Empresaris exploren vies per obligar Govern a fer pública la llista de beneficiaris de crèdits tous

El fet que cada vegada hi hagi més elements que confirmarien que aprofitant el tsunami de la Covid l’administració ha facilitat finançament a negocis que ja tenien moltes dificultats abans de la pandèmia està generant una forta indignació

Les ajudes econòmiques tot sovint aixequen controvèrsia.
Les ajudes econòmiques tot sovint aixequen controvèrsia. ARXIU

Assessors legals de diversos empresaris estan explorant possibles vies legals -primer acudint a la via administrativa i, després, si escau, portant el cas als tribunals- per forçar Govern a fer pública la llista de beneficiaris dels crèdits tous que l’administració, amb l’acord d’Andorran Banking, ha avalat a diverses persones físiques i jurídiques en el marc de l’impacte econòmic derivat de la pandèmia. Consideren que ja hi ha prou elements per pensar que l’administració ha facilitat finançament a negocis que abans de l’esclat de la crisi sanitària ja tenien dificultats econòmiques.

La demanda s’ha fet, ja fa mesos, en l’àmbit polític, parlamentari. Especialment el Partit Socialdemòcrata (PS), però també, per exemple, la consellera no adscrita Carine Montaner, han sol·licitat en més d’una ocasió que caldria publicar la relació de beneficiaris dels ajuts Covid. L’executiu sempre s’ha negat a les peticions per, suposadament, no posar en risc la credibilitat o reputació de les empreses i ha garantit que en el moment que s’hagin d’executar els avals, si és el cas, i, per tant, sigui llavors l’Estat qui s’hagi de fer càrrec del retorn dels diners a la banca, llavors sí que s’aniran publicant al BOPA les incidències.

“S’han deixat de banda moltes empreses serioses, que han treballat sempre mirant de tenir provisions suficients per afrontar eventuals imprevistos i que ara es veuen relegades pel suposat ajut de l’administració a empresaris que ja tenien moltes dificultats sense tenir res a veure amb la crisi sanitària”

El grup d’empresaris que ara està analitzant la situació després de la negativa constant del Govern considera, d’una banda, que “es tracta d’un senyal de transparència” alhora que lamenta que “s’han deixat de banda moltes empreses serioses, que han treballat sempre mirant de tenir provisions suficients per afrontar eventuals imprevistos i que ara es veuen relegades pel suposat ajut de l’administració a empresaris que ja tenien moltes dificultats sense tenir res a veure amb la crisi sanitària”. A més a més les fonts consultades lamenten que l’administració està ajudant “potser en molts casos decididament a reflotar empreses” amb “l’excusa de la pandèmia” que, recorden els consultats, més enllà d’alguns sectors molt específics, hauria afectat molt seriosament bona part de l’activitat econòmica del país atès que en gran mesura tota ella o gran part depèn del turisme.

També expliquen per sustentar la seva demanda -ara en fase d’anàlisi- que “no és cap secret que aquelles persones que es beneficien d’una beca d’estudis o un ajut al lloguer, que molt sovint són quantitats irrisòries comparades amb els centenars de milers d’euros que l’Estat ha avalat” veuen els seus noms apareixent al BOPA. Quan se’ls recorda que aquestes persones reben diners que des del minut zero són públics, les fonts consultades admeten la certesa de l’afirmació però reiteren que “el que cal és transparència. Potser la relació de beneficiaris permetria veure que s’ha ajudat qui ja se sabia que no anava bé i no era pas pel coronavirus, que ni tan sols se sabia que existia”.

Comentaris (16)

Trending