Els executius d'Andorra i Mònaco s'entesten en portar la contrària a les seves cambres parlamentàries

Comentaris

Els executius d\'Andorra i Mònaco s\'entesten en portar la contrària a les seves cambres parlamentàries
Els executius d\'Andorra i Mònaco s\'entesten en portar la contrària a les seves cambres parlamentàries

Els executius d’Andorra i Mònaco s’entesten en voler contradir les seves respectives cambres parlamentàries. El ministre d’Afers Exteriors i Cooperació del Principat monegasc, Gilles Tonelli, ha visitat aquest divendres Andorra i ha assegurat que tot i el ‘Brexit’, Brussel·les segueix mantenint la voluntat de seguir avançant amb les negociacions amb la UE. Les paraules de Tonelli les ha reforçat el seu homòleg andorrà, un Gilbert Saboya que ha garantit que les negociacions entre Andorra i Mònaco continuen i que “el ritme que ja estava previst continuarà amb total normalitat”.

Les manifestacions de Saboya i Tonelli semblen voler posar-se de cul els respectius poders legislatius. Les cambres parlamentàries d’Andorra, Mònaco i San Marino també mantenen reunions de treball per valorar l’associació d’aquests petits estats a la UE i avalua riscos i beneficis tot fent una feina que ha de servir per trobar el millor encaix possible dels petits països a Europa. La primera jornada de treball conjunta es va fer el mes d’abril al Principat. La segona estava prevista per al 18 i 19 d’octubre a Mònaco.

I és el propi Consell Nacional monegasc qui, per boca del seu president, Christophe Steiner, i del president de la comissió legislativa de Relacions Exteriors, Jean-Charles Allavena, ha deixat sense efecte la convocatòria i l’ha ajornat sense una data concreta del primer semestre del 2017. En una carta firmada pels dos dirigents parlamentaris monegascos l’11 de juliol i tramesa als seus interlocutors es deixa clara la suspensió de la trobada de la tardor. I es deixa clar, encara més, que l’alentiment dels treballs es deu al resultat del referèndum del ‘Brexit’ i al “context d’incertesa”.

Però Tonelli i Saboya venen el contrari. El ministre d’Afers Exteriors i Cooperació de Mònaco s'ha reunit aquest divendres al matí amb el cap de Govern, Toni Martí, i el seu homòleg andorrà, Gilbert Saboya, per tractar principalment l'acord d'associació amb la Unió Europea i les conseqüències que pot tenir el ‘Brexit' en aquest procés. Després també ha tingut l'oportunitat de trobar-se amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, i la secretària d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella. 

Segons l’agència ANA, tant Tonelli com Saboya han coincidit a destacar que de moment les negociacions avancen a bon ritme, i els petits estats d'Andorra, Mònaco i San Marino segueixen treballant amb normalitat perquè Regne Unit no té previst sortir de la Unió Europea fins al 2017. A més, Saboya s'ha mostrat satisfet amb les bones relacions dels tres estats que permeten aprofundir en les particularitats comunes, i ha assegurat que “hem arribat a propostes consensuades que han estat defensades pels tres estats, i això és una evolució important que ha estat possible gràcies a la voluntat d'estrènyer vincles”.

Tonelli ha explicat que a més de parlar de l'acord d'associació, durant la seva visita al Principat, s'han tractat també temes financers i han intercanviat opinions sobre com respectar algunes normes imposades des d'Europa, o fins i tot a nivell mundial com l'OCDE, ja que són països que presenten moltes similituds. En aquest sentit, Saboya ha avançat que durant l'estiu treballaran la proposta de signar un conveni de doble imposició amb Mònaco, perquè sigui possible abans de finalitzar l'any.

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending