L’Associació de Pagesos i Ramaders alerta que encara que la Unió Europea hagi acceptat, per ara, una moratòria de 30 anys pel que fa a les condicions que s’apliquen al tabac en el marc de la negociació per l’acord d’associació, a la pràctica, aquest termini pot ser inferior. Per això, consideren necessari que es comenci a treballar en possibles alternatives per al sector. També cal, entenen, que es posi sobre la taula nous ajuts “sempre motivats” per permetre la reconversió de les explotacions.
Així ho ha explicat el president de l’entitat, Xavier Coma, que, de fet, té clar que l’acord amb la UE és només un dels riscos que afronta el tabac en el futur proper. Recorda que “té molts enemics i aquest no és pas el més gros”. Entre ells, destaca la “pressió exterior”, per exemple la darrera pujada impositiva a França –“sembla gairebé ja una llei seca”, indica-, el fet que “cada cop està més mal vist fumar” o que “no deixen fer-ho a gairebé cap lloc”.
Des de l'entitat, s'avisa que el sector, ara mateix, no està "preparat" per afrontar la desaparició del tabac com a cultiu
Tot i això, indica que el que, per ara, s’ha pactat amb l’organisme comunitari, encara que es parli d’una moratòria de 30 anys, també inclou “una modificació de les taxes” segons es vagi avançant en el temps que pot fer que “abans que passi aquest termini, ja no sigui rendible per al productor”. Per tant, podria succeir que el sector abandonés abans que l’obligués l’estipulat en l’acord.
I, pel que fa al sector agrari, té clar que “no estem preparats” per afrontar una desaparició del tabac. Per això, avisa “s’haurà d’ajudar i buscar vies de finançament” perquè les explotacions puguin fer els canvis necessaris per afrontar la nova situació. Entre elles, Coma considera que es podrien introduir subvencions “sempre motivades” per altres conceptes que ara no es tenen en compte, com ara la “col·laboració per preservar la biodiversitat o el paisatge”.
En aquest sentit, des de l’APRA es recorda que les explotacions agrícoles i ramaderes, més enllà del benefici econòmic que puguin generar, són essencials per al país. Així, recorden, hi ha un “valor afegit” en el manteniment del medi natural, essencial per a un Estat de muntanya i natura com és Andorra.
Comentaris (3)