmat el president de la FAN, Joan Clotet, és el compromís de fer un relleu en el càrrec un cop se superin els Jocs dels Petits Estats.

No es pot negar que l’assemblea que havia de confirmar que Espot era el nou president del COA ha aixecat expectació. No ha calgut esperar a la segona convocatòria per celebrar-la. A les set en punt, tothom hi era a lloc. I en poc més d’un quart d’hora s’ha enllestit i s’ha pogut fer la proclamació. Així sí, prèvia entesa per evitar la impugnació que, ha deixat clar el màxim responsable de la FAN, ja tenia preparada per si era necessària. I amb accions tant a Andorra -amb recurs a la Justícia- com internacionals, com ara davant el COI. I, a més, amb el suport d’altres Federacions que compartien el seu neguit pel fet que la presència de Guerra incomplís la normativa establerta per excedir el nombre de mandats. Entre elles, ha assegurat Clotet, la d’Atletisme.

La pressió hauria tingut el seu efecte. Durant l’assemblea, s’ha aconseguit tancar l’entesa que permetia tirar endavant l’elecció esvaint el risc d’impugnació. La junta comptarà, de moment, amb Guerra. Tot perquè s’entén que cal tenir-lo al capdavant del gran repte que s’ha d’afrontar en l’inici de mandat: la preparació dels Jocs dels Petits Estats que s’han de celebrar l’estiu vinent. Un cop acabin, es buscarà relleu i el secretari general estarà un temps formant la persona escollida per, posteriorment, deixar el càrrec.

Espot Miró, amb el logotip dels Jocs dels Petits Estats d'Andorra 2025.

Relacionat

“No s’entén que es pugui anar a una competició sense una marca mínima, és l’essència de l’esport”

Un acord que, han reconegut els implicats, no està signat, però es confia en la paraula verbal que s’ha fet davant totes les Federacions presents. I una entesa que permet, almenys per ara, recosir ferides dins d’un món de l’esport que, ha reclamat Espot, “ha d’estar unit i ben avingut perquè les dissensions no fan cap bé”. Sobre el temps durant el qual Guerra seguirà al càrrec, ha apuntat que “entre un i dos anys”, tot i que també ha assegurat que, al cap, ja té el nom de qui hauria de ser el seu successor. O successora. No l’ha volgut, però, revelar. I, en tot cas, ha deixat clar que la decisió no serà únicament seva. “Jo proposaré una persona, però qui hi ha de decidir és la junta”, ha manifestat.

El nou president del COA ha volgut trencar una llança a favor de la figura de Guerra, després de la polèmica desfermada els darrers dies. “La idea és que ens ajudi a fer uns bons jocs amb la seva capacitat de treball i experiència”, ha comentat. Després, el darrer servei a l’entitat serà, com s’ha dit, la formació d’un nou secretari general. “Cal que arribi amb els coneixements suficients”, ha remarcat.

Per la seva banda, Clotet sortia “satisfet” de l’assemblea. Entén que l’entesa tancada “és bona per a l’esport” i, de fet, ha reconegut que Guerra serà “un pilar” dels Jocs. Avisa, això sí, que, per a la FAN -i per altres Federacions que, assegura, els donaven suport- el temps com a secretari general no hauria d’anar gaire més enllà d’un any. I ha posat en relleu que, en cas que no s’hagués tancat aquest pacte, “entràvem en un moment complicat”.

Comentaris (4)

Trending