Andorra Telecom és el principal client de les seves filials

L’operador de telecomunicacions controla el 50% del ‘call center’ ESPIC i és propietària de la totalitat de Diquital, més enllà de tenir el 5% de les participacions de tres petites empreses emergents més

Imatge del logotip de la nova filial d'Andorra Telecom, amb seu a la Massana.
Imatge del logotip de la nova filial d'Andorra Telecom, amb seu a la Massana. ARXIU

Andorra Telecom és el principal client de les seves dues grans filials, el ‘call center’ ESPIC i la consultora en ciberseguretat Diquital, que tot just va començar a operar el mes d’abril. La companyia estatal de telecomunicacions controla el 50% de la primera i és propietària de la segona en la seva totalitat. A més a més, ostenta el 5% de les participacions de tres petites empreses emergents.

De les cinc companyies, la que porta un camí més llarg fet és ESPIC, que formalment s’anomena Anseac i on Andorra Telecom té com a sòcia una empresa catalana del sector de l’atenció telefònica. Aquesta companyia va facturar durant tot el 2021 1.418.254 euros, mentre que enguany, en els sis primers mesos, la facturació ja puja a 1.480.997,55 euros. Aquestes dades apareixen en una resposta parlamentària firmada pel ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, a una pregunta formulada pel conseller socialdemòcrata Joaquim Miró, que s’havia interessat per les filials de l’operadora de telecomunicacions.

De la facturació d’ESPIC es veu una evolució cap a aconseguir més clientela del sector privat i també es veu una atracció major de clients estrangers. Si el 2021 el sector privat va deixar 623.000 euros dels 1.400.000 ingressats, enguany la balança és molt diferent. El sector privat aporta 1.116.000 euros dels poc més d’1.480.000 euros facturats fins a 30 de juny. En tot cas, Andorra Telecom, amb 486.404 euros el 2021 i 232.226 euros la primera meitat d’aquest any és el principal client, tot i les contractacions que va fer l’any passat el ministeri de Salut en relació amb l’atenció per la Covid.

DIQUITAL

La segona gran filial d’Andorra Telecom, operativa des de l’1 d’abril, és Diquital. En l’àmbit nacional, Diquital ofereix serveis de ciberseguretat, Internet de les coses (IoT), automatització de processos, anàlisi de dades i consultoria en digitalització. Hores d’ara té set empleats fixos, cap d’ells compartits amb Andorra Telecom. Queda molt lluny dels 155 treballadors que té ESPIC, 88 de fixes i 67 contractats per obra i servei.

Més enllà de l’operativa nacional, i amb perspectives de poder operar en mercats de fora d’Andorra amb un ventall més ampli de serveis, les activitats donades d’alta per Diquital pel que fa a comerç corresponen a les descripcions següents: emmagatzematge, recuperació i migració de dades informàtiques; consultoria, assessorament, venda, anàlisi, producció, disseny i manteniment d'aplicacions informàtiques; venda al detall d'equips informàtics; gestió de projectes en l'àmbit informàtic.

Des de que ha començat a operar, aquesta filial d’Andorra Telecom ha facturat 70.635 euros, dels quals 55.112 corresponen a la pròpia matriu. Té set clients en total

També posicionament de pàgines web; cessió i venda d'espais publicitaris per Internet; allotjament de correus electrònics, pàgines web i servidors virtuals, i gestió de domini per Internet. Des de que ha començat a operar, aquesta filial d’Andorra Telecom ha facturat 70.635 euros, dels quals 55.112 corresponen a la pròpia matriu. Té set clients en total, mentre que el ‘call center’ en va tenir trenta el 2021 i, per ara, ESPIC n’ha tingut 28 de diferents.

Pel que fa a les tres empreses emergents sorgides del NIU en què també participa Andorra Telecom són Tecnologia Capital, Celestar i ATHL Exercise. Les dues últimes són força desconegudes. Celestar explota satèl·lits. Segons la resposta donada a Miró, es dedica al “disseny, explotació, fabricació, assessorament, llançament i venda d’aparells de telecomunicacions i de satèl·lits, de conformitat amb la legislació vigent en tot moment en matèria de telecomunicacions”. ATHL Exercise fa assessorament i entrenament personal en l’àmbit de l’activitat física.

En canvi, Tecnologia Capital és l’empresa que desenvolupa l’aplicació Pay Meter per gestionar el pagament, per exemple, d’aparcaments. Segons la descripció que en fa Andorra Telecom, es dedica al desenvolupament i comercialització de programes, de sistemes i de solucions informàtiques per a tot tipus de dispositius, per a la millora dels processos d’aparcament i altres necessitats urbanes, així com per a la gestió i l’administració de béns de la propietat immobiliària i activitats d’oci, entreteniment i publicitat. La negociació, el subministrament, la instal·lació, el manteniment, el comerç i la gestió de lloguers de tot tipus d’equipaments informàtics, programes d’ordinador i sistemes informàtics, així com el desenvolupament d’aplicacions específiques i de tot tipus d’assistència tècnica.

Comentaris

Trending