Els menors víctimes d’agressions hauran de declarar un sol cop en tot el procés legal

La Comissió nacional de la infància i l’adolescència es reuneix per primer cop tot posant sobre la taula dos nous protocols d’actuació i tractant la qüestió relativa als trastorns i les addiccions

La comissió s'ha reunit aquesta tarda per primer cop.
La comissió s'ha reunit aquesta tarda per primer cop.
Aquells menors que malauradament siguin víctima d’algun tipus d’agressió, per norma, sols hauran de declarar una sola vegada en tot el procés legal en què es vegi immers. Així ho estableix un dels nous protocols que s’ha presentat aquesta tarda durant la primera reunió de la recentment constituïda Comissió nacional de la infància i l’adolescència. Amb cinc ministres al capdavant -els d’Afers Socials; Interior i Justícia; Salut; Educació; i Cultura i Esports- i responsables de diverses institucions com a membres nats, la comissió ha estat informada del nou format per tractar les víctimes d’agressions i els mecanismes per poder detectar menors en risc.

El titular d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha reconegut que bona part de la reunió s’ha centrat en totes les mesures que s’estan adoptant en relació amb la problemàtica detectada entre els joves per les addiccions que presenten o els seus trastorns de conducta. S’ha explicat, per exemple, “l’estat de la qüestió” en relació amb l’actualització del pla nacional contra la drogaadicció o la posada en marxa d’un grup interministerial, que aquesta setmana mateix comença ja el treball tècnic, amb una “atenció molt específica i molt personalitzada”

En relació amb els dos protocols nous, Filloy ha explicat que un versa sobre “els circuits de derivació en cas d’agressió de menors” i el segon pretén aconseguir detectar tan aviat com sigui possible situacions de risc entre els infants i els adolescents. En el primer cas, ha remarcat, el repte principal és poder evitar la “victimització secundària de l’agredit”. En aquest sentit, s’introduirà la figura del psicòleg forense. El menor haurà de declarar davant d’aquest professional en un acte que serà enregistrat i aquesta gravació construirà la prova necessària que hauria d’evitar que el menor hagi de tornar a declarar en cap altra ocasió durant tot el procediment que s’iniciï llavors. 

Filloy admet que la manca d'una oferta sòlida d'oci per a l'adolescent pot ser un dels afavoridors de certes conductes que acaben sent del tot inapropiades

Com a molt, en algun cas comptat, la idea és que només hagi de fer algunes apreciacions davant l’eventual tribunal jutjador quan arribi el moment. Quant als infants i adolescents en risc -menors que no vagin a l’escola, que semblin desnutrits o mancats de la cura o la higiene necessària…-, ben aviat es posarà en marxa una campanya ciutadana perquè gairebé de manera anònima, que no pas del tot, es pugui advertir de situacions que presumeixin un hipotètic risc.

Filloy ha reconegut que en bona mesura, i en participar en la comissió avui reunida operadors que no formen part del grup de treball interministerial que aborda la problemàtica de les conductes addictives dels joves, s’han exposat totes les iniciatives que s’estan plantejant. El ministre ha reconegut que una de les dificultats és la manca d’oferta d’oci que presenta el país per a una determinada franja d’edat, d’aquí, ha remarcat el titular d’Afers Socials, la importància de la presència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, o dels representants del Fòrum Nacional de la Joventut.

El ministre també considera molt important que en la mesura que sigui possible, els comuns, també representats en la comissió, “posin en marxa la figura de l’educador” perquè a partir d’aquesta eina es poden obtenir “elements” que poden portar a “identificar casos” que serveixin tan per evitar que un jove caigui en una addicció o que acabi sent víctima d’una agressió o una desprotecció. Durant la reunió de la comissió no s’haurien posat sobre la taula dades relatives al nombre de casos de menors víctimes d’agressions o que es trobin en situació de risc.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending