FEDA preveu enllestir en pocs dies el pla a aplicar per si cal fer talls de llum

El director de la companyia, Albert Moles, sense descartar més increments de la tarifa, confia que els resultats que s’assoleixin durant el 2023 siguin millors que el tancament d’enguany, d’uns 20 milions de pèrdues, d’enguany, tot admetent la gran incertesa al sector

Albert Moles durant una trobada amb els mitjans de comunicació aquest dimarts.
Albert Moles durant una trobada amb els mitjans de comunicació aquest dimarts. Gabriel Pérez

FEDA confia que les accions endegades el 2022 permetin albirar un futur més positiu per a la companyia, que travessa una situació complicada per l’escalada de preus de l’electricitat. El director, Albert Moles, ha assegurat que “hem de mirar el 2023 amb més optimisme”, gràcies a l’aposta per l’estalvi, els augments de tarifes i l’impuls de projectes clau per a la producció pròpia. En poques setmanes, ha explicat, es tindrà el pla de contingència a aplicar en cas de talls del subministrament per part d’Espanya o França, una possibilitat que, admet, “hi és”. Com tampoc es descarta un nou increment de tarifes.

Sense embuts, Moles ha admès que els resultats de l’actual exercici seran molt negatius. De més de 20 milions d’euros. A tancament de novembre, els estalvis de consum assolits a l’octubre i el novembre havien permès millorar xifres, per sota dels 19 milions, però s’espera un desembre amb més consum i, sobretot, amb preus de compra més elevats.

Moles ha afirmat, però, que el daltabaix econòmic encara hauria estat molt més superior de no ser pels contractes signats a llarg termini ara fa uns anys. Fins a 60 milions més en pèrdues hauria suposat pagar la llum importada des de França o Espanya als preus actuals de mercat. Vuit vegades per sobre, ha remarcat, dels de fa dos anys. Aquestes pèrdues s’afrontaran amb tresoreria pròpia. I l’impacte es compensarà en part amb la capitalització que enviarà Govern, 15 milions.

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

Relacionat

Les mesures d’estalvi energètic no prohibeixen les cortines d’aire calent dels comerços

Un dels objectius fixats des de FEDA abans de final d’any és enllestir el protocol (el pla de contingència) que caldria seguir en cas que, des de l’exterior, es tallés el subministrament. Llavors, caldria fer talls ordenats amb l’objectiu de perjudicar el mínim possible el teixit econòmic i la ciutadania. Moles ha admès que no es pot descartar qualsevol escenari. “La possibilitat hi és; la realitat, no ho sé”, ha apuntat.

Justament, en aquest protocol es treballa conjuntament amb les distribuïdores parroquials. Bàsicament, amb un objectiu: que, si s’escau, els talls siguin iguals independentment de qui sigui la companyia amb qui es té el contracte. “Que s’apliqui el pla igual per a un ciutadà amb mútua que per a qualsevol altre”, ha avançat.

De cara al 2023, la previsió és que els resultats millorin. “Hem fet tot el possible perquè sigui millor que el 2022. Crec que serà molt millor, però la xifra és complicada dir, igual que és difícil dir a quin preu comprarem l’energia”, ha apuntat Moles. Sobre aquesta darrera incògnita pesen ara nous elements, com ara la limitació del que es pagarà pel gas a Europa. Caldrà veure si acaba repercutint o no de forma positiva en el cas de FEDA. “Hem de saber com afectarà els preus del mercat elèctric i, ara mateix, estem en un món amb molts dubtes i incerteses”, ha indicat, tot posant en relleu, això sí, que el que realment ajudaria és que es mantingués l’actual davallada de demanda a Europa perquè, en el fons, el que pot reduir el preu de compra “és que aquesta situació es mantingui de forma sostinguda”.

Sílvia Calvó, defensant la llei per afrontar situacions de crisi energètica.

Relacionat

FEDA ha passat de pagar 60 euros per megawatt/hora abans de la pandèmia a mil

I, justament, aquesta incertesa és el que fa que no es pugui garantir que les tarifes actuals, apujades, cal recordar, des de l’1 de desembre, es puguin mantenir. Moles ha admès que no es pot descartar haver d’aplicar un nou increment. “El preu que ens ve de fora no es pot controlar. Vist des d’avui, no tinc indicis que falti fer alguna cosa de forma urgent, però no podem garantir que no calgui fer alguna altra pujada”, ha avisat el màxim responsable de la parapública energètica.

Per això ha tornat a remarcar la importància d’apostar en ferm per fer estalvi energètic, tot reconeixent que el càlcul no és senzill de fer perquè cal tenir en compte variants com una activitat econòmica superior a la de fa un any -amb més empreses i més habitants al país- o la diferència de temperatures. En tot cas, ha volgut incidir que, més enllà d’arribar o no a la fita del 15%, cada pas compta. “Qualsevol estalvi és benvingut perquè tindrà un impacte econòmic tant per FEDA com per al client a la factura”, ha comentat. Moles, de fet, s’ha mostrat convençut que la ciutadania i el teixit productiu són conscients de la situació. “Quan vas als llocs es nota que hi ha esforços i crec que el resultat hi serà”, ha indicat.

Comentaris (17)

Trending