Finances deixa la porta oberta a possibles concentracions bancàries

Jover assegura que tant el ministeri com el regulador “acompanya els processos de reflexió” que puguin fer els bancs, que considera que són “sòlids”

El ministre Eric Jover, aquesta tarda, durant la compareixença habitual dels dimecres.
El ministre Eric Jover, aquesta tarda, durant la compareixença habitual dels dimecres. Toni Solanelles

Sense dir-ho del tot, però el ministre de Finances, Eric Jover, ha deixat la porta oberta a possibles operacions de concentració bancària. Jover ha recordat que en molts sectors de negoci hi està havent “un cert número de fusions” i ha deixat entendre que Andorra no en pot quedar aïllada atès que s’han d’anar “alineant les nostres normatives i les normatives europees en aquest camp”. El que ha negat de totes totes és que el sector financer andorrà passi dificultats.

Tot plegat ha vingut a tomb de les manifestacions fetes aquest dimarts per l’excap de Govern i president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, que va alertar de la feblesa i els problemes de solvència de la banca andorrana. Per a Jover, aquestes paraules són d’un “irresponsable” que llança “crítiques a tothom qui es bellugui i sovint no fonamentades”. El titular de Finances ha explicat que el sistema financer està “en tensió” per uns canvis que són “també gràcies al senyor Bartumeu”, un fet que el líder progressista va admetre totalment. Els canvis, segons Jover, eren necessaris perquè la plaça financera pogués continuar sent competitiva.

El titular ministerial acusa Bartumeu d’“irresponsable” per alertar de la feblesa de la banca, que nega tot i admetre que l’impacte de la Covid li repercutirà

Per al ministre, que ha anunciat canvis tècnics en les normatives bancàries i dels organismes d’inversió col·lectiva vigents des de principi d’any, “les entitats financeres són sòlides” i “les seves estructures estan menys tensades” per la Covid-19 que les d’altres països. No obstant això, “el sector financer evidentment notarà l’impacte de la Covid sobre els seus resultats” encara que “tenen la solidesa suficient”.

Una altra cosa és quan se li ha demanat a Jover sobre possibles fusions, necessàries segons Bartumeu. Aquí el ministre sí que ha obert la porta a la possibilitat que n’hi hagi d’haver tot i que ha deixat clar que els primers que han de moure fitxa són les empreses concernides. I després l’administració “acompanya en els processos de reflexió sobre les perspectives del negoci”. No ha negat pas Jover, que tant els propis responsables del ministeri com l’Autoritat Financera (AFA) hagin tractat ja la qüestió amb el sector.

Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu durant la compareixença.

Relacionat

Bartumeu alerta de la feblesa del sistema bancari andorrà i fa un clam pro-fusions

I, en tot cas, ha recordat que els processos de fusions són comuns arreu atès que en les entitats bancàries, com en altres sectors, “els costos fixes són cada vegada més elevats” i alguna fórmula s’ha de trobar, o alguna decisió s’ha d’adoptar, per reconduir la situació.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending