Construccions Buiques lidera amb 454.000 euros el llistat dels crèdits tous fallits fins ara

Govern celebra la baixa morositat dels crèdits tous Covid pels quals s’han executat deu avals en relació a empreses el nom de les quals Jover ha anunciat i que en conjunt sumen un milió d’euros

El socialdemòcrata Quim Miró ha fet la pregunta que ha comportat l'anunci del nom de les empreses amb crèdits fallits.
El socialdemòcrata Quim Miró ha fet la pregunta que ha comportat l'anunci del nom de les empreses amb crèdits fallits. Toni Solanelles

“El programa de crèdits tous va ser un èxit, un baló d’oxigen en un moment extremadament delicat.” Aquesta és la valoració del ministre de Finances, Eric Jover, després d’anunciar el nom de les deu empreses respecte de les quals l’Estat ja ha hagut d’executar els avals, sigui per fallida de la societat, sigui per impagament del crèdit. En total, un milió d’euros en xifres rodones, que suposen, per ara, un 0,70% de morositat, molt per sota del percentatge per altre tipus de morositat bancària al Principat (3,74%) i també dels índexs de països de l’entorn en ajuts Covid.

Jover ha respost a la pregunta del conseller socialdemòcrata Quim Miró que sol·licitava el nom de les societats fallides o, respecte de les quals, s’havia hagut d’executar l’aval. Ja són més de les que es van dir fa poques setmanes i el ministre ha assegurat que si no hi hagués hagut la demanda parlamentària s’haurien publicat els noms aquest dimecres al BOPA. El pas es farà la setmana que ve, però Jover els ha anticipat. Hi ha quatre empreses que van fer fallida durant el 2021 i dues aquest any. I quatre més -dues i dues- que tot i no anar-se’n en orris els bancs han executat els avals.

Jover ha destacat que els crèdits tous concedits, especialment durant el primer tram de la crisi sanitària, el del confinament, van permetre beneficiar 14.000 assalariats més enllà de les administracions públiques, que representava el 49% dels assalariats totals

La llista, que suma 1.069.000 euros, la lidera Construccions Buiques amb 454.382 euros i la segueix EPS SL amb 220.319 euros, l’empresa de seguretat GRUSEP amb 109.080,33 euros i Meet International Trade 2016 amb 103.852 euros. Altres empreses que surten al llistat són Despatx d’arquitectura Fèlix (55.637), Restauració SLU (51.700 euros) i amb quantitats inferiors MR Rehabilitacions (14.500 euros), el restaurant Raconet de la Bici SL (12.300 euros) i Tintoreria Sant Jordi (10.536 euros).

Jover ha destacat que els crèdits tous concedits, especialment durant el primer tram de la crisi sanitària, el del confinament, van permetre beneficiar 14.000 assalariats més enllà de les administracions públiques, que representava el 49% dels assalariats totals. I que tot just s’està en un 10% del pressupostat entre el 2021 i el 2022 per proveir eventuals execucions d’avals (10 milions entre els dos exercicis, a raó de 5 cadascun).

El titular de Finances, que ha donat alguns detalls, a preguntes de Miró, sobre com es fa el procés de prestamització dels crèdits tous vençuts i qui i com es decideix quin és el termini que s’atorga per retornar el préstec si és que es concedeix, ha deixat clar que el 0,70% de morositat per ara detectada al Principat és molt baixa respecte del 4,14% que s’ha xifrat a Espanya en relació amb els ajuts crediticis per fer front als efectes de la pandèmia o el 7,12 de Luxemburg.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending