Els gestors immobiliaris respiren una mica més alleujats: Espanya ‘es passa’ amb els béns a l’estranger

La Comissió Europea insisteix que la hisenda espanyola imposa multes molt desproporcionades per aquells que no han declarat a temps capitals o immobles

-
-
Malgrat que fa més d’un any que Europa ja va dir que la hisenda espanyola vulnerava normatives de la UE amb les multes imposades per no declarar a temps els béns que tenen a l’estranger els residents fiscals a Espanya, el fet que les darreres hores hagi transcendit mediàticament que la Comissió Europea insisteix en la desproporcionalitat espanyola (la multa és del 150% del valor del bé no declarat) ha suposat una alenada fresca, especialment, pels gestors immobiliaris. No és que sigui una solució. Però sí un respir.

Fa temps, per exemple, que tenen moltes dificultats tant amb els bancs -i en aquest cas no només els gestors immobiliaris són els que tenen problemes, també els assessors fiscals i financers- com amb els notaris, per exemple. També s’han sentit perseguits, i molt, per la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd), que els ha retret en més d’una ocasió que no adopten prou mesures per combatre el blanqueig de béns. Ara, els immobiliaris el que veuen de nou és que Espanya ‘passa’ del que diu la UE i exigeix una declaració de béns, el controvertit model 720, que estava suposant un greu inconvenient per als espanyols amb béns immobles o capitals al Principat.

Els notaris d’Andorra exigeixen que els propietaris espanyols amb immobles al Principat hagin completat el ‘model 720’ per dur a terme qualsevol operació; ara això podria canviar

Els immobiliaris, l’AGIA, van fer circular ahir com no hi ha món un parell o tres d’enllaços de mitjans digitals espanyols en què s’informava que l’Audiència nacional espanyola ha obligat la Hisenda espanyola a facilitar a un contribuent amb béns a Suïssa un informe de la Comissió Europea que deixa clar que el model 720 i el que implica no s’ajusta a la normativa europea, al Tractat de Funcionament de la UE, atès que va en contra la circulació de capitals, de persones, a l’establiment comercial… i que reclamar el 150% del valor del bé quan en territori espanyol també es poden cometre fraus fiscals i en cap cas s’exigeixen aquestes quantitats és una passada, un abús.

Amb això, els diversos agents immobiliaris consultats veuen la possibilitat que finalment se suprimeixi d’una vegada per sempre aquesta exigència que està causant estralls al Principat. Per què? “Hi havia propietaris espanyols que no podien vendre els seus pisos ja que no els havien declarat per evitar la sanció i, en canvi, els notaris d’Andorra, es negaven a escripturar el bé si el venedor, el propietari espanyol, no disposava del compliment del model 720. Sense declaració no els notaris no permetien una operació de compra-venda. Suposem que ara aquest tràmit ja no es demanarà”.

Europa fa ja temps que exigeix que l’Estat espanyol adeqüi a una situació proporcional la regularització de diners o habitatges que els seus ciutadans tinguin fora 

I encara insisteix: “El més important és que amb aquesta llei del Montoro -ministre d’Hisenda en el govern espanyol del PP i Mariano Rajoy- ens venien molts clients ‘acollonits’ dient-nos que se’ls havia deixat tirats… i que se’ls tractava com si fossin delinqüents. I no podien fer res amb el pis: ni vendre’l, ni regalar-lo, ni llogar-lo…” Tres quarts dels mateix passa amb aquells que tenen capitals. Si no estaven declarats, el banc expedia un xec pel valor del que tenia el client al compte “i a espavilar-se”. Amb això, asseguren les fonts, “qui sense tenir-hi cap culpa quedava malament era el país”.

Què significa que ara torni a insistir-se amb el fet que la Comissió Europea considera abusiu el model 720 espanyol? Ni els fiscalistes ni, sobretot, els immobiliaris no ho tenen gens clar. O no ho tenen clar del tot. Allò amb el que sí coincideixen amb les institucions europees és que “un 150% de multa és una animalada”. Per tant, entenen que el model 720 deixarà de ser necessari. O deixarà de ser-ho, almenys, en les condicions draconianes que s’imposaven fins ara. I serà una finestra oberta perquè propietaris espanyols de béns a Andorra puguin regularitzar la seva situació amb més facilitats. I perquè alguns immobles que ara per ara estiguin als llimbs retornin al món real.

Comentaris (1)

Trending