La xarxa de voluntaris per confeccionar mascaretes es va teixint

Una partida de material sanitari amb proteccions facials i guants amb destinació al Principat hauria estat bloquejada a la duana espanyola 

Una empleada del SAAS amb mascareta.
Una empleada del SAAS amb mascareta.
Aquest divendres es podrien començar a confeccionar mascaretes protectores de base domèstica però amb control sanitari. Han d’ajudar a protegir la població i, també, han de garantir un mínim d’assegurança pels nivells més bàsics dels professionals sanitaris davant les dificultats que hi està havent perquè arribi al Principat, via Espanya, el material sanitari encomanat. De moment, el treball casolà que s’havia iniciat s’ha acabat unificant en un sol grup que tot i ser voluntari actuarà amb criteris sanitaris.

Hi ha una vuitantena de persones que ja s’haurien apuntat al grup d’elaboració de mascaretes. S’hi ha posat un coordinador al capdavant de confiança del ministeri de Salut per assegurar que se seguiran les pautes clíniques que es determinin i, alhora, per unificar les diferents iniciatives ciutadanes que han anat apareixent durant la jornada. Fins aquest divendres no hi haurà els criteris sanitaris. Mentrestant es volen reclutar voluntaris en tres àmbits diferents: modistes; màquines de cosir (si en tenen) i persones que les sàpiguen fer anar; i gent que pugui disposar de teles, teixits. Aquest divendres s’acabaran de tancar els criteris tècnics que han de tenir aquests teixits.

Es busquen modistes, gent que sàpiga cosir a màquina, màquines i persones que puguin abastir de teixits que hauran de seguir uns criteris sanitaris; el contacte és a mascaretesandorra@gmail,com

En qualsevol cas, des de la coordinació oficial d’aquesta iniciativa s’ha posat a disposició un correu electrònic (mascaretesandorra@gmail.com) perquè tothom qui disposi dels recursos abans anunciats o sàpiga d’algú que pugui tenir-los pugui posar-se en contacte i així anar ampliant una xarxa que es gestiona posteriorment a través d’un grup de WhatsApp. Com s’ha dit, la xarxa ara unificada compta amb el suport i el beneplàcit del ministeri de Salut. No té res a veure el retret que durant la compareixença ha fet a aquestes iniciatives el ministre portaveu, Eric Jover, que ha demanat que “no es produeixin mascaretes casolanes” perquè es crearia “una falsa sensació de seguretat”.

La seguretat sanitària hi serà. Una altra cosa, és clar, és que no es tractarà de mascaretes del nivell que necessita el personal mèdic que actua a primera línia de front. En principi, per aquests professionals de material n’hi ha. Però també hi ha moltes dificultats perquè arribin les proteccions facials i els guants que s’havien encarregat. Jover ha assegurat que s’estan “activant” els contactes necessaris per poder disposar del material. Martínez Benazet ha admès les dificultats sense entrar en detalls.

Diverses fonts han assegurat que una partida important de material estaria encallat a la duana espanyola. En el marc de l’Estat d’alarma decretat a Espanya, els cossos de seguretat del país veí tenen ordres de comissar tot aquests tipus de productes. S’espera que les gestions d’ordre polític, els contactes de naturalesa diplomàtica, facin efecte i més aviat que tard es desbloquegi la situació i el material acabi arribant. La manca de material és, juntament amb l’afectació que la malaltia està tenint al Cedre i entre els professionals sanitaris, una de les grans preocupacions del Govern.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending