Es torna a intensificar la fuga de capitals dels bancs del Principat

Comentaris

Es torna a intensificar la fuga de capitals dels bancs del Principat
Es torna a intensificar la fuga de capitals dels bancs del Principat

La fuga de capital del bancs del Principat s’ha intensificat els darrers dies. Vall Banc n’és el principal perjudicat. Però no l’únic. Altres entitats del país han notat una presència major del que és habitual de clients no residents que acudeixen a Andorra a retirar els seus dipòsits. Fonts del sector bancari han assegurat que no és descartable que en els propers dies hi hagi un reforçament de les mesures restrictives d’extracció de diner en efectiu. Almenys en part, les limitacions se sustentarien en el comunicat tècnic emès a final de l’any passat per la UIFAnd i que té com a rerefons la lluita contra el blanqueig.

Les fonts consultades han assegurat que el fet que dimecres la Unió Europea anunciés que s’ha aprovat definitivament el seu acord amb Andorra per combatre l’evasió fiscal i facilitar l’intercanvi automàtic d’informació entre el Principat i els 28 estats membres és la causa general que afecta tota la plaça i ha empès els seus clients a intensificar la retirada de dipòsits. Segons un comunicat del Consell de la UE, “l’acord contribuirà a les mesures dràstiques contra l’evasió d’impostos, exigint als estats membres de la UE i Andorra l’intercanvi d’informació de manera automàtica”.

A aquesta circumstància general s’hi afegeixen dos elements més en el cas concret de Vall Banc. Es dóna la situació que aquesta setmana s’ha escaigut el dia 21 del mes que és el que permet als clients de l’entitat pont ara en mans de JC Flowers acudir a retirar una nova ‘quota’, la cinquena des que el banc es va posar en marxa. Cinquena i penúltima. El mes que ve, els clients de Vall Banc procedents de BPA haurien de poder treure, si ho volen, tot el que quedi als seus comptes.

Tampoc no ha ajudat a Vall Banc la decisió de la direcció general de limitar l’extracció d’efectiu. Cert que, en part, no és res més que l’aplicació del comunicat tècnic de la UIFAnd. Però també s’ha inclòs una restricció més en relació als clients que no són residents fiscals al Principat i no estan degudament regularitzats en les seves respectives jurisdiccions. Aquests, a partir de l’1 de gener no podran retirar ni un sol euro en efectiu. I, fins i tot, si les transferències s’han de dirigir a un país que no sigui de l’OCDE el banc es reserva el dret de posar encara més traves.

Les fonts consultades han assegurat que en el cas de Vall Banc s’han hagut de prendre mesures per acomodar els clients a la zona de l’aparcament que dóna accés al que es coneix com a búnquer. No és l’única entitat que s’ha trobat amb un increment presencial de clients estrangers disposats a treure dipòsits més o menys importants. Els consultats han assegurat que els darrers dies hi ha hagut un increment de presència de clients francesos. A més, el fet que aquest dissabte sigui festiu a Barcelona hauria fet que divendres alguns clients de la capital catalana o la seva àrea d’influència haguessin avançat el cap de setmana i ho haguessin aprofitat per pujar al Principat a fer, entre altres coses, gestions bancàries.

Comentaris

Trending