Malestar per l’encallament del projecte del cànnabis per a usos terapèutics

Un dels principals promotors de la iniciativa renuncia a tirar endavant la proposta i comunica a l’administració que mirarà d’implantar-la fora del Principat

Cultiu de cànnabis.
Cultiu de cànnabis. ARXIU

La iniciativa per desenvolupar a Andorra el cultiu de cànnabis destinat a usis terapèutics, medicinals, està encallat. L’administració, per suposades discrepàncies polítiques, té el projecte en via morta i això està indignant alguns dels seus promotors, que consideraven que aquesta proposta podia ser un revulsiu per a la diversificació econòmica i podia servir com a recanvi per a les plantacions de tabac, que a mida que passen els anys, haurien d’anar de baixa. El malestar ha portat un dels principals impulsors de la iniciativa a renunciar-hi.

De fet, segons fonts properes als promotors del projecte, mai s’han arribat a fer les reunions que la pròpia administració havia assegurat que es durien a terme, i tampoc no se sap si hi ha un veritable interès en tirar endavant la iniciativa. Segons fonts properes a l’administració, no hi hauria uniformitat política i alguns departaments haurien frenat la iniciativa. Les raons, però, no s’haurien exposat. I no són sols a nivell de seguretat o pels dubtes que podria generar que una iniciativa com aquesta pogués fomentar el consum o l’addicció.

Els impulsors de la proposta, que almenys inicialment la CEA va acollir amb els braços oberts, sempre han garantit que es tractaria d’una proposta al tomb de la qual calia involucrar sectors sanitaris

Els impulsors de la proposta, que almenys inicialment la CEA va acollir amb els braços oberts i la va incloure dins d’un dels nínxols potencials de nova activitat, sempre han garantit que es tractaria d’un projecte per cultivar cànnabis terapèutic, i que el que calia era mobilitzar i incloure en el projecte sectors sanitaris. De fet, es tenia la certesa que es podia haver arribat a crear, com a mínim, una petita indústria farmacèutica al país al tomb del cultiu de cànnabis. Però cap un marc regulador que en cap cas sembla que pugui avançar.

El dimissionari promotor del projecte hauria comunicat aquest divendres mateix a l’administració que vista la lentitud, la passivitat de les institucions, dels organismes públics, renuncia a continuar aportant la seva experiència en el marc de la iniciativa que es pretenia que fos de país i que redissenyarà la iniciativa, per personalitzar-la i, alhora, intentar desenvolupar-la fora del Principat, on ja hi ha països que tenen el marc legal escaient per desenvolupar el projecte.

Comercialització 

Per acabar-ho d’adobar, i mentre el ministeri d’Economia, segons les fonts, seria un dels principals frens per a l’impuls del cultiu, s’està detectant la proliferació d’iniciatives o establiments que aposten per la comercialització de productes amb CBD a tot el Principat. Hi ha el dubte si aquesta comercialització és legal tenint en compte el que disposa el Codi penal. En tot cas, aquest dubte no ha impedit que per exemple a Ransol s’hagi posat en marxa des de ja fa unes quantes setmanes una botiga (Centre Kannàbic) que ven diversos productes que tenen en el cànnabis un dels seus components principals.

120394177 149718976845385 7126956264103377839 n
Un dels productes que es poden trobar a l'establiment especialitzat de Ransol.

No és l’únic establiment on es poden trobar productes d’aquest tipus, però sí que és l’únic comerç que s’hi dedica en exclusiva i amb una gran varietat de material. Sobre el paper, ni els departaments de Salut ni els de Comerç no hi veuen cap inconvenient. Altres fonts, però, recorden que al Principat el cànnabis no està legalitzant ni tan sols per a usos terapèutics. D’aquí que no s’entengui res. D’aquí que promotors del projecte de cultiu de la planta per desenvolupar la indústria medicinal lamentin que es vulgui continuar fent ‘l’andorrà’.

Sense un marc legal clar i, per tant, una seguretat jurídica indiscutible, han recordat algunes de les fonts consultades, és impossible tirar endavant projectes seriosos i que realment puguin tenir un impacte ressenyable en l’economia del Principat. “No es tracta de muntar una botigueta; el que es pretén és d’intentar generar un nou sector d’activitat que realment pugui generar unes dinàmiques i un impuls real i notori en l’economia del país”, han explicat les fonts, que han recordat que no es poden deixar passar oportunitat atès que a poc a poc cada vegada són més els països que regulen aquest tipus d’iniciatives com a atractiu i esquer d’empreses.

Comentaris (7)

Trending