Mig centenar de creditors i 7,5 milions de passiu en la fallida de Construccions Buiques

S’inicia la recta final, que encara pot ser molt llarga, per acabar de tancar la liquidació d’una constructora que va tenir certa requesta al país i que té la seva hereva BYLD, també en greus dificultats, com a una de les afectades

Instal·lacions de Buiques a Escàs.
Instal·lacions de Buiques a Escàs. Toni Solanelles

La fallida de Construccions Buiques entra en la recta final. Una recta final, però, que encara pot ser molt llarga. Perquè hi ha processos judicials oberts alguns de la importància d’una querella per presumpta fallida delictiva. Hores d’ara, els responsables judicials de la liquidació d’una constructora que durant anys va gaudir de certa requesta al país, ja disposen de l’estat de comptes. El passiu és prou voluminós: uns 7,5 milions d’euros. I el que és clar és que es tracta d’un dels processos amb més creditors: 52.

La situació de la constructora i la gestió que en van fer els darrers anys els seus administradors ha generat una alta conflictivitat -només cal veure, per exemple, el cas de les extorsions, que manté hores d’ara una persona encara empresonada- i situacions rocambolesques com per exemple que l’hereva de Buiques, la firma BYLD, que també passa segons algunes fonts per greus dificultats, és un dels creditors importants de la fallida.

Instal·lacions de Buiques a Escàs.

Relacionat

La CASS (i els deutes amb industrials) porten la històrica constructora Buiques a la fallida

És a dir, parlant planerament, aquells qui suposadament van portar la constructora a la bancarrota ara li demanen diners a través d’una altra societat que s’hauria presumptament subrogat en algunes feines de l’empresa fallida i a la qual li haurien comprat maquinària a preu de saldo. De fet, com que algunes de les empreses a les quals Buiques va quedar a deure diners sospiten que hi va haver aixecaments de béns i altres comportaments fraudulents, hi ha interposada una querella criminal per fallida delictiva.

I aquesta causa penal, és evident, pot tenir efectes molt importants en el procés de tancament de la fallida, que es preveu que encara vagi per molt llarg. Ara, el més de mig centenar de creditors han de confirmar que estan d’acord amb l’estat de crèdits que proposa l’administració judicial. I dels 7,5 milions d’euros de passiu que en xifres rodones hi ha com a crèdit exigit, hi ha alguna petició prou important -de més d’un milió d’euros- que no ha estat acceptada. Per tant, s’espera que el peticionari defensant el seu dret faci les accions pertinents.

construccions buiques

Entre la massa creditícia hi ha crèdits laborals (deutes a treballadors), cotitzacions socials (CASS) i deutes a proveïdors i altres empreses, que no són poques segons les diverses fonts consultades que, en algun cas, han mostrat la seva contrarietat amb el fet que BYLD hagi pogut esdevenir creditora de la seva ‘matriu’. I a la qual, suposadament, hauria contribuït decisivament a ‘buidar’.

ACTIUS

Perquè el que és clar, segons que han explicat les fonts consultades, és que el volum d’actius és manifestament inferior al passiu. De fet, és pràcticament inexistent. La maquinària que pugui quedar, està més aviat per desballestar que una altra cosa. I no serà fins després de l’estiu, que es comenci a treure des de l’administració judicial el gra de la palla respecte de les certificacions emeses i que no han estat abonades pels receptors de les mateixes o les retencions d’obra que al seu dia vagi impulsar Buiques.

El socialdemòcrata Quim Miró ha fet la pregunta que ha comportat l'anunci del nom de les empreses amb crèdits fallits.

Relacionat

Construccions Buiques lidera amb 454.000 euros el llistat dels crèdits tous fallits fins ara

Una vegada aclarit més o menys el passiu, doncs, serà el moment de comprovar què es pot recuperar. Fins on pot anar l’actiu. I iniciar els processos legals que es considerin oportuns, especialment, contra aquelles empreses, majoritàriament, que es consideri que deuen diners a la constructora en fallida, que, això també se sap que pot passar. El que no està clara hores d’ara és el volum que pot arribar a ser. I quants diners efectivament es poden obtenir.

Comentaris (11)

Trending