Malestar per la manca d’acreditació del personal d’empreses de neteja que treballen per Educació

Hi ha indignació al sector perquè es considera que s’està incomplint un punt essencial del plec de bases de diversos concursos i, per tant, es considera que les adjudicacions ara mateix serien qüestionables i estarien en entredit

Neteja en un centre escolar.
Neteja en un centre escolar. ARXIU

Una cosa és que el personal de neteja que treballen a les escoles del país sàpiga fer la feina. L’altra, que estiguin degudament acreditats per fer-la. I com a mínim en tres casos, tres empreses diferents del sector de la neteja adjudicatàries de feines licitades pel ministeri d’Educació no tindrien els treballadors amb la formació que fixen els propis plecs de bases dels concursos arran dels quals van aconseguir la feina.

En efecte, fonts del sector empresarial en qüestió han recordat que el mes de juliol el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va adjudicar feines de neteja de diverses dependències escolars. Els lots, les feines, es van concedir a empreses diferents. En tots els plecs de bases hi havia una clàusula per la qual es donava un termini de 45 dies a partir de la signatura del contracte d’adjudicació perquè tot el personal destinat a les feines adjudicades obtinguessin el carnet acreditatiu que reconeix els professionals de la neteja haver fet la formació pertinent -sobretot clau en matèria de tractament de residus- a partir d’un acord signat entre l’Associació d’Empreses de Neteja d’Andorra (AENA) i el ministeri de Medi Ambient.

Molts mesos després d’aquelles adjudicacions i quan els contractes són plenament vigents i les empreses concessionàries de les feines estan treballant sense problema, resulta que el personal que tenen destinat a les escoles concernides no tenen un carnet que les pròpies bases dels concursos consideren “indispensable” per realitzar les tasques encomanades. Aquesta situació, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, està comportant un notable malestar. En un doble sentit: pels incompliments empresarials i per la deixadesa de l’administració en fer seguiment de les adjudicacions i assegurar-se que aquelles empreses a les quals encomana feina la fan seguint les condicions imposades.

De fet, les fonts sectorials consultades, han reconegut que els contractes estarien en fals atès que les empreses que presten el servei no estan complint un requisit imposat en el plec de bases. Per tant, es podrien arribar a impugnar algunes de les resolucions, de les adjudicacions. L’AENA, a la qual estarien adherides algunes de les empreses incomplidores, segons que ha pogut saber l’Altaveu, hauria manifestat el seu descontent per la situació. Però, per ara, la queixa no hauria obtingut cap resultat positiu. Ans el contrari, el passotisme seria absolut a totes parts: empreses i administració.

Comentaris (3)

Trending