El sector del carburant està “a l’expectativa” dels mercats veïns i no preveu rebaixes fiscals

Els distribuïdors, que celebren haver estat extremadament “reactius”, consideren que l’única acció que podria arribar a fer el Govern és “posposar” la taxa verda

Els distribuïdors estan molt pendents del preu del barril de cru.
Els distribuïdors estan molt pendents del preu del barril de cru. ARXIU

El sector del carburant està en plena ebullició. A l’increment de preus producte de l’impacte de la pandèmia s’hi ha afegit ara la guerra a Ucraïna sumada a les mesures contra Rússia i un conjunt de circumstàncies que fa estar el sector al Principat “a l’expectativa” dels mercats veïns i sense preveure que el Govern dugui a terme cap rebaixa impositiva. “L’única mesura que es podria esperar és posposar la taxa verda”, reconeix el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburant (Asidca), David Porqueres.

El dirigent sectorial admet que des de final d’any hi ha “zero contacte” amb l’administració i, en conseqüència, no creu que hi hagi d’haver cap canvi. Alhora, no entra a valorar les mesures adoptades en relació amb els transportistes. Entén la demanda feta pel sector i respecta la decisió adoptada pel Govern. A partir d’aquí, la principal preocupació dels distribuïdors es anar seguint l’evolució del preu del barril de cru i “hem intentat ser molt reactius. Com a sector, el compromís és seguir el mercat i mitigar al màxim” els impactes de l’evolució del preu del cru.

“Hem intentat ser molt reactius. Com a sector, el compromís és seguir el mercat i mitigar al màxim” els impactes de l’evolució del preu del cru

Porqueres explica que si en algun moment algunes gasolineres del Principat estaven més cares que les més barates espanyoles, catalanes, ara “estem més barats que les ‘low cost’” que es poden trobar a Catalunya “perquè hem anat fent el dia a dia intentant ser molt reactius i hem repercutit les pujades molt menys que els països veïns”. Per això que una possible rebaixa fiscal als països de l’entorn preocupa relativament. “Fa anys i panys que el diferencial no era tan gran”, manté el president d’Asidca perquè als països veïns “han repercutit els increments més que nosaltres”.

La diferència és tan gran respecte de França (30 cèntims la gasolina, 40 el gasoli) que una rebaixa impositiva en aquell país “no ens preocupa”. Més mal de cap podria representar una decisió similar a Espanya, perquè el marge és menor (8 i 10 cèntims respectivament), però Porqueres recorda que la imposició espanyols sobre els carburants ja és molt baixa, la menor de la UE, i per moltes promeses polítiques que hi hagi no seria de fàcil implantació. En tot cas, s’està “a l’expectativa”.

TAXA VERDA

Per al dirigent dels distribuïdors de carburant, veient la situació actual, el Govern “ha perdut l’oportunitat de posposar la taxa verda fins que tot plegat es normalitzi”. Amb tot, recorda que “com més puja el preu, menys incidència té aquesta taxa” que, d’igual forma, està generant uns bons calerons per a l’administració. “És la única que hi està guanyant en tot això”, manifesta David Porqueres.

Sortidors de carburant.

Relacionat

La geopolítica fa enfilar els preus del carburant a nivells rècord a la porta de la taxa del carboni

El president d’Asidca conclou manifestant que “fer previsions és impossible” i que “en el cas que durés la guerra, altres països productors produirien més per arribar a estabilitzar els preus. Perquè no interessa que els preus estiguin molt baixos, però tampoc que vagin molt cars, perquè al final l’usuari acaba buscant altes energies o tecnologies alternatives” i tot plegat, llavors sí, repercuteix en els grans productors de petroli.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending