Entre el triomfalisme de Vall Banc i la indignació dels clients travats a BPA

Comentaris

Entre el triomfalisme de Vall Banc i la indignació dels clients travats a BPA
Entre el triomfalisme de Vall Banc i la indignació dels clients travats a BPA

L’etapa del gris Vall Banc s’ha iniciat amb tants balanços i opinions com caps -clients, treballadors, responsables- hi ha. El que és clar, però, és que hi ha hagut una notable diferència entre els dipositants que se saben inclosos en el banc pont -uns 300 segons les dades de la pròpia entitat hi han acudit- i aquells que els darrers dies o avui mateix han conegut que queden atrapats a la intervinguda i administrada públicament Banca Privada d’Andorra (BPA). Si Vall Banc, el seu entorn conductor i els seus caps pensants, han viscut la primera jornada amb un cert triomfalisme a BPA les escenes de certa tensió entre els clients i de desconeixement entre els gestors i auditors per donar resposta als neguits dels dipositants han estat a l’ordre del dia.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha afirmat que més enllà de les queixes que hi hagi pogut haver el primer dia d’obertura, “el fet significatiu és que després de catorze mesos d’una crisi duríssima tinguem aquesta solució en funcionament”. Cinca ha evitat pronunciar-se sobre qüestions tècniques i concretes al·legant que és l’AREB qui en té el ple coneixement. Però ha reiterat que “allò destacat” és que durant la primera jornada d’obertura al públic els clients hagin pogut “veure el seu compte a la nova entitat”. De la situació més dificultosa que viuen els dipositants de BPA també ha esquivat la qüestió plantejada per no entrar en temes de caràcter personal i admetent que, és clar, hi haurà qui tindrà més dificultats.

"Es tracta d’un dia molt positiu per als clients, que finalment comencen a recuperar la normalitat de forma progressiva després de 14 mesos molt difícils”, ha comentat César Goyache, president Vall Banc. “ I també, és una excel·lent notícia per a Andorra, ja que l’obertura de Vall Banc reafirma la solidesa de la seva plaça financera”, manté l'home fort de l'organisme que tutela la 'crisi BPA'. El conseller delegat de l'AREB també ha expressat el seu reconeixement als empleats de l’entitat per la professionalitat i entrega que han demostrat durant aquest període. “La normalitat viscuda durant aquest primer dia operatiu de Vall Banc és el millor testimoni de l’excel·lent treball que han portat a terme durant aquests mesos per informar i tranquil·litzar als clients”.

Les accions judicials contra l’AREB de molts dels clients que han quedat travats a BPA podrien començar a caure en cascada. Molts dels dipositants que els darrers dies han sabut que no havien estat traspassats a Vall Banc han acudit aquest dimecres a demanar explicacions. En molts casos, curiosament, són alts responsables de Vall Banc els qui acaben intentant sortir del pas per compte de la intervinguda BPA. Donar resposta als clients travats del motiu pel qual es troben en aquesta situació sol ser una epopeia. Assessorats pels seus representants legals, molts dels clients han demanat que se’ls posés per escrit el motiu pel qual no han estat declarats transferibles. Quan hi havia resposta, que era en comptades ocasions, sempre era de paraula. Mai per escrit. I el més calent és a l’aigüera. 

Com també són incipients encara, especialment a la BPA intervinguda, les connexions telemàtiques i telefòniques. Clients que han acudit a conèixer les seves posicions financeres o que anaven a aportar la documentació necessària per poder superar la fase de bloqueig al ‘banc dolent’ han explicat que era enormement difícil que es pogués accedir, en alguns casos, a l’històric del compte propi. Però s’ha anat fent. La jornada ha estat menys concorreguda del que inicialment es preveia, encara que de feina no n’ha faltat. Sobretot, han notat la incidència aquells que atenen públic, i que les darreres setmanes i mesos ho havien oblidat en gran mesura.

En el cas de Vall Banc també hi ha el component afegit que hores d’ara han passat a atendre clients a finestreta persones que no ho havien fet mai. O que ho havien fet en comptades ocasions. Fonts del banc pont han mostrat força optimisme sobre el resultat del primer dia, en què asseguren haver obert diversos comptes nous. Cap dada molt fiable, per això. Les mateixes fonts consultades han assegurat que en el dia d’obertura s’haurien retirat dipòsits per un valor proper al milió d’euros. Les disposicions en efectiu, segons la resolució de l’AREB, estan limitades a un màxim de 25.000 euros. I a partir de cada dia 21 de mes es podrà anar recuperant un dels dipòsits en què s’ha estructurat el compte de cada client.

Més pessimistes n’han sortit, del banc bo, aquells que es pensaven que sabrien quelcom dels seus fons d’inversió o dels seus valors. Ni una paraula. I encara trigaran com a mínim tres setmanes a tenir-ne notícies. Les corresponsalies encara van, si van, amb una sabata i una espardenya. O millor encara, amb mitja sabata i una espardenya i mitja. Els empleats -menys motivats a BPA, intentant ser més servicials a Vall Banc- esperen que divendres s’incrementi el volum de feina. I que comencin a rebre clients que no resideixen al Principat. Després, en funció de la seva situació i, sobretot, aquells que es trobin bloquejats a BPA, l’escenari es pot tensar.

Comentaris

Trending