Ensisa treu pit davant de Saetde amb el manteniment de tots els llocs de treball fixos

La societat canillenca preveu posar en marxa les activitats d’estiu el 4 de juliol fent-les durar fins al 13 de setembre alhora que prepara una reducció salarial moderada per a la propera temporada

Un operari d'Ensisa en plena tasca laboral.
Un operari d'Ensisa en plena tasca laboral. ENSISA

Ensisa versus Saetde. Encara amb el soroll de fons de les múltiples baixes -sota diferents formats contractuals o laborals- que hi ha hagut en el marc de l’empresa que gestiona les pistes del Pas de la Casa i Grau Roig, i també que té el control de la societat responsable d’Arcalís, la seva sòcia a Nevasa, a Grandvalira, assegura que en temps de crisi cal fer un esforç suplementari i mantenir els llocs de treball. Això és el que garanteix l’empresa público-privada que es fa càrrec de les estacions de Canillo, Soldeu i el Tarter, que ha anunciat que preveu posar en marxa la temporada d’estiu el 4 de juliol allargant-la fins al 13 de setembre.

Saetde pràcticament no té activitat estiuenca, i la poca que tenia, relacionada amb els refugis guardats, és molt possible que tampoc funcioni. La immensa majoria del personal que s’encarregava d’aquestes tasques ha causat baixa. De fet, la constricció que està experimentant la companyia encampadana és de força nivell. Ja sia per la no renovació de contractes fixes discontinus, per les sortides pactades, per les baixes recomanades amb promesa de tornar a contractar la propera temporada, el nombre de sortides a Saetde és elevat. No només als refugis. També als equips de restauració o de Pas Grau Internacional (PGI).

En canvi, i a través d’un comunicat, Ensisa afirma que “malgrat l’adversitat actual, Soldeu i El Tarter encaren el futur amb optimisme i tenint molt present el seu paper de motor econòmic dins de Grandvalira i Ski Andorra”. Per això, expliquen “la política de recursos humans basada en el manteniment dels llocs de treball fixos i semi-fixos combinada amb una reducció salarial proporcional a l’import dels salaris serà cabdal per mantenir una plantilla cohesionada i motivada per afrontar les dificultats dels propers mesos”.

Mentre a la societat canillenca s'ha mirat de pactar una solució davant l'adversitat i incertesa que suposa la crisi del coronavirus, en l'entorn de l'empresa que gestiona Pas-Grau el malestar, almenys ara per ara, és molt evident

Perquè a Canillo, assegura Ensisa, “no s’ha produït cap reducció de jornada ni suspensió temporal de contracte, havent completat els dies de confinament mitjançant l’anticipació al mes d’abril de l’aturada tècnica que habitualment es fa el mes de maig, i tal com marca la llei, amb la compensació de tot el temps no treballat al 50% amb permís retribuït i l’altre 50% amb dies i hores recuperables, mirant de consumir el mínim de dies de vacances”.

En canvi, però, sí que hi haurà, s’ha insinuat ja, rebaixes salarials. Els propers mesos continuen amb una gran incertesa i davant la probable crisis econòmica derivada de la crisi sanitària, Ensisa ha adoptat mesures de contenció de la despesa, que també tenen efectes sobre la massa salarial. “Per la temporada 2020-21 es preveu una reducció salarial progressiva mitjançant la no aplicació de la retribució per objectius i la no dotació del pla de jubilació”. L’efecte d’aquestes mesures “té molt poca afectació als salaris més baixos i va creixent en funció de la retribució fins arribar a una reducció màxima del 28% en el cas de la direcció de l’empresa”.

personal ensisa 3
Un monitor d'Ensisa en plena classe.

En la comunicació emesa aquest dilluns, Ensisa, participada pel comú de Canillo i per Crèdit Andorrà, remarca que “amb aquestes mesures es protegeix el salari base i especialment els salaris de menor poder adquisitiu, compartint el sacrifici en moments d’emergència però sempre de manera proporcional. A més a més aquestes mesures són reversibles si el resultat de la temporada no és tan advers com en un principi es podria esperar, permetent esperar fins l’abril del 2021 per a fer efectives les mesures, un cop la incertesa s’hagi esvaït en bona part”.

També es preveuen rebaixes de sous a Saetde, en el marc d’un pla de contenció de la despesa i reducció de la massa salarial. En aquest cas, però, ja s’hauria comunicat la decisió, almenys, a alguns dels afectats. No es tractaria de cap negociació sinó d’una decisió ferma adoptada des dels comandaments societaris. El malestar al tomb de Saetde i Secnoa, que està pràcticament desmantellada quant a l’estructura de gestió, és més que evident, amb un estiu que es preveu complicat per a moltes de les persones que col·laboraven amb una altra societats.

Xabier Ajona presentant una campanya hivernal de Vallnord Arcalís amb el 'Pura emoció' com a eslògan.

Relacionat

Naturlandia fitxa el director d’Arcalís

On sí que han coincidit Ensisa i Saetde és en el suport als treballadors temporers i a la gestió de la seva sortida del país a aquells que hi van quedar travats. I mentre no s’ha desencallat el bloqueig, especialment amb els treballadors argentins, les dues societats que configuren Grandvalira han estat molt amatents en donar suport a aquest personal que hauria marxat del Principat després de la finalització de la temporada. Una temporada que es va tancar el 13 de març per culpa del coronavirus però que a nivell remuneratori es va allargar fins al darrer dia de març.

Comentaris (13)

Trending