Es detecten 15 casos més de violència de gènere respecte al 2017

El Servei d'Atenció a les víctimes de la Violència de Gènere cada vegada rep més dones que expliquen la situació de maltractament que viuen

Comentaris

-
-

Després del 25N, és a dir, el Dia contra la violència de gènere, el Govern ha presentat les dades i les accions del Servei d’Atenció a les víctimes de la Violència de Gènere. S’ha destacat que aquest any, del període del gener fins a l’octubre, s’han atès ja 268 casos de dones, i que com a casos nous n'hi ha, com a mínim, 15 més que l'any passat. Per la seva banda, el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha exposat que tota la societat ha de lluitar per eradicar qualsevol cas de violència de gènere, per suposadament mínim que sia. 

La cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, ha manifestat que enguany s'han intervingut 268 casos: 122 dels quals han estat totalment nous, cosa que significa que les víctimes han exposat el cas que viuen per primer cop, 49 han estat de retorn, és a dir, casos que en algun moment es van tancar i que ara es tornen a recuperar i a obrir i per últim, 97 casos de prevalença que són d'anys anterior i que encara es tracten. L'any passat, es van atendre 107 casos nous fins al desembre i per tant, de moment -del període del gener a l'octubre- ja n'hi ha, com a mínim, 15 més de detectats.

En aquesta línia, Porras ha exposat que les principals víctimes es troben en la franja d'edat d'entre 26 i 30 anys i que tots els casos detectats pateixen maltractament psicològic. En menor, mesura es pateix maltractament físic, social, econòmic i sexual. La cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat, ha manifestat que entre les dones costa molt de detectar l'assetjament sexual. D'aquesta manera, és difícil que les víctimes arribin a denunciar als seus agressors, i només un 36 % han presentat una denúncia, ja que pensen que això no podrà resoldre el seu problema i en moltes ocasions, tampoc actuen per por i per les conseqüències negatives que se'n pot derivar.  

Un servei "referent"
 

En els darrers anys, des del Servei d'Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere, han pogut detectar molt més casos de dones assetjades per part del seus agressors. Les visites en aquest servei han augmentat gràcies a les formacions, campanyes i iniciatives que es realitzen per lluitar contra la violència de gènere. El titular del ministeri d'Afers Socials, Xavier Espot, ha manifestat que aquest servei s'està convertint en un "servei referent", en el que cada cop més les dones hi acudeixen perquè en senten a parlar. De la mateixa forma, que cada vegada hi ha una major derivació d'altres professionals com metges de capçalera o psicòlegs cap aquest servei.

La convocatòria també ha servit per recordar les accions que aquest any s'han engegat per part del govern per lluitar contra aquest problema, com tallers sobre violència de gènere o assetjament a  l'àmbit de segona ensenyança, l'edició del conte "el Tresor de la Maria" per tal de posar fi als estereotips i per mostra una imatge de la dona empoderada, o les campanyes 'Mai por 25N' o 'No t'equivoquis, és violència'  que conté càpsules audiovisuals informatives que mostren com es produeix la violència. En aquest sentit, Espot, ha recordat que l'objectiu que tenen és el de "sensibilitzar la població andorrana i la població jove".

Des del ministeri d'Afers Socials s'ha reivindicat la necessitat de crear un servei per a persones nouvingudes i víctimes de la violència de gènere. Espot ha manifestat que espera que aquest servei pugui ser una realitat en la legislatura vinent. I sobretot, ha posat èmfasi al fet que sigui qui sigui el partit polític que governi s'ha de continuar lluitant per una erradicació completa de la violència de gènere, "mentre hi hagi un sol cas, ja es pot justificar tot el que es fa per lluitar contra la violència".

 

 

Comentaris

Trending