La demanda energètica ha baixat fins a un 12% els primers dies de novembre

L’estalvi a l’octubre ha estat d’un 6%, però des de FEDA alerten que ha estat una època inusualment càlida i que caldrà esperar a una estabilització de les temperatures per valorar l’impacte de les mesures

Central de FEDA.
Central de FEDA. ALTAVEU

Després del toc d’alerta pel consum d’energia que va rebre Andorra pels mesos d’agost i setembre, sembla que l’octubre i el novembre comencen a estabilitzar-se. De fet, durant aquests primers 10 dies la demanda energètica hauria baixat fins a un 12%, mentre que el mes passat l’estalvi va ser del 6%. Malgrat això, des de FEDA alerten que les temperatures, inusualment càlides, han suposat un escenari poc habitual i, per tant, caldrà esperar fins a una estabilització per poder fer una valoració acurada de l’impacte que han tingut les mesures impulsades pel Govern.

Tant el 6% de baixada de la demanda d’octubre com el 12% dels primers dies de novembre s’han de matisar i contextualitzar. Així ho ha assenyalat el director general de FEDA, Albert Moles. “A l’octubre hem tingut una temperatura fins a 3,2 graus superior a l’any passat”, ha explicat Moles, “ha sigut molt càlid i costa veure perquè la part de baixada que ha sigut gràcies a la calor, a menys calefaccions i quina és part d’aquest estalvi proposat”. Per tant, de moment, no es pot arribar a saber si les mesures han tingut un impacte en el consum d’energia, o no.

En aquest sentit, Moles ha insistit en el fet que és important esperar “que tota l’activitat d’hivern engegui per veure la diferència”. Per tant, a principis del mes de desembre, pel pont de la Puríssima, quan es doni l’arribada de turistes i les estacions ja s’hagin posat en marxa. De fet, Moles ha remarcat que aquests dies, conjuntament amb el Carnaval, “són històricament els punts de màxim consum d’Andorra”. Se sumen les festivitats a Espanya i a França i on l’activitat del país està al 100%. Aquest any, però, les temperatures també s’esperen elevades. La clau és tenir 10 dies seguits de fred, “una situació més o menys normal, amb una temperatura normal, per poder comparar bé”. Malgrat això, s’espera que el percentatge de demanda continuï sent negatiu.

Moles ha remarcat que “anem pel bon camí” i que poder arribar fins a l’objectiu no és impossible. Una vegada més, però, els factors externs també hi tenen un paper important. No únicament a nivell meteorològic, sinó per com es doni la situació a Espanya i França, principals proveïdors d’energia a Andorra. D’una banda, per la part espanyola no es preveuen, de moment, més talls de subministrament. Moles ha explicat que es va donar, en certa manera, el conjunt de coses ideal per arribar fins a aquesta situació, que va durar quinze dies. “No sabem si es podrà tornar a donar de cara a l’hivern”, ha assenyalat, “aquí depèn d’onades de fred, de vent, però jo crec que la fase de contingència ja ha passat”.

A la banda francesa, però, l’ambient és ben diferent. De moment no s’ha donat mancança de producció. Malgrat això, els preus estan molt elevats i moltes de les centrals tancades. Per tant, i en una manera molt hipotètica, la connexió d’Andorra podria arribar a veure’s afectada. “Està tot molt tensat”, ha indicat Moles. De moment és impossible arribar a saber si es poden donar talls o no per alguna de les dues bandes i quin és l’hivern que espera a nivell energètic. En general, tot apunta que serà complicat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending