Les empreses de neteja acusen el Govern de fomentar la precarietat laboral

L’associació que aglutina la major part de les companyies del sector treu foc pels queixals amb els darrers concursos promoguts per l’administració, que parteixen de salaris de fa més de cinc anys

Comentaris

Personal de neteja.
Personal de neteja. ARXIU

Les empreses de neteja del país s’enfilen per les parets. Entenen que el Govern “té manca de liquiditat” i que la pandèmia està generant moltes dificultats. Però el que no poden acceptar de cap manera és que sigui la pròpia administració la qui convoqui concursos i estableixi barems a partir dels salaris que es pagaven fa cinc i sis anys. “L’únic que es fomenta es la precarietat dins el nostre sector.”

L’Associació d’empreses de neteja d’Andorra (AENA) ha emès un comunicat arremetent sense manies contra el Govern pels plecs de condicions recentment publicats. “Les alarmes han saltat en el darrers concursos de neteja publicats pel ministeri de Cultura i Esports pel que fa a la neteja dels diferents instal·lacions esportives del país i el ministeri de Justícia i Interior pel que fa a la neteja dels parcs de bombers d’Andorra”, lamenta l’escrit.

“AENA veu molt preocupant que l'administració agafi com a barem els preus d'ofertes de fa cinc i sis anys per fer estimacions actuals, ja que aquesta practica fomenta directament que les empreses de neteja presentin preus amb baixes temeràries o directament desestimin presentar ofertes”

Recorda l’associació que l’administració, en sengles concursos, ha agafat com a base els preus que van presentar les empreses en processos endegats el 2015 i el 2016, quan d’ençà de llavors hi ha hagut increments salarials deguts, entre altres coses, a l’increment del cost de la vida (IPC) o a la major cotització a la CASS. “AENA veu molt preocupant que l'administració agafi com a barem els preus d'ofertes de fa cinc i sis anys per fer estimacions actuals, ja que aquesta practica fomenta directament que les empreses de neteja presentin preus amb baixes temeràries o directament desestimin presentar ofertes”, es diu en el comunicat.

El col·lectiu es queixa que l’administració condiciona de manera taxativa el preu de l’hora de treball. I ho fa de la pitjor manera possible. “AENA és conscient de la manca de liquiditat per part de l’administració degut a la crisi pandèmica, però no entén con l’administració pública pretén continuar demanant els mateixos serveis de neteja, això sí, sortint de la base de preus licitats fa 5 i 6 anys. Amb aquest situació semblaria que l’administració pretén que les empreses de neteja paguin els sous de fa sis anys als seus empleats.” I conclou el col·lectiu que “a tot això cal afegir la manca de ma d’obra dins del sector i la impossibilitat de pagar sous atractius degut a les valoracions a la baixa de la pròpia administració”.

Comentaris (3)

Trending