Els empresaris tindran un mes més de l’inicialment previst per implementar el nou Codi de relacions laborals

Una proposta d’UL i els independents de la Massana secundada per la resta de parlamentaris fa que el text, en lloc d’entrar en vigor l’1 de gener,  ho acabi fent el primer de febrer

Comentaris

-
-
El nou Codi de relacions laborals entrarà en vigor, finalment, el primer de febrer de l’any que ve. És a dir, la patronal no ha aconseguit que se li concedís la moratòria de tres mesos que sol·licitava per poder-se adaptar a l’aplicació de tots els canvis en matèria laboral que suposa l’aprovació dels canvis votada aquest vespre de forma molt majoritària al Consell General. Però sí que s’ha guanyat un mes respecte de l’inicialment previst.

El conseller general d’Independents de la Massana Carles Naudi ha posat sobre taula una solució intermèdia a partir de la derogació de la disposició final sisena de l’esmentada llei. Aquesta disposició és la que fixava l’entrada en vigor de la norma a partir de l’1 de gener, fet que, com ha recordat Naudi i com també va anunciat la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) podia comportar molts problemes d’implementació dels canvis als empresaris, pels pocs dies que resten fins a la data i, de retruc, també afectaria els treballadors.

La proposta impulsada des d’UL i la Massana ha estat secundada per tota la resta de consellers. Refusant la disposició final, el text entrarà en vigor quinze dies hàbils després de la publicació de la llei al BOPA. Les previsions són que aquest text, i tots els que s’aprovin avui, puguin aparèixer al butlletí del 10 de gener i, en conseqüència, en el cas concret del nou Codi de relacions laborals, desplegui el seus efectes a partir de l’1 de febrer.

Tots els grups han vist aquesta solució com el mal menor, vist que que no s’havien acceptat les moratòries plantejades per algunes de les formacions i que, tot i que els empresaris eren favorables a l’entrada en vigor a l’inici d’un any natural, el retard permanent o l’allargament del treball en comissió ha fet que l’aprovació s’hagi fet esperar molt.  Els textos -la llei de relacions laborals, la d'acció sindical i patronal i la del conflicte col·lectiu- s’han estat debatent en una sessió maratoniana al Consell, amb un clar protagonisme del Partit Socialdemòcrata.

Els socialdemòcrates han defensat fins a un total de seixanta reserves d’esmena i uns quants vots particulars. La consellera general Rosa Gili ha anat desgranant tot el projecte social-laboral de la formació, mostrant-se especialment dura amb moltes de les propostes defensades pels demòcrates. La resta de formacions han mantingut els seus posicionaments.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending