Només 29 empreses en quatre anys han iniciat els tràmits per triar delegats de personal o comitès

El Govern se n’adona ara com de difícil és que es puguin designar representants dels treballadors i decideix flexibilitzar alguns aspectes de la fase d’elecció

Una imatge al·legòrica d'un comitè d'empresa.
Una imatge al·legòrica d'un comitè d'empresa. ARXIU

Només 29 empreses han iniciat -sense que es pugui afirmar amb rotunditat si l’han finalitzat- en quatre anys el procés per triar delegats de personal o comitès empresarials. És una xifra ridícula. Fins al punt que ara, en la recta final de la legislatura, i després de constatar les enormes dificultats per arribar a una concertació social, que el Govern ha acordat modificar determinats aspectes del reglament que estableix els mecanismes de designació per flexibilitzar-los.

“El que es busca és clarificar al màxim possible” la tramitació de l’elecció i “simplificar” tant com es pugui les diferents fases d’elecció, segons que ha dit el ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, que ha fet vots perquè el canvi reglamentari porti com a conseqüència un increment de representants dels treballadors i així “el diàleg social pugui ser més ric”. Jover ha destacat la importància que dit diàleg hauria de tenir entre treballadors i patronal i que, en certa forma, s’ha trobat a faltar durant el debat sobre l’increment de salaris per al proper any.

Els sindicats fa temps que denuncien les dificultats legals que hi ha per poder designar representants dels treballadors en les empreses i, alhora, els temors que hi ha en el sector privat per donar segons quins passos. Jover, però, ha atribuït al fet que la massa crítica del país és la que és. “No podem perdre de vista la dimensió d’Andorra, que és un país amb tots els ets i uts però al mateix temps és un poble”.

El portaveu governamental ha recordat que “el Codi de relacions laborals estableix elements procedents del Dret comparat per protegir” aquells treballadors que en el marc de les seves respectives empreses “estiguin desenvolupant aquestes tasques”, en relació amb atribucions sindicals o de representació del conjunt de treballadors. Jover ha assegurat que el Govern, en tan què patró que és dels treballadors públics, fomenta al màxim l’organització sindical dins l’administració per fomentar un major i millor diàleg entre les parts.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending