Primeres inversions privades en parcs solars

Malgrat que no és sempre és senzill trobar ubicacions per l’impacte visual que poden suposar els panells, l’interès per les energies renovables entre particulars és creixent

El parc fotovoltaic dels Fenerols comença a prendre forma.
El parc fotovoltaic dels Fenerols comença a prendre forma.

L’interès per les energies renovables entre particulars és creixent al Principat. Hi ha diversos despatxos d’enginyeria que estan elaborant projectes privats d’aprofitament dels recursos naturals per produir energia i, sobretot, els parcs solars són el que més engrescament desperta entre els inversors, que ara per ara són locals però que tenen ganes de desenvolupar iniciatives a mida que es trobin els espais adequats per plantar-hi panells.

Més enllà del parc solar del Grau Roig impulsat per FEDA en el que seria un projecte de país o l’equipament que Nord Andorrà té al Planell de la Tossa i que serveix per alimentar l’estació de Pal, hi ha algunes iniciatives privades minses que són una realitat i que van funcionant. En alguns casos, donen servei a les pròpies necessitats dels inversors. Però ara mateix s’està treballant en almenys tres projectes de parcs solars d’una certa envergadura. El més avançat dels tres és el parc fotovoltaic dels Fenerols als Cortals de Sispony.

PHOTO 2023 06 09 19 01 51 (1)
El parc fotovoltaic dels Fenerols s'emplaça en el pla que es veu al centre i al fons de la imatge.

El projecte, des del punt de vista de la redacció, ja està totalment acabat. De fet, ja s’ha iniciat la instal·lació. Aquest parc estarà emplaçat en un indret força discret i molt ben encarat al sud, segons que han informat fonts coneixedores del projecte, que impulsa un conegut empresari massanenc. Aquest parc fotovoltaic tindrà 1,2 MW de potència instal·lada. Comparat amb parcs fora del Principat, és molt minso. Però pels projectes que s’han començat a dissenyar al país té una certa envergadura.

Ara mateix s’està treballant en almenys tres projectes de parcs solars d’una certa envergadura. El més avançat dels tres és el parc fotovoltaic dels Fenerols als Cortals de Sispony

Que l’emplaçament sigui relativament discret també és important. Així ho han assegurat diverses fonts. Els panells solars comporten un notable impacte visual. I trobar espais on ubicar-los no és senzill. Menys encara que puguin tenir un bon aprofitament i no suposin l’esmentada la repercussió. D’aquí, per exemple, que el comú d’Andorra la Vella frenés la possibilitat que s’impulsés un parc solar privat a la zona propera al Roc del Patapou.

Això no treu, han assegurat les fonts consultades, que s’estiguin elaborant projectes per emplaçar-los en altres indrets del país. I és que segons els consultats, l’interès és obertament creixent i com ja va posar al seu dia de manifest l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), d’empreses i empresaris privats disposats a invertir en energia, en projectes energètics, n’hi ha. Un altre cosa és que el marc legal o l’acompanyament públic no acabi de ser prou engrescador perquè les iniciatives puguin acabar quallant.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending