L’aeroport de la Seu pretén ser internacional però no podrà enllaçar amb Madrid sense punt fronterer

Catalunya mostra la seva disposició a potenciar més si cap l’equipament aeroportuari del qual considera que Andorra “és un client” mentre que el Govern haurà d’apressar Espanya perquè doti dels recursos per poder fer el control dels viatgers

Jordi Gallardo i Jordi Puigneró han comparegut a la terrassa de l'edifici administratiu del Prat del Rull.
Jordi Gallardo i Jordi Puigneró han comparegut a la terrassa de l'edifici administratiu del Prat del Rull. Toni Solanelles

Els vols a Madrid des de l’aeroport d’Andorra-la Seu estan pendents, no només del concurs posat en marxa pel Govern per trobar una operadora interessada, sinó també que Espanya doti el punt frontera necessari que ha de tenir l’equipament situat en terme de Montferrer-Castellbò, que la Generalitat assegura que tindrà “vocació internacional” i per això hi projecta millores. Sense el control dels viatges, que depèn del govern espanyol més enllà del Principat, aquest hivern no podria operar. No es preveu que això hagi de ser un escull.

Des del punt de vista de l’espai, de la infraestructura per encabir el control fronterer, la situació està resolta. Però cal que l’Estat espanyol hi destini els recursos humans necessaris. S’espera que això no impedeixi que “si no és al desembre, a principi de gener” els enllaços amb Madrid puguin posar-se en marxa. Però no n’hi ha cap certesa. La Generalitat sí que té clar que abans de l’estiu s’hauran executat les millores previstes en la senyalització de la pista.

La referència als terminis l’ha fet el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la nova ‘trava’, ja sabuda per les administracions, s’ha revelat al tomb d’una trobada entre Gallardo i el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, també responsable de Territori i Polítiques Digitals. Els dos alts càrrecs i les seves respectives delegacions han mantingut una reunió de treball a l’edifici del Prat del Rull -la propera serà a Barcelona- per refermar la cooperació en matèria de connectivitat entre els dos territoris, “física i digital”, ha deixat clar Puigneró.

Gallardo es reuneix amb el vicepresident de la Generalitat -que considera Andorra “un bon client” de l’aeròdrom urgellenc- per reforçar la cooperació institucional en matèria de connectivitat física i digital entre el Principat i Catalunya

L’avaluació de l’estat en què es troba l’aeroport de la Seu ha estat un dels elements nuclears de la trobada. En aquest sentit, el vicepresident català ha anunciat que durant el mes que ve la Generalitat licitarà l’abalisament de la pista, uns treballs que costaran uns 800.000 euros, haurien d’estar finalitzats abans de l’estiu i que “no impedeixen operar vols durant el dia; és una millora addicional”, ha matisat Puigneró. Gallardo ha explicat que l’abalisament de millora “no altera” en absolut, per tant, el calendari relatiu als vols amb Madrid.

Els vols comercials el concurs sobre els quals està en marxa han de ser operats per “companyies de pista estreta”, que és la que està actualment operativa a la Seu. Per tant, aquesta circumstància ja estava prevista. Aquests vols projectats pel Govern d’Andorra, a qui Puigneró ha qualificat de “bon client” de l’aeroport que la Generalitat ostenta a l’Alt Urgell, són els que permeten a l’aeròdrom de la Seu tenir “vocació internacional”, com ha dit el vicepresident català, que considera que la feina que està fent Andorra per cercar operadors, com la que es pugui fer des de Sant Jaume, “no és incompatible sinó complementària”.

Respecte del punt frontera, Gallardo, que ha dit que a nivell d’infraestructura tot està a punt tant pel que li toca a Catalunya -també ho ha dit Puigneró- com Andorra, i que “no pensem que sigui un obstacle en vista a l’hivern”. En aquest sentit, el ministre de Presidència ha explicat que hi ha pendent una trobada bilateral amb el govern espanyol per tractar, entre altres, aquest afer. I que l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, “n’és conscient”, igual com el diplomàtic de referència d’Andorra a Madrid, Vicenç Mateu, també hauria fet diversos contactes a l’efecte.

Degut a la pandèmia i als canvis en l’executiu espanyol, “no s’ha pogut fer abans una reunió bilateral” per “intentar impulsar i desencallar” com es farà el control de viatgers necessari quan hi ha pel mig un Estat, com és el cas d’Andorra, que no forma part de l’espai Schengen. “Confiem que serem capaços que aquest punt fronterer pugui complir amb la missió per la qual està previst”, ha afirmat Jordi Gallardo.

GRUP DE TREBALL

Jordi Puigneró ha anunciat també durant la seva estada al Principat, on fins ara només havia acudit per fer turisme de natura -és un gran amant del muntanyisme, ha explicat- i de compres, que s’ha posat en marca un grup de treball entre Andorra i Catalunya en matèria d’economia digital i ciberseguretat. El vicepresident català ha afirmat que cap dels dos territoris està disposat a perdre oportunitats d’avançar i de generació de llocs de treball.

51507158505 ddce8b560b o
Un moment de la reunió de treball entre les dues delegacions.

El responsable català de Territori i Polítiques Digitals, un expert sobretot en aquesta darrera matèria, ha fet referència a l’oportunitat que suposen les noves tecnologies i al fet que els dos territoris puguin “esdevenir dos països connectats tant físicament com digitalment” i així les seves respectives economies també puguin ser més “competitives”. En aquest sentit, Gallardo ha parlat de “multiplicitat de sinergies” i del fet de poder aprofitar la transformació digital per fer d’Andorra “un pol d’atracció”.

Pol d’atracció, turístic i econòmic, que el ministre d’Economia i Empresa ha deixat clar que també és Barcelona i amb el qual, en aquest cas, es vol poder-hi enllaçar en helicòpter. En aquest sentit, Gallardo ha remarcat que hi ha “un cert consens econòmic i social” perquè s’ubiqui a Pal i ha explicat que després de rebre els terrenys cedits pel comú de la Massana i que se n’hagi acceptat aquesta cessió, es prepara un plec de bases per a una licitació que tindrà caràcter internacional.

Comentaris (10)

Trending