FEDA manté números “positius” en el tancament del primer semestre

Moles apunta que ha estat clau la relaxació del preu de compra de l’energia a l’exterior, fet que es combina als ingressos superiors que arriben a la companyia pels augments de tarifes

Les oficines de FEDA a la capital.
Les oficines de FEDA a la capital.

FEDA ha aconseguit al llarg d’aquest 2023, almenys per ara, redreçar els números vermells dels darrers dos exercicis. Així, el segon semestre, a falta de tancar concretament les xifres, es mantindria un tancament en “positiu”, segons el seu director, Albert Moles, que no ha volgut concretar la xifra. El canvi de tendència es deu, per un costat, als increments de tarifes aprovats l’any passat; per l’altre, a una moderació del preu al qual es compra l’energia a l’exterior.

Ja fa dies que la nova infraestructura de transport s’ha posat en marxa. Per ara, a mig gas. Amb només un dels dos circuits, que ja suposa una capacitat una vegada i mitja superior a l’anterior. Quan el segon estigui totalment operatiu, s’haurà gairebé triplicat. I això és clau per atendre la demanda creixent d’electricitat. “Ara podem afrontar l’entrada a la xarxa de moltes calefaccions i de cotxes elèctrics i també, en el futur, connectar-la a les fonts de producció renovables”, ha explicat el director de la companyia, Albert Moles. Per la seva banda, Adrià Arasa, del departament d’enginyeria, ha destacat que amb la línia “estem sobrats per a l’abastiment”.

La línia fa 18 quilòmetres amb un total 69 pilones i ha costat 18 milions d’euros en unes obres que es van iniciar el 2019

Això sí, la xarxa encara té un “col d’ampolla”, tot i que no a l’interior del país. És la connexió amb Espanya. Cal fer un projecte similar al que s’ha fet entre Encamp i Grau Roig al tram actual entre la frontera del riu Runer i Adrall. Lògicament, es tracta d’una infraestructura que requerirà el vistiplau i la col·laboració de les autoritats del país veí del sud. En això s’està. Falta concretar cost i com es reparteix, però Moles ha indicat que es vol avançar ja en aquesta direcció.

“Volem intentar començar en els pròxims mesos”, ha afirmat. Tot i això, també ha alertat que es tracta d’un projecte que requerirà, diners a banda, temps. “Tres o quatre anys”, ha apuntat el director de FEDA. Justament, ha indicat que “les negociacions amb Espanya s’estan acabant de tancar”.

I a l’espera d’aquest acord, el que està culminant FEDA és la millora de la xarxa interna. El tram que s’ha de completar per posar en marxa en la seva totalitat abans de finals d’any suposa 18 quilòmetres de línia, entre Encamp i Grau Roig, a través de 69 pilones.

La infraestructura es connectarà a les diferents estacions transformadores (ETR) inclosa la de la Gonarda i, ras i curt, gairebé triplica la capacitat d’energia que es pot transportar. Ha costat 18 milions d’euros, una inversió que també inclou el desmuntatge de la línia actual, també en els pròxims mesos, fet que permetrà, ha indicat Moles, “alliberar espais ocupats als nuclis urbans”.

El projecte es va començar a finals del 2019 i s’ha anat impulsant des de llavors. Conclou altres actuacions ja dissenyades el 2005 per incrementar la capacitat de la xarxa i garantir que es pot afrontar la demanda creixent. Des de FEDA s’ha volgut remarcar que l’obra ha tingut molt en compte la preservació del paisatge i del medi natural. De fet, un dels treballs pendents en els mesos vinents és “la restauració ambiental”, en paraules d’Arasa. “Es netejarà tot el material que hagi pogut quedar i se sembrarà per restituir l’hàbitat natural que hi havia prèviament”, s’ha assegurat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending