Empresonats els cinc detinguts per l’escarment pel deute de droga

La Batllia els acusa d’extorsió i violació de domicili i els via de manera provisional a la Comella després de sis hores de declaracions

Zona d'Andorra la Vella on hi va haver la batussa.
Zona d'Andorra la Vella on hi va haver la batussa.
Volien recuperar o els diners avançats o bé que els subministressin la marihuana que havien pactat. Aquesta matinada, però, han dormit a la Comella després d’haver-ho fet a les cel·les del despatx central de policia. El batlle de guàrdia ha enviat aquesta mitjanit passada a la presó els cinc detinguts -quatre homes i una dona- arran d’una batussa per un afer de droga que hi va haver dimecres a la tarda en un apartament del carrer de l’Aigüeta, a Andorra la Vella. La Batllia els ha processat, de forma general, per extorsió i violació de domicili. A banda, els ha imputat altres delictes de manera individual.

Tots cinc han entrat a la presó, de manera provisional, vers la 1 de la matinada, després que passessin a disposició judicial a les 3 de la tarda i estiguessin declarant entre una cosa i l’altra durant unes sis hores en seu judicial. Les versions dels uns i dels altres no van variar massa. Segons fonts judicials, no hi va haver grans contradiccions i poc o molt tot va quadrar. Per cert, el presumpte deutor, germà de la víctima de l’extorsió, encara no ha estat localitzat. S’ha iniciat una recerca de l’home. Tots dos, igual com els cinc detinguts, són formalment residents al país i tenen antecedents diversos. La llista és més llarga o més curta en funció de cadascun d’ells.

Les detencions

Els fets i les detencions es remunten a dimecres al vespre i dijous durant tot el matí. Poc abans de les 8 de la tarda, els cinc detinguts i ara empresonats provisionalment es presenten en un apartament d’un edifici del carrer de l’Aigüeta de la capital i truquen a la porta. Saben que allà hi viu el germà d’un home amb qui tenen diferències. Els deu droga. Però no saben el deutor on para. L’ocupant del pis no respon als cops a la porta i, al final, a cops de peu, la rebenten hi accedeixen a l’habitatge. El seu ocupant, però, ja ha tingut temps de trucar a la policia.

El deutor, un petit camell amb diversos antecedents, no ha estat localitzat encara ara i se n’ha activat la recerca

Els cinc ‘visitants’ en són conscients al cap de poc, que la policia deu haver estat advertida, donen un parell de bufetades a l’ocupant del domicili i li exigeixen saber on és el seu germà. O volen la droga pactada o que els torni els diners que li havien avançat. Li prenen el mòbil i, escopetejats, fugen. Quan una patrulla arriba al lloc des del qual se’ls ha avisat, els cinc ‘visitants’ ja han marxat. L’ocupant, com a mínim, en coneix un. Explica la situació i els agents comencen una petita recerca.

A pocs metres de l’immoble, fora al carrer, a la zona de Prada Ramon, localitzen destrossat el mòbil que havien pres a l’agredit. Un mica més enllà, a l’aparcament del Parc Central, veuen dos homes que els fa sospitar. Quan s’hi volen acostar, els dos homes comencen a córrer. Després d’una petita persecució els enxampen, dimecres mateix al vespre, en un aparcament d’un establiment de menjar ràpid de l’avinguda Tarragona ben a prop d’un havia passat tot. Són detinguts.

Els cinc arrestats formaven tres grupuscles: dos residents valencians de 32 i 27 anys, una parella de 23 i 21 anys, i l’intermediari en el subministrament de la marihuana, també de 23 anys

S’inicien a partir d’aquí les indagacions pertinents. Però no és fins l’endemà, dijous, que hi ha la resta d’arrestos. La policia ja té alguns dels intervinents identificats. La sorpresa arriba quan en tornar al domicili on hi havia hagut la batussa per ampliar les diligències, es troben parlant amb la víctima un altre del intervinents en l’altercat. L’agredit el defensa i assegura que només ha anat a protegir-lo perquè no el tornin a pegar. Però la policia, de les declaracions dels primers detinguts, ja té clar que aquell que ara la víctima defensa és el nucli central de tot plegat. I el deté.

Poc després acabarien sent detinguts, també, un altre noi i la noia que formava part del grup. Un grup que, de fet, no era tal. No era pas homogeni. De fet, no es coneixien pas entre ells. O, almenys, no prou com perquè formessin part de la mateixa colla. Els unia, per dir-ho així, que tots són consumidors de droga, que tots tenien el mateix camell, i que tots hi arribaven pel mateix intermediari. Ah, és clar, i que tots havien avançat diners per una marihuana que no havia arribat. Amb cinc detencions es tanca el cercle i la policia mira de trobar el suposat deutor. No hi ha manera. Confeccionen el dossier i passen a disposició els arrestats.

El ‘negoci’

Els cinc detinguts formen, per dir-ho així, tres grupuscles. Hi ha dos homes de 32 i 27 anys d’origen valencià que serien amics i haurien avançat 100 euros per marihuana. Dos detinguts més, un noi de 23 anys i una noia de 21, són parella i havien abonat 200 euros per droga. El cinquè detingut, també un home i de 23 anys, era l’intermediari, el que feia d’enllaç amb el subministrador del producte estupefaent. 

Els detinguts, per ‘parelles’, havien avançat respectivament cent i dos-cents euros per una ‘maria’ que no havien rebut i és això el que van anar a reclamar: o la droga o els diners

Els clients, les dues ‘parelles’, feia dies que estaven neguitoses pel fet de no rebre la marihuana. Cadascuna per la seva banda van començar a pressionar l’intermediari. I a aquest, l’únic que se li va acudir, va ser explicar-los que sabia on vivia el germà del camell però no el camell pròpiament dit. Entre els uns i els altres la pressió va anar ‘in crescendo’ i al final van ‘concertar’ una cita per tal d’anar a veure el germà en qüestió, també poc o molt conegut en el sector, i fer-li passar el missatge: o la droga o el retorn dels diners. Els cinc haurien acudit a l’apartament a demanar explicacions sobre el parador de l’home que encara avui no se sap on està.

De les diverses declaracions hagudes, també de les que es van fer ahir a la tarda a la Batllia, hauria quedat clar que va ser el detingut que ostenta el rol d’intermediari qui va acabar rebentant la porta a cops de peu. Dos dels altres ‘assistents’, segons les fonts consultades, anaven ‘equipats’ amb pals per tal d’incrementar la por a l’ocupant de l’apartament, que a banda d’uns bons crits i un parell de bufetades se’n va endur un ensurt.

El batlle en cap moment va proposar dur a terme un judici ràpid, i va enviar els detinguts de manera provisional a la presó. Entrar ara al centre penitenciari és més complicat encara que en altres temps. Les mesures excepcionals per la crisi sanitària fa que cadascun dels nous reclusos hagi d’estar internat 14 dies en aïllament abans de passar al mòdul escaient. Tot i això, durant aquestes setmanes de confinament, no hi ha deixat d’haver ingressos a la Comella. L’activitat delictiva ha baixat però no pas del tot.

Una imatge de la zona on van passar els fets, aquest dimecres a la tarda.

Relacionat

Cinc detinguts arran d’una batussa per un suposat deute de droga

Comentaris (8)

Trending