Els contractistes remarquen el cost i el possible impacte ambiental dels espais de transferència

Tot i que estan relativament satisfets amb la mesura, alerten que ha de ser temporal i que és molt important trobar una solució a llarg termini

L'abocador de terres de Beixalís.
L'abocador de terres de Beixalís. COMU DE LA MASSANA

La mesura temporal per a la problemàtica dels abocadors que ja es va plantejar des del comú d’Andorra la Vella, i que Govern ha facilitat amb les llicències a particulars, és generar espais de transferència de residus. L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) valora positivament la iniciativa, però remarca el fet que sigui temporal i la importància de buscar una solució definitiva. A més, fan palès el cost que pot tenir per a les empreses i el possible impacte ambiental que pugui tenir el trasllat de terres.

“La valorem positivament, però s’ha de tenir en compte que els centres de transferència com a solució generen dos aspectes que ens preocupen”, explica la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau. Des de l’associació fa temps que traslladen la seva preocupació per la problemàtica dels abocadors i de com els està afectant la seva activitat. “El fet que l’abocador del Maià es tanqui de cara a l’hivern ens preocupa molt”, indica Dalmau.

Els espais de transferència, per tant, s’han posat damunt de la taula per posar una mica de solució temporal, com ja s’ha remarcat en nombroses ocasions, al tancament de l’abocador del Maià. I aquest fet remarca també Dalmau, “ha de ser una mesura transitòria”. Un dels hàndicaps que destaquen des de l’Acoda és el cost doble que té el transport de les càrregues. Primer fins a l’espai habilitat, i després fins a l’abocador definitiu. D’altra banda, també remarquen que aquest transport doble pot tenir cert impacte mediambiental.

“Des de l’Acoda apostem per buscar una solució a mitjà i llarg termini en la qual es puguin ubicar dos o tres abocadors al país i que estiguin repartits estratègicament al territori”, explica Dalmau. El principal problema és trobar els terrenys a les parròquies, que al·leguen que no tenen espai. “És evident que algunes parròquies no ho tenen fàcil, sobretot les de cotes altes, per la neu i l’accessibilitat”, indica Dalmau.

Comentaris (1)

Trending