FEDA avança amb l’ETR de la Gonarda, que ha de posar-se en marxa l’any vinent

La companyia ha rebut aquesta setmana els dos transformadors de potència, claus en una infraestructura controvertida: refusada pels veïns però que la companyia assegura que és clau per mantenir el servei elèctric a les Valls del Nord

Les màquines ubiquen un dels transformadors a la instal·lació.
Les màquines ubiquen un dels transformadors a la instal·lació. FEDA

FEDA avança en la construcció de la controvertida Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda, malgrat la forta oposició que havia aixecat entre els veïns de la zona. Aquesta setmana han arribat al país els dos transformadors de potència que donaran servei a la instal·lació. Des de la companyia esperen que al llarg del 2022 s’enllesteixi la construcció de la infraestructura i que aquesta pugui entrar en funcionament ja l’any vinent.

Ja fa més d’un any que FEDA va iniciar les obres d’aquesta ETR. Ho va fer tot i la forta oposició que havia provocat entre els massanencs que hi viuen a prop del terreny on s’ha de construir. Els treballs han anat avançant i ara viuen un dels punts claus: la instal·lació dels dos transformadors que seran claus en el seu funcionament. La companyia defensa que la instal·lació “ha de garantir el creixement del subministrament elèctric de les Valls del Nord i optimitzar el repartiment del consum elèctric entre les dues valls”.

Ara, la construcció continuarà endavant. Els plans de FEDA suposen que la infraestructura estigui completada al llarg d’aquest any de cara a poder posar-se en marxa el 2023.

Edifici de construcció per a l'ETR  de la Gonarda

Relacionat

S’inicia la construcció de l’estació transformadora i repetidora de la Gonarda

Des de FEDA es defensa que en el projecte s’ha tingut “molt en compte” l’impacte ambiental i la sostenibilitat. Així, s’ha assegurat que els transformadors han estat dissenyats amb la nova normativa europea Ecodesign Tier 2, que garanteix que siguin més respectuosos amb el medi ambient i més eficients. Entre altres, utilitzaran oli èster sintètic, que aporta una major seguretat, sent biodegradable i amb un punt d’inflamació molt més elevat que els olis convencionals minerals.

A través d’un comunicat, la companyia ha assegurat que “tota la infraestructura s’ha dissenyat intentant reduir al mínim l’impacte visual”. Entre les mesures adoptades hi ha “un estudi volumètric i paisatgístic específic, adaptat a l’entorn, amb tots els equipaments elèctrics ocults als vianants, i s’ha previst una il·luminació que passi desapercebuda a l’exterior i una coberta vegetal que doni continuïtat al vessant de la muntanya”. Els canvis, però, no van acabar de convèncer els veïns.

2[272393]

Comentaris

Trending