El comerç de ‘cànnabis bo’ s’expandeix mentre el projecte per produir-ne segueix al calaix de Govern

El carrer Riberaygua, encara que no únicament, esdevé un dels centres neuràlgics de venda de productes derivats de CBD, que no contenen principis estupefaents

El nou establiment al carrer Riberaygua.
El nou establiment al carrer Riberaygua. Toni Solanelles

Que des del punt de vista científic no hi ha dubte que molts dels productes derivats del cànnabis tenen efectes molt positius en l’organisme, en el cos humà, és tan evident com que cada cop són més els establiments del país que, sigui com a complement o com a element principal, ofereixen solucions que tenen com a base el CBD, una de les moltes substàncies que s’extreuen del cànnabis i que no conté principi estupefaent.

L’increment de botigues que ofereixen els esmentats productes contrasta amb el fet que continua al calaix del departament d’Agricultura el projecte de legalitzar la producció de cànnabis. La iniciativa l’impulsen diverses organitzacions, entre les quals la patronal (CEA) en el marc de les activitats per diversificar l’economia del Principat o l’Associació de pagesos i ramaders (APRA), que veuen la planta com un possible substitut del tabac.

Malgrat que porta riscos associats -i això és el que s’estava avaluant des de l’administració i, per ara, no hi ha novetats-, sempre s’ha tingut clar que es pretendria fomentar, solament, l’ús terapèutic d’aquesta planta, les substàncies que s’extreuen de la qual no tenen ni de bon tros totes elles toxicitat. En principi, el que es ven al Principat i pel qual s’han autoritzat són aquells productes -olis, cremes…- procedents del CBD o cannabidiol, que no conté en la seva fórmula cap traça de principi actiu estupefaent (el denominat THC).

Cultiu de cànnabis.

Relacionat

Malestar per l’encallament del projecte del cànnabis per a usos terapèutics

El trasllat al carrer Riberaygua d’Andorra la Vella de l’establiment que fins ara estava radicat únicament a Ransol ha situat l’esmentat carrer com un dels que concentra en pocs metres més comerços -no és una allau, quedi clar- que ofereixen productes cànnabics. Evidentment, la botiga esmentada, societàriament lligada a un comerç de venda d’articles de decoració que li queda a tocar, té totes les autoritzacions pertinents -ministeri de Salut inclòs- per poder vendre el que ven, encara que a priori hi pot haver una mena de buit legal.

Aquí, asseguren les fonts consultades, el debat potser és un altre. I té a veure més amb una qüestió ètica. O com ha posat de moda els darrers dies el Govern per altres motius, per un tema d’estètica. Fins a quin punt és tolerable que pràcticament en ple centre comercial del país hi hagi comerços que obertament mostrin quin és el seu objecte comercial i així pugui portar a certa confusió o mals hàbits. Però l’altra pregunta seria: ¿i per què no? Si l’activitat és legal o ha estat autoritzada, quin mal hi ha que s’expliciti què és ven. De fet, a la peixateria el peix no s’amaga pas.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending