Els comuns esperen més informes tècnics per decidir sobre l’ampliació del crematori de la Plana

Caldria fer una reforma de les instal·lacions actuals per encabir-hi un segon forn incinerador i la fórmula seria la mateixa que fins ara: fer un concurs per treure en concessió l’equipament

El crematori està ubicat al cementiri de la Plana.
El crematori està ubicat al cementiri de la Plana. arxiu

La creixent demanda d’incineracions en detriment de les sepultures fins fa poques dècades més tradicionals, més l’envelliment de la maquinària, ha fet necessària la ubicació a la Plana d’un segon forn crematori de cadàvers humans. Els comuns ja ho van anunciar la setmana passada després de reunions amb l’actual concessionari del crematori. I ara esperen, segons les fonts consultades, més informes tècnics per decidir sobre tirar endavant el projecte d’ampliació de la instal·lació ubicada al cementiri nou escaldenc.

Són els comuns els qui porten la gestió del forn crematori, que està en marxa des de la dècada del 1990, tot i que no ha estat fins els darrers deu anys quan ha agafat força el format de la incineració, essent majoritari hores d’ara, més encara arran de la pandèmia. Estant ubicat a la Plana el forn, el conjunt de corporacions parroquials van delegar en la d’Escaldes el control directe sobre l’equipament. I és ell qui ha mantingut els contactes escaients amb els actuals explotadors de la instal·lació, Pompes Fúnebres de les Valls.

Cementiri de la Plana amb el crematori.

Relacionat

L’augment de les incineracions obligarà a ampliar el crematori de la Plana

Segons les fonts consultades, ja hi ha un pre-projecte fet que conclou que amb una reforma dels espais actuals seria possible ubicar un segon forn crematori. A banda de doblar la capacitat d’incineració, les prestacions que ofereix l’actual tecnologia fúnebre res té a veure amb la de fa trenta anys. D’aquesta manera, l’equipament també seria molt més eficient i respectuós amb el medi. Amb tot, però, i abans de tirar endavant res -encara que tot sembla indicar que més aviat que tard es dóna el llum verd definitiu- els comuns esperen més informes tècnics per prendre la decisió final.

Les fonts comunals consultades han assegurat que la idea és impulsar l’ampliació del crematori sota la mateixa fórmula que es treballa amb l’actualitat. Serà de control comunal però es convocarà, quan escaigui, un concurs per tal de treure en concessió el servei. I caldrà veure quina de les empreses establertes al Principat n’assumeix el control. L’actual concessionària estaria disposada a fer-se càrrec del nou forn incinerador igual com ho ha estat fent els darrers anys, encara que no sempre.

Comentaris

Trending