Banc Sabadell obre la porta a què la seva filial andorrana participi en operacions de concentració

El conseller delegat de l’entitat bancària catalana assegura que mantenen l’objectiu d’anar sols a l’Estat veí però admet que volen estudiar com valoritzar BSA en un país on “quatre jugadors són molts”

El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola.
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola. ARXIU

Banc Sabadell ha obert la porta al fet que la seva filial andorrana, que fins ara semblava al marge de qualsevol eventual procés de concentració d’entitats bancàries al Principat, pugui integrar-se a una futura aliança. El conseller delegat del banc, Jaume Guardiola, ha assegurat que estudiaran “a futur” com valoritzar l’entitat andorrana tenint en compte que “per a la banca domèstica del Principat, quatre jugadors són molts”. Amb tot, un eventual moviment "no entra en les nostres equacions".

Guardiola ha fet aquestes manifestacions durant una compareixença telemàtica per donar compte dels resultats de Banc Sabadell durant el primer semestre del 2020 i per dibuixar l’escenari que ve amb l’impacte del coronavirus pel mig. Les manifestacions del màxim executiu d’una de les principals entitats bancàries espanyoles arriben, alhora, pocs dies després que el mateix ministre de Finances, Eric Jover, també posés sobre la taula, en certa manera, la possibilitat d’operacions de concentració.

El ministre Eric Jover, aquesta tarda, durant la compareixença habitual dels dimecres.

Relacionat

Finances deixa la porta oberta a possibles concentracions bancàries

El Sabadell, que els darrers anys ha crescut molt en quota de mercat i ha esdevingut pràcticament la segona entitat en banca comercial darrere de Crèdit Andorrà, semblava fins ara aliè als moviments que en tantes ocasions s’han fet entre els altres operadors. Guardiola, però, ha posat aquest divendres sobre el tauler de la partida el BancSabadell d’Andorra (BSA). Les manifestacions del conseller delegat han sorprès la plaça financera andorrana, segons que ha pogut comprovar l’Altaveu.

No pas perquè no sigui factible que hi comenci a haver moviments sinó pel fet que sigui el Sabadell el primer en sacsejar l’arbre de manera pública. En alguns àmbits s’especula amb la possibilitat que el més petit, en principi, dels bancs plenament implantats al país pretengui forçar un posicionament dels teòrics tres grans. Es dóna per fet que, d’una manera o altra, ja sia perquè acabarà absorbit sense gaire complicacions o perquè està orientat a un altre tipus de negoci, Vall Banc queda fora de tot plegat.

'Taula presidencial' de la junta d'accionistes, aquest divendres.

Relacionat

BancSabadell celebra la consolidació i preveu una caiguda del PIB del 10% o més

La matriu de Banc Sabadell controla el 51% de la filial andorrana, les participacions restant de la qual estan en mans de desenes de petits accionistes locals. La reflexió de Guardiola, sense que estigui clar exactament quin era el seu objectiu final, passava pel fet de deixar clar que per una plaça com l’andorrana quatre entitats de banca comercial són excessives. Per ara, segons les fonts consultades, el BSA mai no ha explorat cap actuació de compra-venda ni de fusió. Caldrà veure què passa a partir del setembre.

Jaume Guardiola sí que ha deixat clar que la matriu té intenció de continuar sola encara que ha admès que és normal que s’especuli amb la possibilitat que el Banc Sabadell ‘gran’ pugui participar d’aliances estatals espanyoles o, fins i tot, transfrontereres. De moment, però, no serà el cas. Banc Sabadell no preveu tenir pèrdues aquest 2020 tot i les dificultats derivades de la Covid. Fins al juny el benefici ha estat un 73% inferior al del 2019, després d’aprovisionar gairebé 1.100 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending