Ensisa es compromet a resoldre les deficiències de l’hotel on ha allotjat els temporers contagiats

L’empresa ha demanat disculpes als treballadors, que havien denunciat el tracte denigrant patit en ser traslladats a altes hores de la nit a un establiment fins ara tancat, brut i amb la calefacció funcionant a mig gas

El menjar els el van deixar a terra.
El menjar els el van deixar a terra.

Ensisa s’ha compromès amb els treballadors temporers contagiats amb coronavirus als quals ha reallotjat en un hotel d’Encamp a solucionar els problemes, especialment d’higiene i de calefacció, que presentava l’establiment. Els empleats havien denunciat a Altaveu la situació amb la qual es van trobar quan, aquest dimarts, a darrera hora de la nit, se’ls va canviar d’hotel. Els afectats no havien amagat el seu enuig per la situació i han parlat obertament de “tracte denigrant” per part de l’empresa.

Els empleats es trobaven confinats al seu hotel, l’Andino, a l’avinguda Joan Martí d’Encamp, seguint les instruccions arran d’haver-se contagiat en el brot que ha afectat especialment personal de restauració del sector del Tarter. Dimarts, però, a altes hores de la nit se’ls va canviar d’establiment al·legant la voluntat d’evitar el focus de contagi i una possible propagació de la malaltia. Les condicions del nou allotjament, però, deixaven molt a desitjar. “Es tracta millors els gats que es rescaten que a algunes persones”, han lamentat alguns d’ells.

Creuen que en el lloc on s’estaven fins ara no representaven cap risc perquè cadascú estava aïllat a la seva habitació. “La gent que es contagia ho fa a la feina. Els que estem aïllats estem aïllats. Els que es contagien són aquells que van a treballar”. No veuen malament que els separin, creuen que amb l’aïllament que feien a l’habitació, sense sortir-ne, n’hi havia suficient. Però per la raó que fos, aquest dimarts a la nit els van passar d’aquell hotel a un de molt proper, també a Encamp, i que va ser el d’empresa la temporada passada.

L'aigua sortia bruta per com d'oxidads estaven les canonades.

Expliquen alguns dels afectats que “el coronavirus no deixa de ser una malaltia que pot arribar a ser molt greu. I que et treguin a les 11 de la nit del lloc on estàs per dur-te a un altre de gelat, que presenta fongs a les parets de la humitat que hi ha; que té les canonades tan oxidades que l’aigua surt bruta o que la calefacció no hi va, no és de rebut”. I és que l’establiment duia pràcticament un any sense funcionar, segons alguns dels afectats.

Els radiadors, almenys alguns, haurien començat a operar a mesura que es van anar purgant. Però el malestar i el que consideren tracte denigrant sofert ja havia estat una realitat. Fins al punt que el menjar els el van deixar a terra mateix, “sense ni una trista safata, amb el risc que es pogués contaminar com bé saben els companys de restauració que segueixen normes ISO”. Tot plegat, creuen, un desastre i molt poca empatia per part de l’empresa.

I la queixa no és només d’aquests treballadors que les últimes hores han vist com eren traslladats d’hotels per intentar controlar el focus de la infecció. També l’expressen altres integrants de la plantilla que lamenten que l’empresa en la majoria de casos ni tan sols s’ha preocupat de si es troben bé o no. Lamenten els contagis, però consideren que la infecció malauradament s’ha donat entre el personal de l’estació com es podria haver donat en un altre fòrum.

I el que exigeixen és que es compleixin les normes de seguretat, les condicions. “No s’ha fet cap tipus de formació específica per poder aplicar uns protocols”, recorden alguns dels afectats mentre diuen que “en cap cas no volem treballar. Al contrari: volem feina. Però en les condicions adequades a una situació pandèmica”. I lamenten que es negui l’evidència. “És clar que vénen a esquiar persones que teòricament no ho haurien de poder fer segons els anuncis oficials. No hauria de passar res si es fessin les coses bé”.

Les queixes i el fet que s’hagi fet pública la seva nova situació, han fet reaccionar l’empresa. Segons han explicat els afectats, al llarg d’aquest matí des d’Ensisa s’ha contactat amb ells per “demanar disculpes”. En les converses, liderades des del departament de recursos humans de la societat, s’hauria expressat “la voluntat de resoldre els problemes”. Així, el compromís és que en les pròximes hores es pugui millorar la neteja de l’establiment, així com garantir que el sistema de calefacció funciona de forma correcta. Els treballadors confien que es compleixi aquesta promesa i que els pròxims dies d’obligat confinament els puguin passar en unes condicions dignes.

Etiquetes

Comentaris (37)

Trending