Naturlandia fitxa el director d’Arcalís

CampRabassa ha d’oficialitzar aquest divendres la incorporació d’un Xabier Ajona que surt de Secnoa, que ha fet set acomiadaments els darrers dies, i ’s’aparta’ de Saetde on també hi ha tensió

Xabier Ajona presentant una campanya hivernal de Vallnord Arcalís amb el 'Pura emoció' com a eslògan.
Xabier Ajona presentant una campanya hivernal de Vallnord Arcalís amb el 'Pura emoció' com a eslògan. Toni Solanelles

​Molt s’haurien de tòrcer les coses perquè aquest divendres el consell d’administració de CampRabassa no confirmi Xabier Ajona com a nou director general de Naturlandia. El fins ara màxim responsable executiu de Secnoa, o el que és el mateix, el director d’Arcalís, ja ha comunicat fa alguns dies la seva sortida de l’estació ordinenca. En surt després d’una tempesta que ha deixat set acomiadaments.

El consell d’administració es reuneix aquest divendres al matí i Ajona hi hauria de presentar el projecte que ha dissenyat per a l’ecoparc lauredià. La incorporació del fins ara director de Secnoa s’hauria anat coent a foc lent i, sobretot, molt discret, fins al punt que no se’n sap pràcticament cap detall. De fet, es guarden per a la reunió en què s’ha de materialitzar el fitxatge i, suposadament també, s’hauria de posar sobre la taula la sortida d’Enric Ordóñez i alguns altres integrants de l’equip que es va fer a la seva mida. Aquests extrems, però, no han estat ni molt menys confirmats.

L'executiu navarrès que va arribar a Ordino el 2014 exposa aquest matí de divendres el seu projecte al consell d'administració de l'ecoparc lauredià

Sí que es clara la voluntat del comú de Sant Julià d’intentar canviar el rumb de Naturlandia. De redreçar-lo. L’empresa no és pas fàcil, menys encara amb la situació d’incertesa actual generada pel coronavirus. Ajona, però, s’ho hauria agafat com un repte, com una oportunitat per reinventar-se professionalment, si es pot dir així, i, sobretot i encara més, per treure el camp de neu lauredià del pou on està, tornant-se a centrar en activitats d’esquí nòrdic, esdevenint un centre lúdic i alhora també de clara vocació esportiva.

En qualsevol cas, el projecte d’Ajona quedarà desvetllat aquest divendres. El directiu navarrès que va arribar a Ordino-Arcalís l’agost del 2014 després d’una llarga etapa a l’Argentina, on hi va aterrar després d’una primera experiència andorrana, en aquell cas a Soldeu (Ensisa) just fins poc després del naixement de Grandvalira, hauria estat clau en la revitalització de l’estació ordinenca fins a culminar la seva integració a Saetde i, en conseqüència, a Grandvalira.

Malestar i tensió a Secnoa i Saetde

Però tot plegat no ha estat a qualsevol preu. El malestar, la tensió i el neguit són una evidència aquests darrers dies tant a Secnoa com a Saetde. La incertesa turística i econòmica que ha portat la Covid-19 estan fent estralls en alguns àmbits. Andorra no n’és cap oasi i aquesta setmana la societat ordinenca ha acomiadat set persones d’un equip que ja l’estiu passat va rebre un fort cop en forma de sortides.

En aquesta ocasió, s’ha liquidat totalment l’equip fixe de restauració d’Arcalís -que formaven cinc persones- i s’ha acomiadat les persones de màrqueting i ‘booking’ que quedaven a la companyia. Les tres àrees afectades per les baixes seran plenament integrades a Saetde, on també hi ha una forta mala maror segons diverses fonts consultades. Disset persones amb contractes discontinus -especialment de refugis i d’activitats d’estiu- ja han estat advertits que no se’ls agafarà o, el que és el mateix, que se’ls dóna de baixa sense perspectiva de continuar.

L'equip de restauració de l'estació ordinenca s'ha fulminat mentre que disset persones amb contractes discontinus a Pas-Grau queden fora 

Segons algunes fonts, vist que les activitats vinculades al món de la neu no estan incloses en  aquelles les empreses que les duen a terme es podien acollir als ERTO han fet que Saetde hagi optat per acomiadaments, per no renovacions o per ‘recomanar’ baixes voluntàries. L’objectiu és poder passar l’estiu com es pugui i mirar que el coronavirus no sigui un llast per a la propera temporada d’hivern, situació que de donar-se seria una estocada en tota regla.

En tot cas, i preveient un escenari no pas alegre, Nevasa, la societat que explota el domini Grandvalira, ja hauria estat dissenyant uns pressupostos de mínims. Gairebé per garantir el funcionament obligatori, allò indispensable, i a partir d’aquí a veure-les venir. Els socis de Saetde a Nevasa, això és Ensisa, estarien un pèl millor atès que pensen tenir un estiu una mica més agraït que els seus col·legues encampadans: esperen poder tenir obert, almenys, les activitats familiars del Món Màgic de Canillo o el camp de golf de Soldeu.

Comentaris (12)

Trending