Medi Ambient assegura que els comerços estan complint les mesures d’estalvi energètic

Sílvia Calvó explica que s’han fet 300 inspeccions, incloses a les grans cadenes de perfumeria i de roba, i recorda que el decret només recull fórmules possibilistes de reducció que no inclouen la supressió de cortines d’aire

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.
Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

Els inspectors de Medi Ambient han dut a terme uns 300 controls a empreses i establiments comercials per fer el seguiment de les mesures d’estalvi energètic i “la casuística general és que s’està complint la normativa”. Així ho ha assegurat la ministra Sílvia Calvó, que ha assegurat que entre els comerços inspeccionats hi ha grans cadenes de perfumeria i de roba perquè els inspectors tracten totes les empreses per igual “amb independència dels seus vincles amb la política o no”.

Calvó, que ha assegurat que la reducció de la despesa energètica el mes de desembre al sector dels grans magatzems i les botigues va ser del 15,6%, ha respost una pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, on demanava el parer governamental sobre el fet que alguns establiments de l’eix comercial es permetin el luxe de mantenir obertes les portes i de tenir activades cortines d’aire en una època de restriccions energètiques. López volia posar el dit a la nafra al cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Jordi Gallardo, tots dos vinculats clarament amb comerços implicats en la demanda, en la pregunta de control a l’executiu.

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

Relacionat

Les mesures d’estalvi energètic no prohibeixen les cortines d’aire calent dels comerços

La titular de Medi Ambient s’ha mostrat sorpresa per la formulació de la pregunta i per “les insinuacions” llançades i ha explicat que les inspeccions han començat pels establiments de més entitat. Calvó també ha recordat que les mesures establertes per llei són d’implementació ràpida i efectiva, perquè havien de ser possibles de dur a terme en un parell de mesos. El mateix sector empresarial, vistos els costos de la matèria primera i l’encariment del sector de la construcció i afins, haurien demanat que mesures que impliquessin determinats treballs quedessin al marge de les mesures. I així hauria estat.

En certa manera, el fet de poder eliminar les cortines d’aire, de posar portes en establiments que no en tenen, hauria suposat una despesa i una inversió de temps que no es tenia. Sí que els inspectors, ha dit Calvó, han emès recomanacions i han detectat algunes petites anomalies que s’ha demanat que es resolgui. També ha destacat la responsable ministerial el fet que s’ha de tenir en compte el sentit comú. I que hi ha establiments que, d’una manera natural, estan a 24 graus en el seu interior. No seria de rebut, ha explicat la responsable de Medi Ambient, que l’empresa en qüestió hagués de posar la climatització per refrigerar el local i fer baixar la temperatura a 20 graus com fixa el decret de mesures.

Visitants passant per davant d'una de les perfumeries de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Cortines de fum… o d’aire calent

Pere López i el seu company de bancada Jordi Font han lamentat alguns dels casos que s’han donat. Font ha explicat que hi ha casos d’establiments que llancen directament aire calent al carrer, fet que és “una certesa” que els ciutadans poden comprovar només passejant per les voravies a un parell de metres de les portes dels establiments. El conseller del PS ha demanat si no es pot emetre recomanacions perquè per molt que comercialment sigui millor tenir l’establiment amb les portes obertes, quan en tinguin les hagin de tancar sí o sí. “Donant incentius si és el cas”, ha remarcat Font.

Calvó ha explicat que una vegada es passi aquest període que es podria dir d’emergència. “Quan se surti d’aquesta crisi” en paraules de la ministra es podran establir “mesures a més llarg termini” que incorporin també “incentius”. Però que ara el que calia era posar sobre la taula mesures possibilistes que permetessin reduir de forma efectiva la despesa energètica sense ser un càrrec excessiu per a les empreses. La titular ministerial ha indicat que les cortines d’aire calent suposen un 10% del consum energètic dels establiments que en tenen.

Comentaris (12)

Trending