Quasi totes les editorials andorranes se salven pels pèls de la manca de paper

A les impremtes de tota Europa s’acusa una gran falta del material essencial per produir llibres, i fa setmanes que es preveu un augment del preu per poder treure a la llum nous volums

Pàgines d'un llibre imprès en paper.
Pàgines d'un llibre imprès en paper. Arxiu

A tot arreu d’Europa les impremtes estan acusant una gran manca de paper. Ja fa unes setmanes es va estendre l’alerta a Espanya, on acudeixen les editorials andorranes per poder fer els seus llibres. És una problemàtica que està en creixement, des del sector al·leguen des d’un augment de la demanda, fins a una pujada significativa dels preus o que no hi ha abastiment suficient. Les editorials nacionals, de moment, es veuen salvades d’aquesta alarma, o almenys gairebé totes.

Sense paper, no hi ha llibres. Les impremtes amb les quals treballen les editorials andorranes ja haurien posat sobre avís els seus col·laboradors d’aquesta problemàtica creixent. Des d’Anem, de fet, ja s’han abastit d’aquest material de cara al 2022, “pensem que serà més una alarma que una realitat, però ens ho van proposar i ho hem fet ja per poder garantir les publicacions”. A Espanya, per exemple, aquesta demanda significativa que provoca la por a quedar-se sense existències ha fet que el preu hagi augmentat de forma significativa al llarg de l’any, fins a arribar a un 30% de pujada. “Quan nosaltres vam comprar, una empresa gran d’allà va adquirir més quantitat de palets de paper de la que nosaltres utilitzem en tot un any”, expliquen des d’Anem.

Generalment, la majoria d’editorials andorranes no han notat, de moment, cap afectació en la seva activitat. El motiu principal és la baixa quantitat de llibres que es publiquen. Des de Mesclant, per exemple, se’ls ha comentat des de la impremta que es tenia una manca de paper, però de moment no tenien cap projecte entre mans i no els ha salpicat. Així ha passat també a Editorial Andorrana, que l’últim llibre publicat va ser a l’agost i, per tant, tampoc han tingut cap problema.

Els més perjudicats han sigut a Trotalibros, que han vist com la campanya que tenien preparada per Nadal s’ha vist relegada. “Per cada llibre trèiem uns 3.500 exemplars, així que tots els que teníem previstos no s’han pogut fer per aquesta problemàtica”, afirmen. Tot i que és una manca que ja fa algunes setmanes que s’acusa, els ha agafat el bou i s’han quedat amb les mans buides. La publicació dels nous títols, per tant, haurà d’esperar per més tard. Des d’Anem, sent previsors i amb l’avís dels col·laboradors, ho tenen tot preparat per a un dels moments amb més vendes de l’any, la campanya nadalenca. “Les nostres previsions de problemes reals són per a l’any 2022, on s’espera que inclús algunes impremtes es quedin sense llibres”, apunten.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending